Ocena kierowcy - Skoda Rapid II Spaceback Facelifting

kubuss21, 6 lat temu
Silnik 1.0 TSI 110KM 81kW
Rok produkcji 2017
Skoda Rapid II Spaceback Facelifting 1.0 TSI 110KM 81kW 2017-2018 - Oceń swoje auto
Autko dość przyzwoite. Idealny kompromis między Fabią a Octavia. Dynamiczny silnik, co prawda to nie V6 z mojego poprzedniego auta ale jak na trzy cylindry daje rade i napewno dużo mniej pali. Dość drogie wyposażenie dodatkowe.
Dobrze przyspiesza, śmiesznie przy tym pierdzi:-)Mógłby być cichszy przy wyższych obrotach.
Fajny, krótki skok lewarka. Niestety brakuje trochę precyzji, czasem trochę przychaczy, czasem wsteczny zazgrzyta. Nie tego się spodziewałem w grupie VW.
Bardzo dobre prowadzenie z tendencją do nadsterowności, fajnie można sobie ustawić autko w zakrecie. Dla dobrego kierowcy myślę, że to zaleta. Mi osobiście bardzo odpowiada. Dość sztywne zawieszenie. Też na plus.
Najlepiej nawet nie patrzeć z bliska bo kto wie czy od tego też nie zrobią się ryski. Po spojrzeniu teściowej lub zazdrosnego sąsiada będzie tak na 100%:-) Ogólnie bardzo kiepsko. Powłoka lakiernicza naprawdę słaba.
W porównaniu do sedana rewelacja. Duże szyby wąskie słupki. Czujniki i kamera dopełniają temat.
Wszystko na swoim miejscu. Intuicyjna obsługa. Jedyne co mi się nie podoba bo miejsce na kubki przed gałką zmiany biegów.
Szybko odparowuje. Cicho pracuje. Nie ma się co rozpisywać na temat wiatru.
Zaskakująco dużo miejsca. Na pewno przestrzenią bliżej do Octavii niż Fabii. Rodzina 2+2 jeszcze w fotelikach i mając 183cm wzrostu nie mam problemu z ustawieniem fotela, dziecko za mną też nie narzeka.
Trochę szumi w środku przy wyższych prędkościach.
Nie żałuję sobie a średnie spalanie na poziomie 6 litrów bardzo cieszy. Dynamiczna benzyna ze spalaniem Diesla.
Podstawowa wersja spoko, ale jak w moim przypadku trochę doposażenia i robi się drogo. A jakość niestety "plastikowa".
Jeszcze za wczesnie
Pożyjemy zobaczymy