Lista ocen Toyota Avensis II Kombi 2.0 D-4D 116KM 85kW 2002-2005 (33) - Silnik

Na liście zabraknie 28 opinii, w których wybrana kategoria jest pusta
~Altin
Kombi 2.0 D-4D 116KM 85kW
Z jednej strony mocy może komuś brakować. Z drugiej strony do normalnej jazdy i w razie potrzeby wyprzedzania w zupełności wystarczy. Konstrukcja prosta (bez pompowtrysków itp.), trwała i ekonomiczna. Silnik pracuje tak, że serwisanci z serwisów pogwarancyjnych Toyoty twierdzą ,że nie potrzeba dwumasy. Niestety turbinę co jakiś czas trzeba zregenerować i to jedyny minus.
~bieniek
Kombi 2.0 D-4D 116KM 85kW
Tu jest dobrze. Spalanie jak na gabaryty tego auta jest super. Średnio 6,2-6,4. Może być mniej może być więcej zależy od stylu jazdy i trasy. To co podałem to cykl mieszany. Jedyne do czego można się przyczepić to odpalanie auta jak w toyotach. Trzeba przekręcić rozrusznikiem ze 3 obroty silnika zanim zaskoczy. Po prostu toyoty tak mają bynajmniej tej generacji w dieslu.
~Tomasz S
Kombi 2.0 D-4D 116KM 85kW
Jestem na prawdę pozytywnie zaskoczony. To mój trzeci diesel i najlepszy jak do tej pory. Mam wrażenie, że 500 tyś. to min. jakie to auto przejedzie. Wystarczy jedynie co 10 tys. zmieniać olej i wszystkie filtry. Kucy za dużo nie ma, moment obrotowy sprawia, że można jeździć dynamicznie i szybko wyprzedzać, nawet mając na pokładzie 5 osób.
~Michał
Kombi 2.0 D-4D 116KM 85kW
Silnik praktycznie bezawaryjny, przez 2 lata użytkowania i zrobienie ok 80 tys km, awarii uległ tylko alternator. Jedyny minus to Toyota przy jeździe po drogach szybkiego ruchu z prędkością powyżej 140 km/h czasami potrafi przełączyć się w tryb awaryjny albo wywalić jakiś błąd, przez co potrzebna jest krotka przerwa na reset komputera.
~Marcin S.
Kombi 2.0 D-4D 116KM 85kW
Jestem bardzo zadowolony ze spalania. Zero problemów z samym silnikiem. W ASO sugerowali przegląd rozrusznika i wymianę akumulatora. Stary akumulator padł, kupiłem nowy i zrobiłem przegląd rozrusznika. Zero problemów przy odpalaniu nawet przy mrozie -20. Brakuje mi trochę mocniejszego pryspieszenia przy niskich obrotach. Poza tym ok.
~banio13
Kombi 2.0 D-4D 116KM 85kW
Bardzo dobry, cichy,nie czuć że to diesel. Mało pali. Przed kupnem chciałem dorzucić chip w celu zwiększenia mocy, jednak po przejechaniu paru kilometrów stwierdziłem że te 116 koni w zupełności wystarczą! Słyszałem że ave bierze olej-bzdura! Bardzo komfortowy no i te wykończenia wnętrza...
~Lamictal
Kombi 2.0 D-4D 116KM 85kW
Na hamowni zamiast 116KM, wyszlo 113KM (za 2gim razem).Ale to małe piwo - moment obrotowy - 249Nm zamiast obiecanych 280Nm!!!. Powatarzane w 3 próbach, z chłodzeniem zewnętrznym silnika. Dobrze że odpowiedział na Box,a - teraz ma 130KM i 300 Nm. Tyle że kosztowało mnie to 1800 i ryzyko
~Darecki z Warszawy
Kombi 2.0 D-4D 116KM 85kW
ogolnie jest dobrze, poza tym ze na 2 biegu turbina czasem nie moze sie zdecydowac czy sie zalaczyc czy tez nie (przy plynnym przyspieszaniu). Kiedy po prostu depniesz mocno w pedal gazu wtedy problem ten nie wystepuje. Silnik jak na 116 koni calkiem dynamiczny.
~Luk 2022r
Kombi 2.0 D-4D 116KM 85kW
Dobra jednostka pod maską, 116k wystarczy na jazdę po mieście i do trasy. Spalanie wg komputera najniższe zanotowane ok 4l , średnio 5,5 do 6l Jedna z was to chyba uszczelka pokrywy zaworów, która wymieniałem dwukrotnie a tak bez zastrzeżeń
~tom
Kombi 2.0 D-4D 116KM 85kW
Kupiłem rok temu z przebiegiem 72000. Sprowadzone z Francji. Wersja Prestige, skóra i inne bajery. Auto dla rodziny 2+2+pies rewelacja. Przejechałem 20000km i sprawuje się absolutnie bez zarzutu! Kosztowała ok. 50000zł.
Toyota Avensis II Kombi