Lista ocen Ford Focus II Kombi (263) - Silnik

Na liście zabraknie 130 opinii, w których wybrana kategoria jest pusta
~Pablo
Kombi 1.6 Duratorq TDCi DPF 109KM 80kW
To duży atut tego auta, ale mógłby być nieco bardziej wyciszony. Ciągnie ładnie od 1500 obr/min. Dynamikę poprawiła mu zmiana oprogramowania w serwisie(nie żaden tuning, tylko nowy soft). Sprawdzimy jak będzie teraz spalał. Cholernie wrażliwy na "ciężką nogę" - tu trzeba uważać - jak się delikatnie operuje - to jest nawet sympatycznie potem na stacji paliwowej. Wrażliwy jak każdy silnik common rail na paliwo - nie ma co oszczędzać na stacjach...
~kamk
Kombi 1.8 Duratorq TDCi 115KM 85kW
Dynamika-czuć przyspieszenie. Autko konstrukcyjnie osiąga 280Nm przy 1850rpm, co pozwala sprawnie manewrować w miejskim derby. Trudno się nagrzewa, solidny ciężki żeliwny blok, wtryski Siemens, przed którymi wszyscy mnie przestrzegali - o dziwo - nie mam powodów do narzekań. Ostatnio odzywa się głośniej turbina... Zdarzają się pęknięcia w przewodzie intercoolera - ale dość częste w starszych autach przy dynamicznej jeździe.
~maciej
Kombi 1.6 Duratorq TDCi DPF 109KM 80kW
Dzisiaj ten silnik nie robi wrażenia, ale 2006 roku to było coś!!! Świetna kultura pracy, elastyczność i do prędkości 130 km/h bardzo niskie spalanie. Przejechałem tym autem 235 tys km, więc moja opinia jest obiektywna. Minusem jest filtr DPF. Turbina jest trwała, ale zawór EGR już nie. Koło dwumasowe nie wymieniane. Na baku robiłem czasem pod 900 km!Jak na przejechane 235 tys km to chyba świetna rekomendacja
~ladam1978
Kombi 2.0 Duratorq TDCi 136KM 100kW
Byłoby doskonale gdyby nie pierwsze biegi, które czasami trochę zamulają, przez co trzeba szybko przeskoczyć do trójki, od której rzeczywiście auto jeździ elastycznie i dynamicznie. Na trasie 5 i 6 to wypas, w zasadzie jadąc ok. 100 nie ma potrzeby redukcji z 6, żeby wyprzedzić. Klekot diesla jest odczuwalny, ale wydaje mi się, że trochę bardziej kulturalnie pracuje niż w 1.8 TDCI. Zresztą mi to kompletnie nie przeszkadza
~zadowolony_z_3go_focusa
Kombi 1.6 Duratorq TDCi 90KM 66kW
To najbardziej mnie cieszy, do tej pory 2 focusy 2001 i 2003 z 1,4 i 1,6 benzyna ten disel 1,6 90km - poezja zajebisty moment obrotowy jezdze 1000-2000 nic wiecej ! spalanie na 1 pomiarze 6,2 drugi 5,7 praktycznie caly czas miasto !!! juz chce zrobic trase i sprawdzic czy 4,9 realne . Na miejskie i podmiejskie autko silnik WYSTARCZAJACY , jezdzilem na demo 109km glosniejszy i z mniej "rownym" zakresem pracy ale za to mocniejszy
~Tomek
Kombi 1.6 Duratec Ti-VCT 115KM 85kW
Na miasto i autostrady idealny. Jednak na "środkowych" obrotach brakuje mu mocy, co szczegolnie wkurza podczas jazdy naszymi polskimi drogami. Ale wielki plus za to co dzieje sie na 5-ce po 4200 obrotach czyli od gdzies od 145 km/h - silnik dostaje kopa i jedzie pieknie - na autostradzie super sprawa. Troche jest za glosny w pewnych momentach szczegolnie miedzy 3200 a 3400 obrotow, ale to moze kwestia wyregulowania w serwisie.
~Komorek
Kombi 1.8 Duratorq TDCi 115KM 85kW
Silnik po remapie przy ok. 40 kkm chyba. Obecnie 135KM/335 NM. Auto jeździ bardzo sprawnie, przy tym pali bardzo mało. Najlepsza, pancerna jednostka nie do zabicia.Wymiana oleju po 20 kkm, teraz zaczynam co 10 kkm. Zauważony wyciek z miski olejowej, standard, masa na łączeniu miski z blokiem niestety traci swoje właściwości, nic takiego, można jeździć ;) ale Gwarancja 12 odpada już.
~P.T.
Kombi 1.8 Duratorq TDCi 115KM 85kW
Silnik nie zly,lecz czasami brakuje mu mocy.Troche glosny jak jest zimny,potem jest OK.Wahalem sie kupujac ten typ silnika ze wzgledu na ukl.zasilania (Delphi).Okazalo sie jednak,ze w nowym focusie jest ukl.zasilania taki sam jak w silniku 1.6 i 2.0 TDCi.Ma piezoelektryczne wtryskiwacze i nie ma z nimi zadnego problemu,nawet gdy sie tankuje gorsze paliwo.Ogolnie jestem bardzo zadowolony.
~Roberto
Kombi 1.6 Duratorq TDCi 90KM 66kW
Mało pali. Najsłabszy w gamie ale daje radę we wszystkich warunkach. Chociaż przy wyprzedzaniu trzeba ruszać głową, ale czy nie zawsze :)? Nigdy mnie nie zawiódł, zawsze działa, zero napraw i oby tak zostało. Kultura pracy mogłaby być nieco lepsza, przy prędkościach typu 20-40 km/h. Często trzeba rozpędzać auto (np. powoli dojeżdżając do skrzyżowania) z pierwszego biegu a nie 2.
~Krakowiak
Kombi 1.6 Duratec Ti-VCT 115KM 85kW
Silnik ze zmiennymi fazami. Cyka. Podobno ma cykać, zwłaszcza jak zimny. Nie przeszkadza mi to - o ile się od tego cykania nie zapsuje. Na razie się nie zepsuł i nic na to nie wskazuje. Dosyć elastyczny, daje radę. Co prawda wszyscy mówią, zeby brać we focusie w benzynie 2.0, bo niewiele więcej wachy wypije, a dynamiczniejszy i bardziej cichy. Coś w tym jest.
Ford Focus II Kombi