Ocena kierowcy - Skoda Octavia II Kombi Facelifting

T., 9 lat temu
Silnik 2.0 TDI CR DPF 140KM 103kW
Rok produkcji 2009
Okres użytkowania: ponad 6 lat
Skoda Octavia II Kombi Facelifting 2.0 TDI CR DPF 140KM 103kW 2008-2013 - Oceń swoje auto
Moja ocena po 2 latach eksploatacji ciągle widnieje. Teraz jest 6 lat i ...bez zmian. Wymieniłem po raz pierwszy (i jedyny) hamulce z przodu (klocki, tarcze) przy 120kkm, a tylne klocki (tarcze nadal orginal) przy 150kkm. Prócz tego tuleje wahaczy przód (jakieś grosze) no i dekiel pokrywy, gdyż uszczelka zaczęła przepuszczać olej do turbiny, a niestety nie jest to element "rozkładany" i można zamówić tylko w ASO (koszt ok. 700 PLN). Łącznie poza przeglądami olejowymi "dołożyłem" do auta max 1200 PLN, co na 6 lat użytkowania i przebieg prawie 200kkm jest śmieszne.
Pracuje, jak przy wyjeździe z salonu.
Przy obecnym przebiegu mam wrażenie (ale tylko wrażenie), jakby przy komplecie pasażerów ciągnął ciut wyżej, co może być objawem niewielkiego stopnia zużycia sprzęgła. Mój mechanik twierdzi, że doszukuję się w ...mózgu, a samochód śmiga.
Jestem fanem motoryzacji. Jeździłem w tym czasie różnymi autami (skłamałem w poprzednim wpisie, że nie jestem rajdowcem - mam licencję sportów motorowych). Stwierdzam obiektywnie, że to auto lepiej trzma się drogi niż np. ...A klasa AMG! Subiektywna opinia lecz AMG jeździłem 3 tygodnie i ...podróba VW wygrywa zdecydowanie!
Jak w poprzednim wpisie. Luksus.
Stricte niemiecka (choć po czesku). Inni niech się uczą.
Daje radę bez problemu byleby regularnie czyścić układ klimatyzacji, czyli ...odciągać czynnik chłodniczy przed czyszczeniem - to w dużym uproszczeniu. To, co robią w ASO lub na przeglądach promocyjnych, to po prostu lipa.
Moje dziecko senior urosło i mierzy prawie 190 cm, a mimo to z tyłu jeździ jak panicho. Też jest fanem sportów motorowych, ogrania różne dziwne auta (np. Subaru 300KM), ale z uśmiechem na gębie ładuje się na tylni fotel podczas rodzinnych podróży i śmieje się ze mnie, że to ja "pedałuję".
Mój silnik, to nie CR a pompki (sam tak chciałem, tak wybrałem - jeszcze mogłem w 2009). Tyrkocze, ale mnie to nie przeszkadza absolutnie.
:-) Przeglądy olejowe tanie, innych napraw brak. Mój mechanik polecił mi wymianę oleju w skrzyni co 30kkm a nie 60kkm, a ponieważ znamy się od "kajtka", ogarnia mi i dziecku auta sportowe, to go słucham. Zero, kompletnie zero problemów.
Full opcja z plusem (szyber dach, jasna tapicerka, itd.), przyspieszenie ok. 8,5 do 100 km/h, pakowny, wygodny, ergonomiczny, z kapitalnymi właściwościami jezdnymi i kosztował ...nie całe 100k PLN. Poza przestrzenią dorównuje tylko (chyba) Golf.
Nawet żarówki w przednich światłach przestały się przepalać. Kompletnie żadnych!
hahahhahahahha! Usterki oglądam w TV. To auto nie zna tego określenia :-)

On - zużycie paliwa dla silnika 2.0 TDI CR DPF 140KM 103kW [l/100km]

4,8