Lista ocen Saab 9-3 II SportSedan 1.9 TiDS 150KM 110kW 2004-2010 (25) - Skrzynia biegów

Na liście zabraknie 9 opinii, w których wybrana kategoria jest pusta
~Mikołaj
SportSedan 1.9 TiDS 150KM 110kW
Automatyczna skrzynia biegów o 6 przełożeniach daje radę. Przy prędkości autostradowej mamy w okolicy 2000 obr/min. Skrzynia działa płynnie jednak oczywiście wszystko zależy czy była poprawnie serwisowana. Przy wyprzedzaniu nie oczekujemy kickdownu na poziomie DSG, jednak skrzynia zmienia biegi całkiem sprawnie. Mamy do wyboru również manualną zmianę biegów jednak tryb ten działa bardzo powolnie. Jej minusem jest brak możliwości wymiany filtra...
~Roslina
SportSedan 1.9 TiDS 150KM 110kW
Automat 6biegowy. Tutaj mały minus. Spóźnia się jeden z elektrozaworów w płycie sterującej. Słyszałem, że jest od tego jakiś spec z Zielonej Góry, ale jakoś nie przeszkadza mi to na tyle, żeby na razie myśleć o naprawie. Ogólnie jeżdżę tak od 2 lat i nic oprócz tego się nie dzieje (auto kupiłem używane). Olej wymienilem 2 razy (po kupnie i po 30tys km, teraz będzie po 45 tys).
~Bartek 1979
SportSedan 1.9 TiDS 150KM 110kW
co mogę napisać? jeśli ktoś kupił tego saaba ze skrzynia automatyczną to wie co to poważny wydatek gdy to wysiądze. a u mnie przey 235 tys skrzynia padła całkowicie i to powiedziano mi, że to nie jest podynczy przypadek bo te skrzynie dochodzą do maks 300 000 tys przebiegu. koszt naprawy? 10-12 tysięcy bo to gówno mało kto naprawia.
~Pawel
SportSedan 1.9 TiDS 150KM 110kW
Fanie spasowana. Raczej na dlugie trasy choc w miescie rowniez bardzo szybko i plynnie zmienia biegi. OK. Troche glosna na zimno. Wymiencie koniecznie olej po zakupie u fachowca. Niezwykle wazne jest bardzo dokladne cisnienie oleju w tej skrzyni.!
~Navigator-3000
SportSedan 1.9 TiDS 150KM 110kW
Na zimno jedynka z oporem wchodzi,potem juz OK. Ogolnie przy tym przebiegu to skrzynia doskonale pracuje,nic nie huczy,nie cieknie (simering prawej polosi zmieniony).Jedynka krotka ale szostka - przy 3tys/obr jedzie 170kmh,wiec jest dluga.
~Snowyy
SportSedan 1.9 TiDS 150KM 110kW
Aisin AF40 - udało mi się trafić na egzemplarz z znaną historią serwisową więc mój egzemplarz nie szarpie ani nie przemyśla zmiany biegów. Czuć jednak że jest to zwykły hydrokinetyk i demonem prędkości nie jest.
~Konrad W.
SportSedan 1.9 TiDS 150KM 110kW
Ogólnie nie jest źle. Trochę spóźnia się jeden z elektrozaworów i po zatrzymaniu czuć leciutkie \"dobicie\". Skrzynia pracuje nieźle, płynnie i dość szybko (jak na starszą konstrukcję) zmienia biegi. Duży plus to 6ste przełożenie.
~Kamil
SportSedan 1.9 TiDS 150KM 110kW
Biegi wchodzą lekko, precyzyjnie. Skrzynia jest 6-biegowa co ma wpływ na komfort jazdy przy większych prędkościach i przypuszczalnie ma wpływ na relatywnie niskie zużycie paliwa.
~MedicalDivision
SportSedan 1.9 TiDS 150KM 110kW
Skrzynia 6 biegowa bardzo sobie chwale, obniża spalanie w długich trasach. Trochę czasem lubi ciężej wejść 1 po zimnej nocy ale już za 2 razem bez problemu.
~tomek
SportSedan 1.9 TiDS 150KM 110kW
szkrzynia 6-biegowa . same biegi wchodzą precyzyjnie, nie można na nią narzekać. Sam drążek skrzyni biegów krótki, doskonały do szybkiej zmiany biegu
Saab 9-3 II SportSedan