Lista ocen Toyota Yaris II Hatchback 5d (160) - Wentylacja i ogrzewanie

Na liście zabraknie 163 opinii, w których wybrana kategoria jest pusta
~Edward
Hatchback 5d 1.0 VVT-i 69KM 51kW
Mam wersję LUNA A/C. Klimatyzacja w czasie upałów 35-stopniowych w cieniu dość dobrze sobie radzi, chociaż musi długo schładzać nagrzany na słońcu samochód. Najlepsze wentylowanie w czasie podróży na 2 biegu. Odparowywanie przedniej szyby w zimnym samochodzie z ujemną temp. zewnętrzną trwa kilka minut. Czas nagrzewania wnętrza jest przeciętny. Ciepło wydobywa się z kratek, jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki, dopiero po zagaśnięciu...
~optymix@op.pl
Hatchback 5d 1.33 Dual VVT-i 101KM 74kW
Nie narzekam, chociaż faktycznie długo grzeje się w zimie, ale długo to pojęcie względne - znam 1000 innych samochodów, zwłaszcza z silnikami DOHC co się dłużej grzeją. Świetna jest klima automatyczna, ale niestety jest w najwyższej wersji więc musiałem się zadowolić manualną, ale nie mam do niej absolutnie żadnych zastrzeżeń. Najważniejsze dla mnie - żeby było ciepło w nogi zimą - i jest. Bo w niektórych samochodach od dołu wieje czasem.
~xacax
Hatchback 5d 1.33 Dual VVT-i 101KM 74kW
Ogrzewa się szybko, co ważne odczuwanie działająca opcja nawiewu na nogi, co patrząc po innych autach, nie zawsze jak się okazuje jest takie logiczne. Klima chłodzi ok: szału brak, ale nie mogę też jej nic zarzucić. Klimatyzacja manualna, całkiem łatwo ją ustawić do własnych preferencji, mały minus zbiera panel za słabe podświetlenie wskazania położenia pokrętła do kierunku nawiewu.
~doświadczony
Hatchback 5d 1.33 Dual VVT-i 101KM 74kW
Wentylacja bardzo słaba. Brak opcji wwiewu przez wszystkie otwory na raz. Czesto trzeba używać wymuszonego nawiewu, sterowanie pokrętłami archaiczne. Ogrzewanie nie lepsze od wentylacji. Silnik bardzo długo się nagrzewa. Potem też na dobre ciepło nie ma co zbyt liczyć. Słowem - porażka! To samo z klimatyzacją, chłodzi symbolicznie - szkoda słów!
~Witek
Hatchback 5d 1.0 VVT-i 69KM 51kW
Nawet jak sie silnik rozgrzeje i ustawimy grzanie na maksa, to leci takie sobie ciepłe powietrze, szczególnie czuć to na tylnych siedzeniach gdzie aby było trochę cieplej trzeba naprawdę długo czkać Szyby parują nawet przy nawiewie na 2 przy 3 osobach na pokładzie. Pewnie w wersji z klima jest zdecydowanie lepiej, ale ja jej nie mam :/
~Domini-Q
Hatchback 5d 1.3 i VVT-i 86KM 63kW
W wersji z klimą, jaką posiadam, zaparowane szyby to historia, ciepełko w samochodzie robi sie po kilku minutach (testowane po 8 godzinnym postoju na 20 stopniowym mrozie) ledwo wyjechałem z firmy i było ciepło. dmuchawy sa ciche i wydajne, rzadko używam 3,4 biegu dmuchawy. 1 i 2 są wystarczające.
~Tomi
Hatchback 5d 1.4 D-4D 90KM 66kW
Ogrzewanie dosyć topornie zaczyna działać, jednak przy dieslach tak bywa. Klimatyzacja wzorowo - lepiej niż w Corolli i nie jedym autku. Przy temp. otoczenia 33 stopnie potrafi zacząć chłodzić baaardzo szybko. Wydajna i szybka klima to na pewno atut Yarisa. Manualna, ale szybko jej się "uczy".
~Łukasz
Hatchback 5d 1.3 i VVT-i 86KM 63kW
Tu jest dość średnio. W mroźną zimę są problemy z dogrzaniem - z drugiej strony to nieźle świadczy o silniku, który nie traci ogromnej ilości ciepła. W upalne lato zaś klima też miewa problemy z szybkim schłodzeniem. Tu akurat jak na samochód miejski nie jest idealnie.
~Przemek
Hatchback 5d 1.3 i VVT-i 86KM 63kW
Klima manualna - słabo schładzała. Dodatkowo kilka razy wymagała kosztownego serwisu. Kompresor na stałe podłączony, cały czas pracuje - więc trzeba koniecznie pilnować sprawności instalacji. W ziemie za to szybko nagrzewa się wnętrze.
~mncn
Hatchback 5d 1.0 VVT-i 69KM 51kW
Samochód dość szybko się grzeję w zimie. Odparowywanie też działa poprawnie. Przy otwartych wszystkich oknach mamy niezły przewiew, aczkolwiek przy prędkościach powyżej 80KM/H mogą pojawiać się wewnętrzne huragany i wtedy trzeba zwolnić lub szyby zamknąć.
Toyota Yaris II Hatchback 5d