Lista ocen Toyota Yaris II Hatchback 5d (199) - Skrzynia biegów

Na liście zabraknie 124 opinii, w których wybrana kategoria jest pusta
~Kitajec ;)
Hatchback 5d 1.3 i VVT-i 86KM 63kW
Wsteczny często nie chce wejść. Podobno ten typ tak ma. Reszta pewnie, łatwo, jak należy. Przy 80k km biegi przestały wchodzić lekko i przyjemnie. Ponoć sprzęgło jest do roboty. Cóż, auto używane przez kobietę oraz ostatnio przez gościa jeżdżącego automatem :) Przy 100kkm wymienione sprzęgło na wniosek aso. I kicha! Jest jak było! Wywalona kasa! Skrzynia jest ok. ukłąd wysprzęglik/sprzęgło nie jest ok.
~sandfighter
Hatchback 5d 1.3 i VVT-i 86KM 63kW
Genialna 6-ciostopniowa skrzynia biegów, wchodzi gładko i bez żadnych problemów. Biegi można zmieniać praktycznie telepatycznie, jest tak lekka. Jedyny minus to elektroniczna blokada, która nie pozwala silnikowi zejść z wysokich obrotów po puszczeniu sprzęgła tak łatwo co ma zapobiegać zużyciu i koła zamachowego i sprzęgła, ale również nie pozwala poszaleć na wysokich obrotach.
~Kuba1983
Hatchback 5d 1.3 i VVT-i 86KM 63kW
Bardzo precyzyjna, krótkie drogi prowadzenia. W/g mnie fatalne jest zestopniowanie skrzyni biegów. Dobrze, że wprowadzono skrzynie 6-biegowe, choć pewnie ,,wydłużenie\" piątki też by starczyło. Mam też Punto II 1.2 60KM i przy 130 jest w nim ledwo słyszalny silnik, Yaris już przy 110 męczy uszy. Przy prędkości 110 jest 500obr/min więcej w Yarisie
~maciex4@op.pl
Hatchback 5d 1.3 i VVT-i 86KM 63kW
niestety to jedno co mnie zawiodło w tym samochodzie specyfika wysprzęglania jest dla japończyków nie do przejścia przynajmniej w tym modelu czasami przy zmianie na 3 poprostu nie wiem czy to z mojej winy czy nie poprostu mi zgrzyta i już. na początku powiedziano mi że nowy i musi się wyrobić ale ma ponad 1,5 roku i dalej czasami mu się zdaży
~falkon
Hatchback 5d 1.3 i VVT-i 86KM 63kW
posiadam skrzynię MMt jest bardzo leniwa przy zmianie biegów należy bardzo delikatnie naciskać pedał gazu dla uzyskania komfortu przełożeń bez szarpnięć. wciśnięcie przycisku ES bardzo przyspiesza zmianę biegów lecz dość długo trzyma na 4 biegu i należy wymusić przejście na 5 bieg operując pedałem gazu. Poza tym skrzynia pracuje b. dobrze.
~Yadam Omleth
Hatchback 5d 1.0 VVT-i 69KM 51kW
Biegi przy włączaniu nie chrupią jak w Starletce z 88 r. Jest to precyzyjny układ o świetnym zestopniowaniu w przeciwieństwie do skrzynii z bezyny 1.3 (5 bieg. sam jeździłem a o 6 bieg. słyszałem że też kiepsko). W 1.0 człowiek nie ma wrażenia że piątka jest za krótka. Na 2-90km/h na 5-z góry 180km/h pokazał licznik.
~Picek
Hatchback 5d 1.3 i VVT-i 86KM 63kW
Fatalnie zestrojona skrzynia biegów, piątka przy 80 km/h wyje jakby obrotomierz się zbliżał do odcięcia, w rzeczywistości jest około 3000 obr/min a auto już nie bardzo chce jechać. Poza tym drążek jest okropnie długi przez co jego skok jest również wydłużony a biegi wchodzą niewyczuwalnie, co kończy się często \"zgrzytnięciem\"
~Michał
Hatchback 5d 1.4 D-4D 90KM 66kW
tu największy minus moim zdaniem. Coś denerwująco klika przy zmianie.Jakby luzy. Nie jest to jakoś specjalnie uciążliwe ale może ja jestem bardziej wyczulony na tym punkcie. kojarzy mi się to z moim Land roverem. Tam to podobno normalne ale w \"japończyku\" jeszcze się z czymś takim nie spotkałem. poza tym dość precyzyjna.
~Krzysztof
Hatchback 5d 1.3 i VVT-i 86KM 63kW
Posiadam skrzynię MMT po prostu nie chce mi się pisać o tym gównie KAPLICA nie polecam po ok 25 tys. wymieniali sprzęgło (swoją drogą ciekawe sprzęgło wystarczyło na niecałe 25 000 super auto) a teraz mam 31000 i znów te same kłopoty i teraz się dowiem w serwisie ze sprzęgło wystarczyło na 6 000 km super auto po prostu !!!!!

Usterki Toyota Yaris II

Liczba wpisów: 24

Toyota Yaris II – wystepowanie usterek w zależności od przebiegu

~Mundek
Hatchback 5d 1.0 VVT-i 69KM 51kW
Przy tak młodym aucie występują problemy z wrzuceniem biegu 1 i wstecznego. Przy wstecznym potrafi nawet wyskoczyć. Jadąc innymi samochodami czerpie przyjemność z szybkiej zmiany biegów i precyzyjnej pracy skrzyni, tutaj najchętniej bym sie do niej nie dotykał. Biegi 3 i 4 to prawie to samo przełożenie.
Toyota Yaris II Hatchback 5d