Lista ocen Volkswagen Passat B2 Kombi (30) - Łatwość utrzymania (pod względem kosztów)

Na liście zabraknie 24 opinii, w których wybrana kategoria jest pusta
~Tre91
Kombi 1.6 TD 70KM 51kW
Zużycie paliwa, jak na kombi o tak dużej przestrzeni bagażowej, jak i przedziału pasażerskiego jest wprost śmiesznie niskie, zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt, że to ropniak z lat 80.Ceny są bardzo niskie, przykładowo: Poduszki silnika-9 zł Uszczelka miski olejowej-7,5 zł Kompletny rozrząd-70zł Łożysko koła tylnego-17 zl. Naprawy z kolei, można w większości wypadków dokonać samemu, o ile posiada się coś lepszego niż dwie lewe ręce.Świetny...
Kombi 1.6 TD 70KM 51kW
Znajomy, posiadacz nowiutkiej corolli pochwalił mi się że w trasie mu spala 4.9... Mnie tym robawił ale ja go zaskoczyłem słowami: mój 20 letni grzechotnik bez elektroniki i zaawansowanej kombinarotyki w trasie spala nie więcej niż 5... Wara mu trochę pacnęła o podłogę a mnie serce rosło ;-) przykład 1: wyjazd z kempingiem 700 kg nad morze - poniżej 8 litrów przykład 2: wyjazd na słowację, razem 1300 km z czego 400 po tatrach - 5,5 litra......
~artur89
Kombi 1.8 87KM 64kW
Auto bardzo proste i tanie w naprawach, nie ma problemów z dostępnością części zamiennych zarówno nowych jak i używanych, są one kompatybilne w dużej mierze z audi 80 b2/b3 czasem z audi 100 zwanym cygarem. Niewielkie problemy mogą sprawić jedynie wersje aut które nie były zbyt popularne na rynku. Minus za zużycie paliwa, co jest winą 3 biegowej przekładni automatycznej, co może kompensować instalacja LPG którą auto bardzo dobrze znosi.
~djkagan@wp.pl
Kombi 1.8 90KM 66kW
Z racji wieku,pojemności, ciężkiej nogi i przebiegu przzwoite spalanie. Ale takie rzeczy jak wymiana filtra powietrza, świec potrafią dać 1,5-2l/100km oszczędności. W mieści od 10-13l LPG (styl + pora roku) w trasie 8l LPG przy bardzo spokojnej trasie 90-130km/h, a przy szalenstwie w trasie max do 11-12 LPG. Lubię dynamikę więc średnia wychodzi 10,5 LPG wożąc często masę sprzętu nagłaśniającego-jakieś 350kg.
~ml
Kombi 1.6 TD 70KM 51kW
Rewelka, tańszego auta nie widziałem. Jak widzę ludzi, którzy piszą z dumą, że ich autko schodzi poniżej 8/100, to się śmieję. Moje w mieście, przy spokojnej jeździe, spali 6, w jeździe po Warszawie (wiadomo, jak się tam jeździ) dojdzie do 7 (mam turbo). Ale w trasie? Jak przy pierwszej trasie, 300 km między 3 a 8 rano się okazało, że spalił tylko 13 litrów paliwa, to nikt mi nie chciał wierzyć... A on faktycznie tyle pali :)
~Jacek
Kombi 1.3 60KM 44kW
To jest ten punkt. Dlatego męczę się z jakimś 1.3 i wyprzedzam TIR-y na trójce. Pali to bardzo mało. Częsci są wszędzie i prawie za darmo. Np. pasek rozrządu kosztuje niecałe 30 zł, napinacz 50. Przeguby nowe nieco ponad 100 zł/szt. Można naprawdę utrzymać go w dobrym stanie i nic nie wydać.
~RadaR
Kombi 1.6 75KM 55kW
Jeżdżę raczej mało oszczędnie i z obciążeniami. Latem po mieście około 10 l gazu w zimie do 13 l (pewnie dlatego że go pale na gazie :x). W trasy sie nie wypuszczam ;) Ceny części... śmiech zwłaszcza na szrocie np. za błotnik dałem 20 zł. Trzeba go jednak naprawiać od czasu do czasu :D
~polishbastard
Kombi 1.6 75KM 55kW
oj źle, silnik pochodzi z lat 80 i niestety traktuje paliwo jakby cenę miało również z tamtego okresu.. LPG w gaźnikowym aucie jest trochę przykre, ale jeśli nie przeszkadza Ci moment przełączania z benzyny na gaz- śmiało. Ponoć lubi podtlenek butanu.
~ggrzesik@polbox.com
Kombi 1.6 75KM 55kW
miasto zawsze w granicach 9,0 - 13,0 l/100km (zależy od pory roku i stylu jazdy), trasa średnio 8,5 l, ale latem przy spokojnej jeździe bez wyprzedzania, bez przekraczania 100km/h spala 5,9 - 6,3 litra/100km !!!
~Na Mazurach
Kombi 1.6 D 54KM 40kW
Na trasie - 5,5l/100km jesli jedziesz 80-100, średnio trzeba liczyć 6,5/100km. Co byś z nim nie robił nie weźmie więcej niż 7/100km. Dodam ze silnik i pompa juz są rozklekotane i są drobne wycieki.
Volkswagen Passat B2 Kombi