Lista ocen Volkswagen Polo III Sedan (67) - Silnik

Na liście zabraknie 79 opinii, w których wybrana kategoria jest pusta
~MaxM
Sedan 1.4 i 60KM 44kW
Niezawodna jednostka benzynowa 1.4 MPI wydaje się dość mała jak na gabaryty auta ale auto jest dość lekkie. A sam silnik okazuje się zaskakująco żwawy i elastyczny. Nie oszukujmy się ścigać się tym nie da bo asfaltu nie rwie ale poradzi sobie nawet z dużym obciążeniem. I w zasadzie nie ma problemow nawet gdy zawiedzie i wypali sie świecą zaplonowa spokojnie da się dojechać do warsztatu nawet na 3 cylingrach. Kłopoty może sprawiać cewka...
~Piotrek
Sedan 1.6 i 75KM 55kW
Silnik akurat w tym modelu to 1F. Naprawdę bezawaryjny, żadnych wycieków (nigdy nie dolewałem oleju). Swoją siłę pokazuje dopiero na wysokich obrotach. Na jedynce można ruszyć prawie bez dodawania gazu. Przy jeździe z 3-ma pasażerami zaczyna brakować mocy. W pełni załadowany bagażnik z 4-ma pasażerami i jakoś się toczy. Przy normalnej jeździe w dwie osoby spala około 7 litrów na 100 km
~skluba@poczta.fm
Sedan 1.4 i 60KM 44kW
Silnik to jego 1,4 8V (60kM) zdecydowanie największa zaleta bardzo dzielny na trasie nie wymaga utrzymywania wysokich obrotów dosyć elastyczny, na dystansie 5468 km dokonałem pomiarów w lecie VI-VII-brak aut.ssania 60% trasa, 40% miasto(Kraków)-korki; 5,48l/100km Natomiast w zimie jazda na światłach, krótkie dystanse 8-12km miasto ok.8l
~Damian
Sedan 1.6 i 75KM 55kW
Rewelacyjny silnik, w całym zakresie obrotów bardzo elastyczny.Dynamika do pozazdroszczenia przez silniejsze jednostki> Stosunek mocy do masy bardzo dobry. Instalacja gazowa na mixerze z wymienionym kolektorem na matalowy. Sprawuje się fantastycznie. Najmniejszych problemów.Dlaczego tak mało ludzi instaluje gaz do tego zwinnego autka???
~transport
Sedan 1.4 i 60KM 44kW
Silnik sprawuje się poprawnie i nie mam do niego zbyt dużo zastrzeżeń. Mógłby byc bardziej dynamiczny i palić mniej paliwa (dotyczy to tylko miasta, bo na trasie pali bardzo mało). Co jest najistotniejsze, auto ma blisko 200 000 tyś. kilometrów, a silnik jest suchy i nie ma z nim problemów.
~iommi
Sedan 1.4 i 60KM 44kW
bardzo elastyczny i bardzo duzo wybacza (wersja AEX) .. nawet niezle sie zbiera kolo 3000obr... no i 50km/h mozna robic juz na V biegu :) lubi wyzsze obroty (powyzej 2200) to wtedy mniej pali (o caly litr) - na pocztaku ciezko mi bylo sie z diesla przestawic :)
~Adi
Sedan 1.6 i 75KM 55kW
Bardzo dobry silnik, bezawaryjny. Mój pracuje na oleju syntetycznym Mobil 1. Od wymiany do wymiany nie bierze oleju. Jak na silnik o tej pojemności i mocy, w połączeniu z masą 940kg jest dynamiczny i elastyczny.
~Maciekityle
Sedan 1.4 i 60KM 44kW
Jak dotąd nie było problemów z silnikiem. Dość cichy i w miarę dynamiczny oraz oszczędny... aby, że tak zażartuję porajdować trza wchodzić na wysokie obroty przy zmianie biegów. Wkońcu to 1,4 l a nie 3,2 V6 jak np. w alfie 159
~rafix55@wp.pl
Sedan 1.4 i 60KM 44kW
Ogólnie pracuje dobrze, nierówno tylko przy odpalaniu, gdy silnik jest jeszcze zimny - ale trwa to tylko przez chwilę. Bardzo niskie spalanie jak na ten silnik benzynowy - 5-6 litrów przy mojej oszczędnej jeździe.

Volkswagen Polo III – wystepowanie usterek w zależności od przebiegu

~Piotr
Sedan 1.4 i 60KM 44kW
Silnik 1.4 wyjątkowo zaskoczyłl mnie i każdego kto miał okazję przejechać się moim samochodem. Jak na swoją klase bardzo elastyczny, zrywny, a za czasów świetności osiągał ponad 180km/h z pasażerami.
Volkswagen Polo III Sedan