Lista ocen Citroen ZX (210) - Silnik

Na liście zabraknie 143 opinii, w których wybrana kategoria jest pusta
~henek.e@poczta.fm
Hatchback 1.4 i 75KM 55kW
Witam!mam zx od tygodnia.Ogólnie jestem zadowolony.Mam jednak poważny problem.Gdy troche pojezdze po miescie silnik regolarnie dodaje gazu i puszcza,tak jakbym noga dodawal gazu i to dzieje sie na wolnych obrotach.Podczas jazdy sam przyspiesza po czym zwalnia.Bardzo prosze o porade!Co sie dzieje?Czy to poważna usterka?Jak to naprawić?Dziękuje i pozdrawiam wszystkich wielbicieli zx"a
~właściciel zx´a 1400 avantage
Hatchback 1.4 i 75KM 55kW
nie popadam w euforię - nie jest źle ale dobrze też nie jest - zrobiłem pełne uszczelnienie silnika ale nadal coś w nim stuka, wcześniej miałem dwa poldki - w nich silnik pracował pewniej ;) - przy obrotach od 2000 coś zaczyna stukać w silniku - w serwisie stwierdzili, że tak ma być - te silniki przy większym obciążeniu gdy dostają zapłonu na 4-tym cylindrze mogą dziwnie pracować - i tak właśniej jest
~bootsman
Hatchback 1.4 i 75KM 55kW
- : glosny, zarloczny (do 9 w miescie), troche za slaby przy pelnym aucie - choc z drugiej strony wtedy jezdze spokojniej :-) Japonski silniczek przy tym silniku robilby sobie zdjecia. Aha - cos dziwnego - odkad go mam, ma taki nawyk, ze po kopnieciu gazu na luzie wchodzi na 1500 obr, i potrafi przez minute schodzic do 1000 + : zrywny, elastyczny, niezawodny
~PN1500
Hatchback 1.9 TD 90KM 66kW
1.9TD od PSA to sprawdzona konstrukcja. Dość silny, można było rozpędzić ZX-a aż do 190km/h. Do 2 tys. obr jeździł jak typowy, wolny diesel, potem było mocne kopnięcie. Przy przebiegu 45 tys. stał się mułowaty. Trwało to 1 miesiąc aż naglę wystrzelił chmurę czarnego dymu i zaczął jeździć jak rakieta. Być może to wina kiepskiego ON w tamtych czasach.
~marek
Hatchback 1.4 i 75KM 55kW
Jest naprawdę bez zarzutu, dopiero co kupiłem 94 roczek od pierwszego właściciela przywieziony, pooglądałem dokładnie odbyłem jazdę próbną i po prostu urzekł mnie ten ZX 3d, fiat seicento przy nim to po prostu jeździdełko nawet ten 1,1 a cena i zużycie benzyny takie same i nie rdzewieje jak fiat. Autko do normalnej jazdy idealne, polecam.
~Plewson
Hatchback 1.4 i 75KM 55kW
Zdecydowanie jeden z najlepszych punktów tego auta, bardzo elastyczny, kulturalnie pracujący, bezawaryjny, prościutki konstrukcyjnie. Do 80-tki dorównuje w ruchu nowym autom, powyżej jest już nieco gorzej, choć do 140 bezproblemowo i dzielnie się wspina. Poza tym mało pali - choć zimą zdecydowanie więcej.
~macieck
Hatchback 1.9 TD 90KM 66kW
Jak na diesla to bardzo dobry silnik. Jeśli chodzi o pracę silnika to nie ma co porównywać do benzyny. Tego typu diesel będzie zawsze głośniejszy od benzyniaka. Ale jeśli chodzi o spalanie to jestem bardzo zadowolony 5,5l/100 km. Samochód stworzony do dalekich tras i podróży, a także dla osób uczących się jeździć.
~desti
Hatchback 1.9 D 68KM 50kW
Silnik to niezawodna część w tym samochodzie jego kultura i elastyczność są na wysokim poziomie, przy starciu np. z audi 80 z 75konnym 1.9d bez problemu wygrywa. Mimo takiej mocy świetnie radzi sobie z przyczepką na której jest ok. 2ton. Jednym słowem rewelka, a i na autostradzie bez problemu przekracza 180km/h
~Piotrek lopt@wp.pl
Hatchback 1.6 i 88KM 65kW
W moim wypadku to stara jednostka z rodziny XU, więc prostota konstrukcji w połączeniu z całkiem przyjemną mocą i przyzwoitym momentem obrotowym czyni z tego niewielkiego przecież samochodu małą torpedę. Do niewątpliwych plusów tej jednostki należy na pewno ekonomiczność oraz nikła awaryjność (po 200 tyś km zużycie oleju w normie)
~Jerzy "Monti"
Kombi 1.9 D 68KM 50kW
Dobry niezawodny silnik, odpala bez problemu do minus 10 stopni przy niższych temperaturach mogą być niespodzianki bo wymaga dobrego akumulatora. Silnik nieco za słaby, nie jest to więc auto dla amatorów wyścigów na prostej rozbuja się góra do 160 km/h, przy wyprzedzaniu też trzeba uważać - w końcu to diesel.