Lista ocen Kia Ceed III (72) - Skrzynia biegów

Na liście zabraknie 48 opinii, w których wybrana kategoria jest pusta
~Michał
Kombi 1.5 T-GDI 160KM 118kW
Pisałem w pierwszej opinii, że skrzynia idealnie zestopniowana z silnikiem, dalej jest to prawdą, ale z czasem zauważyłem, że przy jeździe w korkach zaczyna delikatnie poszarpywać. Po zasięgnięciu informacji na forach i w serwisach, okazuje się, że skrzynie te mają pewną wadę fabryczną, mianowicie padające sprzęgła, które prędzej czy później są wymieniane na gwarancji. Najbardziej narażone są auta, które jeżdżą głównie po mieście. Ja w 80%...
~lalosala
Hatchback 1.4 T-GDi 140KM 103kW
Skrzynia działa ok, choć nie rozumiem zachwytów "dziennikarzy" nad nią. Posiada typowe wady skrzyni dwusprzęgłowej, czyli "nie umie" pełzać po odpuszczeniu hamulca, czuć że jest to wymuszone, po rozgrzaniu potrafi lekko szarpać. Zmiana biegu z 1 na 2 jest przeciągana w nieskończoność, ale to chyba efekt WLTP. Wyprzedzanie w trasie lepiej poprzedzić redukcją poprzez manetki przy kierownicy, bo sama skrzynia po wciśnięciu gazu do podłogi ma...
~Dżyszla
Hatchback 1.4 T-GDi 140KM 103kW
Czasem zdarza się problem z wbiciem I lub wstecznego biegu - ale to samo miałem w i30. Jest to irytujące, gdy trzeba ruszyć spod świateł, a tu zonk... Szczególnie, że utrzymywanie auta na biegu nie tylko uniemożliwi działanie systemu auto-stop (korzystam tam, gdzie wiem, że cykl świateł jest bardzo długi) ale i podnosi obroty silnika, jeśli nie wciśnie się hamulca (to jakaś tajemna procedura startu? ciekawe zaskoczenie i chyba ciekawostka...
~Michał
Kombi 1.5 T-GDI 160KM 118kW
7 biegowy automat DCT, idealnie współgra z silnikiem. Mam wrażenie, że skrzynia czyta mi w myślach i przy każdym naciśnięciu pedału gazu robi dokładnie to co ja chce. Nie jest to wyjące CVT, przy spokojnej jeździe zmienia biegi praktycznie niezauważalnie, przy dynamicznej redukuje kiedy trzeba. Do dyspozycji mamy tryb manualny i łopatki, chociaż ja osobiście raczej nie będę używał. Z kickdowna skorzystałem póki co raz, jest moc.
~Krzysztof
Kombi Facelifting 1.5 T-GDI 160KM 118kW
Największa wada tego auta. Zestrojenie skrzyni na 1 i 2 biegu to jest istny dramat. Jeżdżąc tym autem w manualu w korku można dosłownie się umęczyć. Nie da się kulać na 1 lub 2 bez sprzęgła. Auto się wówczas dławi i szarpie. Nie można zbyt szybko wrzucać 2, bo auto będzie szarpać. Przyzwyczajenie się do tego zajęło kilka msc. Na szczęście od 3 biegu jest już ok i skrzynia działa jak trzeba.
~Mario
Kombi Facelifting 1.5 T-GDI 160KM 118kW
Mogłaby być trochę lesza, ale nie jest też źle. Biegi czasami troche haczą (szczegolnie 3ka), ale tez zestrojenie jest dla mnie dziwne. Tzn 1ka jest dluga przez co w polaczeniu z normami WLTP dosc trudno sie tym autem rusza. Na szczęście można się do tego przyzwyczaić. Natosmiast manual ma swoją zaletę - jest tani w ekslopatacji i dość wytrzymały, w przeciwieństwie do 7DCT.
~Ehooo
Hatchback 1.5 T-GDI 160KM 118kW
7DCT dobra ale nie rewelacyjna. Czasami się gubi i nie wie co ma zrobić i potrzebuje kilku sekund do namysłu. Czasami potrafi zrzucić bieg przy kick-downie dosłownie na 0,5s, żeby potem zmienić na wyższy, więc tak naprawdę zamiast przyśpieszać zmarnowaliśmy kilka cennych sekund na dziwne zmiany biegów. Do spokojnej jazdy jak najbardziej skrzynia jest w porządku
~Kamil j
GT 1.6 T-GDI 204KM 150kW
Moim zdaniem to jeden z niewielu minusów tego auta. Skrzynia działa dosyć szybko ale ten mechaniczny opór przy zmianie biegów nie każdemu może odpowiadać. Na początku chciałem dać 3 gwiazdki , ale po zrobieniu 9 tyś kilometrów biegi wchodzą jeszcze sprawniej. Jeździłem Civiciem i tam skrzynia działała jednak lepiej i szybciej.
~Piotr
Kombi Facelifting 1.5 T-GDI 160KM 118kW
Na samym początku (do przebiegu około 2500km) był trochę problem z wbijaniem trójki, ale po tym przebiegu wszystko się poprawiło i ogólnie skrzynia nie sprawia większych problemów, choć w korkach przydała by się wyżej zestopniowana jedynka (w sensie takim, żeby dało się wolniej "toczyć").

Usterki Kia Ceed III

Liczba wpisów: 30

Kia Ceed III – wystepowanie usterek w zależności od przebiegu

~Daniel
Kombi 1.5 T-GDI 160KM 118kW
Generalnie manualna skrzynia dobra i precyzyjna, ale denerwujące jest to że ruszając (np w korku) z prędkości ok 5-10 km/h trzeba wrzucać jedynkę, bo na dwójce strasznie szarpie - co ciekawe miałem okazję przejechać się poliftem z tym samym silnikiem, i tam to zjawisko nie występuje.