Ocena kierowcy - ZAZ Tavria Hatchback

wielorybek, 19 lat temu
Silnik 1.1 53KM 39kW
Rok produkcji 1996
ZAZ Tavria Hatchback 1.1 53KM 39kW 1989-2001 - Oceń swoje auto
jeszcze raz podkreslam, gdyby auto sie nie psulo to bylbym z niego w 100% zadowolony, a tak jest strach jechac gdzies dalej bo nie wiadomo co sie stanie. Do jazdy po miescie to idealny samochod.
slaba dynamika i porzadnie trzeba silnik katowac zeby w miescie nie wssysały cie inne auta, ale silnik pracuje ciszej niz maluch czy 125p
przelozenia OK, tylko dziwny uklad biegow do ktorego trzeba sie przyzywczaic nie napawa optymizmem, po za tym skrzynia wysiadla mi kiedys na trasie, dobrze ze na 4 bo by byla lipa, dojechalem i naprawilem :)
slabe amortyzatory, buja na zakretach i glosno pracuje
do tylu tak sobie, ale do przodu dobrze, szyba duza i przejrzysta, mogla by byc jednak bardziej pochylona
stacyjka po lewej, bo ssanie po prawej, przelacznikow malo, ale wszystkie pod reka, tylko ze jak sie fotel odsunie na maxa do tylu (a ja ze wzgledu na wzrost musze go tak ustawiac) to czasami nie dosiegam jak wrzucam trzeci bieg
wentylacja zadowalajaca, a ogrzewanie :) hmmm, grzeje jak piecyk
z przodu - bajki :) jestem dosc duzy a wygodniej mi w TAvrii niz w Polonezie (szczerze), z tylu nieco gorzej (jednak w 5 osob tez sie da jezdzic, nawet gdy sa wysokie, sprawdzalem), ale ogolnie jest jak w wiekszosc aut 3-drzwiowych (np Peugeot 106), jak na ukrainski wynalazek jest b. dobrze
to jest gorzej, w srodku slychac w zasadzie wszystko
jakby sie tak czesto nie psula to bylo by to bardzo ekonomiczne auto, czesci tanie (na szrotach), filtry, oleje, klocki tez
jesli porownac Tavrie z innymi autami okresu PRLu i wczesnego poPRLu to wypada niezle, napewno lepiej od malucha czy poloneza 1500, to moj pierwszy samochod i bardzo go polecam mlodym ktorzy chca sie wyszalec i nauczyc sie troszke i konstrukcji pojazdow
elementy troszke skrzypia, wywala bezpieczniki, raz zlapalem kapcia :)
skrzynia biegow, ktora zablokowala mi sie na czworce i przpalony tlumik to najpowazniejsze awarie jakie mialem

LPG - zużycie paliwa dla silnika 1.1 53KM 39kW [l/100km]

8,2