Lista ocen Toyota Auris I Hatchback 5d Facelifting (43) - Skrzynia biegów

Na liście zabraknie 27 opinii, w których wybrana kategoria jest pusta
~Any
Hatchback 5d Facelifting 1.6 Valvematic 132KM 97kW
Skrzynia ok. Precyzyjna, nic nie haczy. Problem tylko z wyczuciem trzeciego biegu podczas redukcji, czasami niechcący wchodzi mi piątka. Poza tym ok. Skrzynia dobrze zestopniowana. Szósty bieg pozwala bardzo wygodnie podróżować w trasie. Podążanie za sugestiami komputera pokładowego dotyczącymi biegu, na którym powinniśmy jechać wymaga niestety częstej zmiany biegów, no ale dzięki temu samochód bardzo rozsądnie obchodzi się z paliwem. Coś za coś.
~Darek
Hatchback 5d Facelifting 1.33 Dual VVT-i 101KM 74kW
wsteczny nie zawsze chce wskoczyć, trzeba ponownie wysprzęglić lub ruszyć do przodu. Pozostałe biegi wchodzą bez problemu. Denerwujące jest jednak ciągłe zmienianie 6-cio stopniowej skrzyni. Silnik ma za mało mocy i ciągle trzeba zmieniać biegi. Owszem można jechać 90 km/h już na 6 biegu, ale na naszych drogach trzeba się namachać drążkiem. Pod większe górki nie mamy co marzyć że wjedziemy na 5 a co dopiero 6 biegu.
~Koyot1974
Hatchback 5d Facelifting 1.4 D-4D 90KM 66kW
Nie ma rewelacji. Pierwsze dwa biegi krótkie. Dwa ostatnie tylko na autostrady (czyli coś, czego w naszym kraju brak). Droga prowadzenia drążka - zaledwie poprawna. Ciężko wchodząca jedynka. Jeszcze trudniej włącza się bieg wsteczny. Ogólnie - aby się w miarę dynamicznie poruszać, do lewarka zmiany biegów sięgamy dość często. Samo umiejscowienie drążka zmiany biegów jest poprawne - wysoko na tunelu środkowym.
~yabai
Hatchback 5d Facelifting 1.8 HSD 136KM 100kW
Bezprzekładniowa skrzynia CVT jest dla mnie najlepszą skrzynią biegów, z jaką miałem do czynienia. Moi znajomi również używający tego auta narzekają na monotonne wycie silnika przy przyspieszaniu z pedałem w podłodze (obroty silnika się nie zmieniają, zmienia się płynnie przełożenie skrzyni). Mi to jednak nie przeszkadza.
~jaro
Hatchback 5d Facelifting 1.8 HSD 136KM 100kW
Osobiście jestem ogromnym fanem skrzyni eCVT. Płynność działania jest zniewalająca! Skrzynia jest też wieczna i całkowicie bezobsługowa (to jest przekładnia planetarna). Porzuciłem już nawet myśl o klasycznych automatach na rzecz eCVT. Chyba Ford odkupił ostatnio na nią patent od Toyoty.
~Użytkownik
Hatchback 5d Facelifting 1.6 Valvematic 132KM 97kW
Skrzynie biegów uważam za słaby punkt tego auta. Dobre przełożenia, duży plus za 6 biegów, ale pracuje głośno i niekiedy mam problem z wrzuceniem jedynki i można się lekko zestresować na światłach. Mimo że zdarza się to sporadycznie to bywa z lekka uciążliwe, tak samo dźwięk zmiany biegu.
~Krzysztof
Hatchback 5d Facelifting 1.4 D-4D 90KM 66kW
Dobrze zestopniowana, poszczególne biegi wchodzą z delikatnym oporem(to lubię:-)). Ponieważ jest 6 biegów w mieście trzeba się trochę namachać (krótkie przełożenia), ale szóstka na autostradzie nieoceniona. Czasami jest problem z rzuceniem biegu wstecznego.
~Grucha
Hatchback 5d Facelifting 1.6 Valvematic 132KM 97kW
6 biegów z czego przy prędkości 60km/h mozna używać biegów od 2 do 6. Pierwsze wrażenie, że biegów jest za dużo, ale jest to podyktowane głównie ograniczeniem spalania. Chyba jednak jest OK. Machanizm działa bardzo precyzyjnie, ale po przyzwyczajeniu.
~stefan Kaczmarek
Hatchback 5d Facelifting 1.4 D-4D 90KM 66kW
6 biegów to zdecydowanie za dużo. SZÓSTY bieg uzywam tylko na autostradzie, na zwykłej drodze bez sensu. Trwałość skrzyni biegów jest największym mankamentem tego auta ale to może wynikać tylko z jednej rzeczy: MADE IN POLAND
Dziennik kosztów dla Toyota Auris I Hatchback 5d Facelifting
5,7
6,5
6,1
9,3
~darmar
Hatchback 5d Facelifting 1.6 Valvematic 132KM 97kW
Jak wspomniałem wcześniej minusem jest b. krótki pierwszy bieg ale generalnie skrzynia pracuje precyzyjnie, bardzo lekko, nie ma problemów z wybieraniem biegów, nie trzba ich szukać a do tego umiejscowienie dzwigni - 5+
Toyota Auris I Hatchback 5d Facelifting