Lista ocen Volkswagen Passat B6 Sedan 1.9 TDI 105KM 77kW 2005-2010 (25) - Silnik

Na liście zabraknie 24 opinii, w których wybrana kategoria jest pusta
~Dex
Sedan 1.9 TDI 105KM 77kW
Cóż ... Stara jednostka napędowa na pompowtryskach, troche klekocząca i hałasująca, ale wybrałem ja za niezawodność. Miałem ten silnik w poprzednim Passacie B6 FL i był super. Przejechałem nim 250 tys i nic kompletnie się nie popsuło, no a tu niestety ... Po 30 tyś. wymiana tyrbiny, teraz auto ma 75 tyś. i turbina znowu praktycznie do wymiany bo wyje. Po 40 tyś. wymiana pompy wacum i teraz po 75 tyś. też ta pompa praktycznie do wymiany bo...
~krzyhco
Sedan 1.9 TDI 105KM 77kW
Chodzi ładnie, spala mało, ale przy 130 tys. przebiegu zaczęły się problemy z "górą" silnika - padły pompowtryski, a (po wymianie i naprawie w ASO) przy 140 tys. przebiegu silnik się rozpadł. Rozpadł się całkowicie. Konieczna była wymiana. po 160 tys. - w ciągu 6 miesięcy - 2y krotnie wymieniana i dodatkowo raz naprawiana turbina. Ale - dla uczciwości trzeba przyznać - jak jeździ, to jeździ dobrze. Tylko dla dynamiki, miękkości i...
~Jack
Sedan 1.9 TDI 105KM 77kW
Tragiczna dynamika, nienajgorsza elastyczność ale za to katastrofalna kultura pracy. Silnik wytwarza potworne wibracje i niesamowicie hałasuje. W pierwszej chwili myślałem że klekot wydobywający się spod maski to jakaś fabryczna usterka... Z drugiej strony, w obecnych czasach chyba tylko VW jeszcze upycha pompowtryskiwacze pod maski. Gdybym sam mógł wybrać (cóż dostałem taki model a darowanemu koniowi...) nepewno wybrałbym inną wersję silnikową.
~arkadiusz
Sedan 1.9 TDI 105KM 77kW
Miałem ten sam silnik w Toledo III i powiem, że tam się lepiej sprawował mimo tej samej masy. Niestety trzeba dolewać 1 litr oleju co 10 tyś km - co moim zdaniem jest nieporozumieniem w aucie tej klasy. Dynamika jest przeciętna no ale co można wymagać od 105 KM. Silniczek typowo do długich autostradowych podróży z prędkościami 120-140 km/h
~xxx
Sedan 1.9 TDI 105KM 77kW
Silniczek stary ale sprawdzony 1.9TDI na pomopowtryskach, w zupełności wystarcza do normalnej jazdy demonem szybkości może nie jest ale nie można powiedzieć też, że to muł. Da się dynamicznie wyprzedzać, a i 190 km/h poleci bez żadnego problemu, spalanie wzorowe między 5.5 a 7 litrów.
~użytkownik
Sedan 1.9 TDI 105KM 77kW
Silnik trochę chrapliwy w brzmieniu (pompowtryskiwacze) ale bardzo oszczędny i fajnie się zbiera już od 1800 obr/min. Żadnych usterek i nie bierze oleju. Poprostu dobra, sprawdzona konstrukcja vw.Jak na polskie warunki zupełnie wystarczający motorek.
~Zdzisio83
Sedan 1.9 TDI 105KM 77kW
Podobno niezawodny ale bedac posiadaczem tego auta naprawde mozemy spodziewac sie nie wiele .Zamalo mocy co mozna oczywiscie poprawic chip tuningiem,ale kultura pracy niska ,typowy glosny klekot VW
~Paweł
Sedan 1.9 TDI 105KM 77kW
Ten silnik to już legenda. Zrobiłem nim prawie 100 tyś km i nic nie trzeba było naprawiać nawet teraz przy 280 tyś km nic się z nim nie dzieje
~HWY
Sedan 1.9 TDI 105KM 77kW
1.9 tdi 105 KM, bardzo przyzwoite osiągi. Jak dla mnie zupełnie wystarczy, a póki co sprawuje się bardzo dobrze.
~karjanas@onet.pl
Sedan 1.9 TDI 105KM 77kW
Silnik trochę głośny ale 105 km jest wystarczające na nasze drogi. Wybrałem go gdyż jest mniej awaryjny od 2.0
Volkswagen Passat B6 Sedan