Lista ocen Kia Sephia II (49) - Łatwość utrzymania (pod względem kosztów)

Na liście zabraknie 29 opinii, w których wybrana kategoria jest pusta
~remi
Sedan 1.5 i 80KM 59kW
Nie pamietam spalania paliwa 95 bo kupuje na rozgrzanie wody w ukladzie chlodzenia za 30pln miesiecznie.LPG lato miasto i trasa(100-120km/h) 9 litrów max.10.5.spalanie spada na oponach letnich a przy tzw.lizaniu pedalu gazu czyli trasa (80-90)km/h potrafi spalic 7.5-8 litrów.Jazda denerwujaca ale mozliwa.Przglady robilem do utraty gwarancji srd. koszt 300pln z olejem i filtrem.To bardzo odległe czasy bo teraz samochodem zjmuje sie zaufany...
~Tomaas
Sedan 1.5 i 16V GL 88KM 65kW
Jak na auto tej klasy (i z 2000 r.), jest nieźle. Naprawy nie są częste ani drogie, przeglądy jeszcze tańsze. Autko potrafi swoje \"wypić\" przy szybszej jeździe. Ale da się Kijanką jeździć ekonomicznie, zwłaszcza przy 1200...2500 obr./min.; powyżej tego apetyt na benzynę rośnie niemal w postępie geometrycznym...
~Tadeusz ted5@poczta.onet.pl
Sedan 1.5 i 16V GL 88KM 65kW
Wynik 12-13l gazu przy nowej instalce sekwencyjnej Lovato i STAG 300 na miasto to porazka dla mojego portfela. Ale to chyba syndrom przesiadki z mniejszego na wiekszy. Choć słyszałem opinie ,że ten silnik tak juz ma,ze musi wypić swoje. Jezdze najbardziej ekonomicznie,a co byłoby gdybym deptał bardziej ?? moze z 15l/100
~adela37@op.pl
Sedan 1.5 i 80KM 59kW
Jak się nie wariuje to jest ok. średnio w trasie ( badałem 9 razy - różny teren i warunki jedynie obciążenie to samo) spal między 6,2 - 7,1 co daje średnią 6,65 - co tu narzekąć. Przejechałem ( udało mi się ) 356 km ze średnią prędkośćą 132 km/h - spalnie skoczyło aż na 11.2 l/100 km
~Art
Sedan 1.5 i 16V GL 88KM 65kW
Moim zdaniem serwis nie jest drogi porównując do innych marek (np.japońskich). Np za wymianę wybitej szyby od strony kierowcy zapłaciłem w serwisie kilka lat temu 350zł (szyba + robocizna) podczas gdy moja sąsiadka za to samo w Nissanie Almera płaciła 900zł.
~gonzo74@vp.pl
Sedan 1.5 i 80KM 59kW
LPG 7l w trybie mieszanym, części trochę drogie ale na szczęście nie psuje się, przez rok wymieniłem tylko końcowy tłumik 110zł(orginalny 250) i swożeń zwrotnicy 120zł orginał. zawieszenie z przodu i z tyłu kolumny mcPersona ceny około 250zł sztuka
~jdt
Sedan 1.5 i 80KM 59kW
Na gazie - rewelacja. w sumie średnio w całym przebiegu wyszło 9,3 l /100 km gazu. Inne koszty też poniżej przeciętnej. Chociaż warto zainwestować w dobre tarcze i klocki hamulcowe z przodu - nawet te kosztowne z dobrej firmy. Na firmowych hamulce to iluzja.
~tęskniący za Kijanką
Sedan 1.5 i 16V GL 88KM 65kW
To auto można utrzymać po tzw. taniości. Praktycznie nic się w nim nie psuje, jeśli cokolwiek, to naprawy nie są drogie, części oryginalne jeszcze dostępne, zamienniki tym bardziej. Spalanie również na sensownym poziomie.
~michaljeczak@wp.pl
Sedan 1.5 i 16V GL 88KM 65kW
Uważam że jak na koreańskie auto o mocy prawie 90koni bardzo dobrze... przy mojej spokojnej jeździe.... a mieszkam na śląsku wiec w sumie caly czas miasto.... swiatla krzyżówki 7,5 L Chociaż przyznam że jeżdże bardzo oszczędnie
Dziennik kosztów dla Kia Sephia II
12,7
~robertpi@op.pl
Sedan 1.5 i 80KM 59kW
Co do miasta jest OK, nie przekroczyłem 9,5l w ziemie a w lecie 8-8,5l/100km( Kraków). Na trasie 6-6,5l/100km przy nie przekraczaniu 140km/h- nieźle ale wolałbym gdyby paliła jak Pride( 4,5 przy 120km/h)