Lista ocen Skoda Octavia I Hatchback 1.9 TDI 110KM 81kW 1997-2007 (140) - Silnik

Na liście zabraknie 161 opinii, w których wybrana kategoria jest pusta
~Przemo
Hatchback 1.9 TDI 110KM 81kW
Silnik to najlepszy element tego samochodu. Seryjnie posiadał moc 110KM, ale po chiptuningu w firmie MTM zyskał jeszcze 26KM. Nie moc jest jednak najważniejsza, lecz moment obrotowy, który z seryjnych 235 Nm wzrósł do 320Nm. To jak w ponad 3 litrowych benzynach. Wzmocnienie silnika zostało zrobione przy 50000 i do tej pory wszystko OK. Silnik w super formie cały czas pracuje na oleju 0W/40 Mobil1 Turbo Diesel. Na trasie można odczuć zalety...
~jarpoz@tlen.pl
Hatchback 1.9 TDI 110KM 81kW
BARDZO DOBRY - 110 km - głośny przy rozruchu na zimno, rozgrzany ma bardzo przyjemne brzmienie. 90 i 130 konny brzmi gorzej. Bardzo elastyczny. Ruszanie spod świateł nie powala na kolana - wprawdzie wydaję się być mocny - ale 1-y i 2-i bieg są krótko przełożone, natomiast na 3-im i 4-ym biegu z nawiązką nadrabia straty. Silniki TDI Volkswagena w prasie często są krytykowane za nierówną pracę, ale moim zdaniem można to swobodnie skorygować...
~Leszek
Hatchback 1.9 TDI 110KM 81kW
Silnik 1,9 TDI 110KM na centralnej pompie Boscha to jeden z najlepszych silników diesla jakie zostały wyprodukowane . Przy otwartych oknach ze startu uwielbiałem słuchać dźwięku turbiny wkręcającej się z łatwością na obroty . Bardzo dobrze reaguje na pedał "gazu" , jak na swój wiek i generację bardzo dobre przyspieszenie . Gorzej jest przy wyższych prędkościach , szczególnie jeśli chodzi o hałas w kabinie ale to raczej kwestia wyciszenia.
~muzyk artysta
Hatchback 1.9 TDI 110KM 81kW
silnik może być,choć były duże wycieki oleju (auto posiadam od nowości}siadła uszczelka pod deklem,niestety wymienia się uszczelkę razem z pokrywą-koszt materiału 440 zł,nie spotkałem jeszcze auta żeby uszczelka była fabr.przyklejona do dekla,przypuszczam że serwis Sinclan Bis w Zakręcie podmienił mi to,gdyż uszczelka była już mokra na gwarancjii ale powiedzieli że tak ma być....ostrzegam nie wjeżdzać tam !!!!....
~Prz
Hatchback 1.9 TDI 110KM 81kW
Wszystko byłoby dobrze, ale jednak brał olej. Zależało to od mojej jazdy. Najwięcej na krótkich trasach, gdzie często przyspieszałem, nawet na 2000km widać było że go ubyło. Zdziwiłem się jak na raz zrobiłem 1500km - monotonna droga do Chorwacji - nic nie ubyło... za to droga powrotna była inna i widać było różnicę. Castrol Edge 5W-40 Między przeglądami dolewam min. litr, zdarzało się że i 2-3.
~banasmaciej@poczta.onet.pl
Hatchback 1.9 TDI 110KM 81kW
przesiadłem się ze starszego diesla więc nie jestem rozpieszczony i nie mam zastrzeżeń co do kultury pracy, choć ze względu na krótką jedynkę często wchodzi się na wyższe obroty i robi się dosyć głośno choć to chwilka. Co do elestyczności to wrażenia z pierwszej trasy miałem jak z gry, wyprzedzanie jest jak zabawa i aż nie mogłem się doczekać kolejnych aut do połknięcia-strasznie fajne uczucie.
~d
Hatchback 1.9 TDI 110KM 81kW
Posiadam Octavie II od jakiegos czasu, auto rewelacyjne, wczesniej jezdzilem Fabia i pozniej Octavia I, kilka tygodni temu mialem powazna trase prawie 2tys km, auto wypadlo rewelacyjnie, srednio spalania 5,2 na trasie, lecialem 202km/h max, warunki jezdne bardzo zadowalajace, troche spkrzypia drzwi, ale naprawde trzeba sie wsluchac, reszta super!!polecam to auto kazdemu!!
~Tomek
Hatchback 1.9 TDI 110KM 81kW
Chodzi rewelacyjnie i mało pali.Niestety problemy zsiłownikiem sterującym turbosprężarki,koszt ok.800zł. Tylko uchowaj Boże od autoryzowanego serwisu(miń. 5 tyś).Psuje się też przepływomierz,ale nie tak często jak stwierdza to serwis-uwaga naciągają ! Ponadto twierdzą,że nie da się naprawić i wstawiają nowy za 1300 pln. Regenerowany np.na Słowacji to ok.350pln.
~Frank
Hatchback 1.9 TDI 110KM 81kW
Silnik jest super. Nigdy nie bylo problemow z zapalaniem, nawet zima. Trzeba tylko uwazac na to gdzie sie tankuje. W Shellu dodaja za duzo parafiny (raz zapchal sie rozrusznik i trzeba bylo palcem popchac wichajster). Za to na ropie BP Ultimate jest super. Na innych stacjach nie tankowalem od 2 lat tylko BP bo Shell obnizyl znaczaco jakosc).
~kurka
Hatchback 1.9 TDI 110KM 81kW
Anorektyk pod względem zapotrzebowania na paliwo - 120 km/h na dystansie 360 km plus 120 km z prędkością 40-70 km ze średnim zużyciem 4.2 l/100 więc pokażcie drugi taki silnik... Niestety, lubi tłuste potrawy - zużycie oleju silnikowego w ciągu 7,5 roku wahało się od 1,5 do 3 litrów na 10 tys km
Skoda Octavia I Hatchback