Lista ocen Volkswagen Golf V Hatchback (256) - Silnik

Na liście zabraknie 177 opinii, w których wybrana kategoria jest pusta
~Piotrek
Hatchback 1.9 TDI 90KM 66kW
Bardzo miłe zaskoczenie. Czytałem wiele opinii i testów, wskazujących szczególnie na "niemiłą pracę". Może jestem dziwny, ale mnie się podoba - silnik jest cichszy, niż w poprzednim Golfie 4 z sekwencyjnym gazem. Jak na tak małą moc (90 KM) elastyczność jest bardzo przyzwoita ... zresztą zaraz będę modyfikował oprogramowanie silnika :)
~Paweł
Hatchback 3.2 R32 250KM 184kW
Silnik jest ostatnim prawdziwym V6 montowanym w golfie. Po nim już tylko odkurzacze. Jedynie na co trzeba uważać to łańcuch rozrządu i jak zaczyna go być słychać wymienić i cieszyć się jazdą oraz niesamiwitą elastycznością tego auta. 6 bieg i 50 km/h wciskasz lekko gaz auto przyspiesza bez potrzeby redukcji. Niesamowite przeżycia
~toja
Hatchback 2.0 TDI 140KM 103kW
2.0 tdi, silnik złą sława owiany, tak naprawdę to audi a4,a6 passat b6 ma wadę fabryczną, silnik bkd niby posiada wadliwe głowice, niby ;) 3 lata sporko k km zero usterek poważnych (rozrząd, świece żarowe , zatarła sie rolka alternatora to było by na tyle), silnik mało pali, dynamiczny, ciągnie jak pociąg, czasem brak 7 biegu.
~zorro
Hatchback 1.4 i 16V 75KM 55kW
Silnik słaby. Choć do miasta wystarczy. Na trasie trzeba jeździć bez szaleństw - nie brać się za wyprzedzania przy wysokich prędkościach - tym bardziej gdy jest obciążony osobami/ładunkiem lub/i chodzi klimatyzacja. Nie wyprzedzam aut jadących szybciej niż 120 km/h. Oczywiście konieczna redukcja. Kultura pracy ok.
~Pawik
Hatchback 1.4 TSI 122KM 90kW
Do tej pory silnik TSI spisuje się bez zarzutów. Jest nadal żwawy i cichy. Jedyne co irytuje to praca silnika na wysokich obrotach tuż po jego uruchomieniu przez około 30s. Dzieje się tak praktycznie zawsze po uruchomieniu zimnego silnika, gdy na dworze temperatura jest w okolicy 20 stopni i wyżej. Według serwisu jest to normalne.
~jaross
Hatchback 1.9 TDI 90KM 66kW
silnik głośny ale to bardzo twardy silnik VW, moim zdaniem jak ktos chce kupić golfa 5 do siebie na dłuższy czas to naprawde polecam silnik 1.9 TDI 90 km, pozniej troche gorzszy od niego z diesla jest 105 KM, najgorsze wadliwe silniki jakie VW wypuścil na rynek to moim zdaniem 2.0, wszystko praktycznie sie tam psuje.
~Matt D.
Hatchback 1.4 TSI 122KM 90kW
Piątka za osiągi -nie jest to bmw ale 9.4s do 100 km/h robi wrażenie w tej klasie i przy tej pojemności (1.4!)(dla porównania 2.0 TDI 140 km - 9.3s - tyle ze elastycznosc przyznam juz inna) .Oplowskie 1.6 115 km czy (co dziwne) 1.8 140 km w Astrze nie są tak szybkie. Szybko się wkręca na obroty. 200 Nm bardzo szybko dostepne.
~thopson23
Hatchback 1.6 i 102KM 75kW
ładnie się zbiera od niskich obrotów, nawet 1500 wystarczy, ale powyżej 5000 nic już nie ma. typowa ośmiozaworówka. do tej pory jeździłem 16v więc jestem mile zaskoczony elastycznością. JEDNAK 102 PS TO TROCHE ZA MAŁO. DO SPOKOJNEJ JAZDY W ZUPEŁNOŚCI WYSTARCZA ALE JAK SIĘ CHCE CZASEM TROCHĘ ZASZALEĆ TO NIE MA CZYM.
~WonszRzeczny
Hatchback 1.9 TDI 105KM 77kW
Nie ma się do czego przyczepić. To w końcu TDI, czyli swoista legenda. Kulturą pracy nie grzeszy, ale oferuje całkiem przyjemną dynamikę i niezawodność. Przez cały czas mojego użytkowania, nie zawiódł mnie. Warto pamiętać o tym że czasem lubi pociągnąć nieco oleju i warto wlewać dobre paliwo.
~Deny_n@interia.pl
Hatchback 1.4 FSI 90KM 66kW
Bez wielkiej rewelacji. Współczuję ludziom którzy wybrali słabszą wersję silnika. Auto jest ciężkie i potrzebuje naprawdę solidnej jednostki napędowej. A tak na marginesie to firma która proponuje swoim klientom możliwość zakupu tego samochodu z silnikiem o mocy 75 kM jest krótko mówiąc niepoważna.
Volkswagen Golf V Hatchback