Lista ocen Rover 400 II (126) - Wentylacja i ogrzewanie

Na liście zabraknie 158 opinii, w których wybrana kategoria jest pusta
~Max
Sedan 1.6 Si 111KM 82kW
Ogrzewanie bardzo dobre. Silnik szybko nabiera temperatury, przez co w zimie już po 5 minutach leci więcej niż ciepłe powietrze. Na pierwszym biegu ogrzewanie jest bardzo słabe. Od 3 biegu wentylator zaczyna być słyszalny, ale nie na tyle, aby przeszkadzał, ale za to w kilka sekund w kabinie jest gorąco. Zimne powietrze jak to zimne. Wada to to, że rezystor dmuchawy lubi się przepalić, ale koszt naprawy samodzielnej wynosi około 4 zł i już...
~welllone
Hatchback 2.0 Di 105KM 77kW
Nie wiem czy ma na to wpływ klima, którą tak na prawdę używam tylko czasem, ale ogrzewanie pierwsza klasa. W porównaniu do nawiewu jaki był w moim poprzednim samochodzie, cud miód i orzeszki. Klima działa bez zarzutu. Dodatkowo fajnie sprawuje się środkowy nawiew. Można ustawić go że będzie działał tak jak ustawiona jest reszta, bądź będzie powiewać chłodem. Przydatna opcja gdy trzeba nagrzać boki i szyby a nie chcemy żeby było za gorąco.
~adm
Sedan 2.0 Di 105KM 77kW
Miałem problemy z parowaniem szyb, jednak to była wina nieszczelnego podszybia i przedostawania się wilgoci do układu wentylacji, jednak teraz jest ok. Trochę długo się nagrzewa, zanim zacznie lecieć ciepełko trzeba przejechać ok. 4km w moim przypadku. Klima nie należy do najwydajniejszych, jednak mi odpowiada. W lato potrafi wystarczająco schłodzić wnętrze samochodu nie robiąc z niego lodówki.
~Bartosz
Hatchback 1.6 Si 111KM 82kW
Moje auto nie ma klimatyzacji, wiec w zimie szyby baaardzo paruja, pomimo regularnej wymiany i czyszczenia filtra przeciwpylkowego. Regularne mycie szyb od srodka troszke pomaga na parowanie. Rezystor dmuchawy juz trzy razy wymienialem (w tym raz lutowalem) i zawsze padal 1 albo 2 bieg... Ogrzewanie dziala ok, chociaz wczesniej mialem volvo i tam lecial wrzatek z dmuchawy:)
~yahoo
Hatchback 1.6 Si 111KM 82kW
Zimą nagrzewa się stosunkowo szybko. Wentylacja na najwyższym biegu nie porywa, a jedynie daje radę. Wymiana filtra kabinowego zgodnie z zaleceniami producenta owocuje szybkim odparowywaniem szyb. Wspomaga to klimatyzacja, która nawet latem potrafi sprawić, że zmarzniemy w samochodzie. Układ torów powietrznych w konsoli środkowej mógłby być nieco lepszy.
~Jamalyo
Sedan 2.0 Di 105KM 77kW
Nie wiem czy moja klima ma jakiś defekt ale zbiera się bardzo wolno i niekiedy w gorące dni wolę otworzyc okno niż czekać aż się ochłodzi.W zimę też nie idzie mu to super ale jest lepiej niż w lato. Myślę że klima mogłaby być bardziej dopracowana no chyba że może za dużo się spodziewam po 12 letnim aucie:P
~String
Hatchback 2.0 Di 105KM 77kW
Wymiana filtra przeciwpyłkowego (za schowkiem pasażera) poprawia skuteczność odparowywania szyb przednich. Niestety to zmora - jednak jak wie się co i jak - nie nastręcza problemów. Ogrzewanie spoko - nie ma co narzekać -jednak rozgrzewa sie dłużej niz benzyniak.
~Max1907
Sedan 1.4 Si 103KM 76kW
Wentylacja skuteczna przy chłodniejszych dniach, w upały bez klimatyzacji jest ciężko. Ogrzewanie działa dość bardzo dobrze, aby zacząć grać potrzebuje ok. 4 km w trasie, ale po ok. 6-7 powietrze wylatujące z nawiewów może \"poparzyć\".
~sernik
Sedan 1.4 Si 103KM 76kW
To jest natomiast bardzo patologiczny punkt Rovera. Słaba klima, mimo stałego serwisu, Na największej mocy nawiewów ciężko wysiedzieć dłużej w aucie niż 5 minut. Strasznie głośne. Z plusów to to, że w zimę dość dobrze i szybko się nagrzewa.

Usterki Rover 400 II

Liczba wpisów: 15

Rover 400 II – wystepowanie usterek w zależności od przebiegu

~marley73@tlen.pl
Hatchback 2.0 D 86KM 63kW
Na początku miałam problem z zaparowaną przednią szybą, ale pomogła wymiana filtra od klimatyzacji i odtłuszczenie szyby. Nadal szybko paruje, ale teraz po włączeniu wentylatora szyby szybko stają się przejrzyste, jednak wentylator dosyć głośno chodzi.