Lista ocen Toyota Avensis III Sedan 1.6 Valvematic 132KM 97kW 2009-2011 (13) - Silnik

Na liście zabraknie 6 opinii, w których wybrana kategoria jest pusta
Sedan 1.6 Valvematic 132KM 97kW
Jest dla moich miejskich jazd zupełnie wystarczający, cichy i wystarczająco elastyczny. Na autostradzie też sobie radzi przy rozsądnej jeździe. Jeżeli jest się dziadkiem i jeździ się delikatnie - to ideał. Dla sportowca za słaby, bo zwłaszcza w niskim zakresie czuje się masę pojazdu. Zaskakuje mnie sugerowana przez komputer zmiana biegu \"shift\". Choć wydaje mi się, że nigdy nie kręciłem silnika ostro, to w avensisie sugestia zmiany biegu na...
Sedan 1.6 Valvematic 132KM 97kW
Silnik jest rewelacyjny - cichy, oszczędny, bez turbo, wystarczająco elastyczny, o dużej kulturze pracy i przede wszystkim niezawodny. Oleju nie dolewam, paliwa nie bierze dużo - nawet w mieście. Do moich dziadkowych potrzeb całkowicie wystarczający (kolega ma 1.8 i wyraźna różnica jest tylko w spalaniu - większym o 1,5l).
Sedan 1.6 Valvematic 132KM 97kW
nie wiem, że istnieje - spalanie rewelacyjne, kultura pracy znakomita, a mocy dla mojej dziadkowej jazdy również w zupełności wystarcza. Elastyczność zupełnie niezła jak na 1,6 bez turbo. Oleju nie bierze nic, a paliwa też z umiarem. Nie znoszę diesli i dlatego zawsze wybieram benzynę - jak dotąd nie żałuję
~Pablo
Sedan 1.6 Valvematic 132KM 97kW
Kultura pracy - b.dobra jak na 4-cylindrowy. Elastyczność - słaba. Ale przy 80km/h po redukcji na trójkę bez problemu można wykonać manewr wyprzedzania. Generalnie najżwawsze 1.6 bez turbo jakim jeździłem. Wspaniale (jak na 1.6!) ciągnie powyżej 4\'000 i bez oporu goni w \"czerwone pole\" ;-)
~Marcin
Sedan 1.6 Valvematic 132KM 97kW
Typowa japońska, wysokoobrotowa szesnastozaworówka. Żeby przyspieszać dość dynamicznie, trzeba się wkręcić na ponad 3500 obr. Przyspieszenia wersji 1.6 oczywiście nie powalają, ale trudno się spodziewać cudów.
~Michał
Sedan 1.6 Valvematic 132KM 97kW
Usterki pompy vacuum - słyszalny turkot w kabinie i nad głowicą. Koszt ok 2500 zł w ASO. Usterki popychaczy zaworów również.
~Andrzej M
Sedan 1.6 Valvematic 132KM 97kW
kochane wysokie obroty, rewelacja a jest to silnik bez turbo i sprężarki ( które kosztują pół samochodu-(oczywiście innej marki)
~wosto@vp.pl
Sedan 1.6 Valvematic 132KM 97kW
Kultura pracy i wyciszenie na wysokim poziomie, swobodne wyprzedzanie rozpoczynamy jednak na trzecim biegu.
~KM
Sedan 1.6 Valvematic 132KM 97kW
Bardzo cichy i ekonomiczny motor przy spokojnej jeździe. Szybkie wyprzedzanie możliwe tylko na 3 biegu.

Usterki Toyota Avensis III

Liczba wpisów: 39

Toyota Avensis III – wystepowanie usterek w zależności od przebiegu

~Darek
Sedan 1.6 Valvematic 132KM 97kW
Jak na tak ciezkie auto , jezdzi sie bardzo przyjemnie , jestem fanem benzyny .
Toyota Avensis III Sedan