Lista ocen Toyota Avensis I (314) - Silnik

Na liście zabraknie 251 opinii, w których wybrana kategoria jest pusta
~Konieczko
Hatchback 2.0 D-4D 110KM 81kW
Silnik pomimo już sporego przebiegu pracuje cicho i równo. Daje 4 ponieważ hałasuje mi rolka paska. Ocena obniżona bo ta roleczka kosztuje 200 i nie po drodze mi do wymiany :-). Silnik w dalszym ciągu dobrze ciągnie. Wyprzedzanie nie stanowi problemów
~Olaf
Kombi 2.0 128KM 94kW
Ani kapki oleju nalewam na max i mam w połowie skali po 10tyś km fredi poniżej pisze że mu panefki w silniku rozwaliło i podaje przebieg 180tyś km, jeżeli rzeczywiście to znaczy że jego Aven przejechał conajmniej 400tyś km i był katowany.
~ni mało ni dużo 70tys/rok
Sedan 2.0 TD 90KM 66kW
zajecichy, takim dieslem jeszcze nie jeżdziłem. Kumpel ma taką samą ale z 1.8 benzyna i mam wrażenie że jest głośniej. Elastyczność - w mieście starczy, na autostradzie - jak cie moge, ale na "polskich drogach" totalnie za mało. 2.2 150KM będzie optymalne
~Piotr
Kombi 2.0 D-4D 110KM 81kW
Na luzie słychać, że to diesel. Ale jest to trochę uciążliwe przy zimnym silniku, potem cichnie. Ze wzrostem prędkości w kabinie jest coraz ciszej - do pewnej granicy oczywiście. Elastyczność oceniłbym na 5,0. To zasługa momentu obrotowego przy 2000 obr.
~starfish
Hatchback 2.0 D-4D 110KM 81kW
Silnik jak dla mnie bardzo dobry. Ekonomia na wysokim poziomie, całkowita bezawaryjność, dość dobra kultura pracy. Jak to przy dieslu w zimę trochę problemów z odpalaniem, ale tylko kiedy były mrozy po 20 stopni.
~Tomek
Kombi 2.0 D-4D 110KM 81kW
Przejechałem autem 100 000 poprzedni właściciel 130000 i nie miałem żadnych problemów z silnikiem. Jedynie co trzeba to pilnować stanu oleju, bo od wymiany do wymiany z 2 litry trzeba dolać ale ten typ tak ma to samo mówią w serwisie.
~jradek
Kombi 1.8 129KM 95kW
Dałbym doskonale gdyby nie konieczność dolewania oleju. Jest na to jeden sposób, trzeba przyjąć, że silnik \"bierze\" olej i z tym żyć. Poza tym silnik jest wystarczjąco mocny i elastyczny i w dodatku mało pije.
~Luki
Sedan 2.0 128KM 94kW
Silnik całkiem zrywny i cichy, wystarczająco elastyczny, po prostu czuć pewnie zapas mocy i nie trzeba kręcić do wysokich obrotów by miał dobre przyśpieszenie. Co ważne silnik jest oszczędny jak na tą pojemność.
~kb
Sedan 1.6 110KM 81kW
Silnik 1.6 - najmniejsza pojemność z dostępnych w tym modelu jednak radzi sobie dobrze(a auto mało nie waży). Dobre przyspieszenie, bardzo cicha praca < 100km/h. Dopiero przy komplecie (5osób dorosłych) czuć różnicę...
~marjas
Kombi 1.6 110KM 81kW
Silnik chodzi równiutko i cicho.Nie jest demonem przyśpieszeń ale w zupełności wystarcza nawet do dosyć dynamicznej jazdy.Średnie spalanie w zimie z bagażnikiem na dachu 7,5-8,0 l.Na piątce można jechać i 60 i 200 km/h.