Lista ocen Seat Cordoba I (283) - Skrzynia biegów

Na liście zabraknie 280 opinii, w których wybrana kategoria jest pusta
~Łukasz_22-JASŁO
Kombi 1.6 i 75KM 55kW
SKRZYNIA BIEGÓW - Przy ok 150 tyś km mechanik stwierdził że konieczna jest wymiana skrzyni biegów (samochód przy wyprzedzaniu bądź energicznym wciśnięciu pedału gazu zaczynał szarpać). Kupiłem skrzynię na szrocie od Ibizy (koszt ok 800zł) gdyż innej nie mogłem znaleźć i nie chciałem kupować kota w worku przez internet.. Skrzynia od Ibizy wydawała mi się trochę wolniejsza ale chodziła bez zarzutów. DLA PRZESTROGI W PRZYPADKU SZARPANIA POLECAM...
~2.0 GTI - gpik@poczta.onet.pl
Sedan 2.0 i 115KM 85kW
biegi wchodza latwo i bez zgrzytow czy zaciec; jedyne do czego moge sie przyczepic do fakt ze jesli podczas hamowania chcemy wlaczyc jedynke to wchodzi dosyc ciezko...-=- na duzym mrozie tez biegi wchodza ciezej dopoki sie nie rozgrzeje , ale to chyba z powodu oleju ktory powinienem wymienic -=- na 2 biegu wyciaga 95km/h - wyprzedzanie autobusow jadacych 40 trwa ulamki sekundy ;) -=- na 3 biegu dobrze ciagnie juz od 60 i tak az do 150...
~Arek
Sedan 1.4 i 60KM 44kW
Pieknię rozłożone biegi :-) Jazda na biegu 5 w trasie przy predkości ok 90 km i obrotach ok 2300 rpm (najwyższy moment) umożliwia wciśnięcie gazu i BEZ REDUKCJI!! bezpieczne wyprzedzanie innych aut. Powyżej 120 luj idzie gorzej ale w koncu to tylko 60 koni. Czasem zgrzytnie wsteczny przy rozgrzanym silniku ale to jedyna wada. Skok lewarka jest dosc długi, dla mnie to zaleta a nie wada (kwestia gustu i przyzwyczajenia). Moze do super...
~serwer.poczty@gmail.com
Sedan 1.4 i 60KM 44kW
Swietna skrzynia biegow! Nie wymaga zadnej sily w operowniu, dziala precyzyjnie. Bardzo rzadkie awarie. W calej 12letniej historii samochodu tylko jedna awaria- 5bieg. Naprawa wg mechanika dosc trudna i jak na tak maly samochod kosztowna. Cale zdarzenie nastapilo prawdopodobnie przez blad w uzytkowaniu. Chociaz co do tego nie jestem w 100% pewnien. Moim zdaniem troche za krotkie przelozenia, ale dzieki temu zyskuje na dynamice.
~Piotrek
Sedan 1.4 i 60KM 44kW
Tragedia.Lecą łożyska poszczególnych biegów.Dodatkowo uszkodzone bylo łożysko na wałku sprzęgłowym w skrzyni biegów.Z cudem graniczy znalezienie tego samochodu z w 100% sprawną skrzynia.Przy zakupie radze dokładnie ją osłuchac.Wszystko to nie zmienia faktu ze pomimo tego ze byla zepsuta nigdy nie zawiodła przez 30tys km. Na plus jeszcze zasługuje jej zestopniowanie.Krótkie biegi sprzyjają przyspieszeniu.
~Gizzah
Sedan 1.4 i 60KM 44kW
Biegi wchodzą ciężko, przełożenia są dosyć długie, chociaż to jest kwestia dyskusyjna, na pewno są gorzej wyskalowane skrzynie pod tym względem ;). Ale tak samo - solidny element i ciężko jest powiedzieć cokolwiek więcej. Nie ma się do czego przyczepić, oprócz tego że sporadycznie zacharczy wsteczny, ale to już może być wina kończącego się sprzęgła w moim przypadku.
~agipooh@interia.pl
Sedan 1.6 i 75KM 55kW
mam to auto 2lata .rok temu zrobilem nim 50km bez oleju w skrzyni az nie moglem zmieniac biegow i slychac bylo glosny stukot.wtedy dolalem szklanke oleju (hipol mf) i spokojnie pojechalem dalej.pozniej uzupelnilem olej oczywiscie na hipol mf i jezdze tak do dzis:) skrzynia wyje na 5-tce ale poza tym chodzi idealnie a od tego czasu zrobilem 20000km. sam sie dziwie.
~dmot
Sedan 1.6 i 75KM 55kW
Skrzynia biegów wg. mnie była źle stopniowana. Z jednej strony bardzo krótkie przełożenia ułatwiały np. wyprzedzanie, a z drugiej jazda autostradą była męką (90km/h przy 3000rpm)\"na szczęście\" oryginalna skrzynia wytrzymała 150 tys km i się rozsypała dopiero skrzynia od VW golfa zapewniła optymalne warunki, by w pełni wykorzystać potencjał silnika.
~schumik
Sedan 1.6 i 75KM 55kW
Przeciętna, biegi nie wchodziły tak precyzyjnie jak w innych samochodach którymi jeździłem. Jednak żadnych awarii ze skrzynią nie miałem poza jedną malutką kiedy wypadła zawleczka łącząca lewarek zmiany biegów ze skrzynią, co pozostawiło mnie bez biegów. kawałek drutu wystarczył aby to tymczasowo zmonować dojechać do warsztatu i założyć nową zawleczkę.
~Jarek
Sedan 1.4 i 60KM 44kW
Nie było z nią problemu. Przy przebiegu 180tys wymiana całego sprzęgła. Nawet przy nowym sprzęgle czasem przy wrzucaniu wstecznego zazgrzyta :-) W czasie jazdy kręcę do 3000tys i następny bieg. Biegi wchodzą bez problemu, bez użycia większej siły. Średnio raz na rok wymiana linki sprzęgła (robią się opory, ciężko wciska się pedał).