Lista ocen Skoda Felicia II Kombi (61) - Skrzynia biegów

Na liście zabraknie 30 opinii, w których wybrana kategoria jest pusta
~Sebastian
Kombi 1.3 68KM 50kW
Jeden raz naprawiana-huczała V.Okazała sie odkręcona-poluzowana śruba wałka głównego.Dokręciłem,złożyłem i...jazda.Co prawda II przy redukcji zgrzytnie od zawsze,ale przez lata jazdy wiem,że tak ma być.Przez zrobione setki tysięcy kilometrów tez zgrzyt jest taki sam.Sprzęgło wymieniane trzy-krotnie.Ale auto ma haka i często ciągło wiele-set kilometrów przyczepę dużą z ładunkiem w granicach tony,czasami w godzinach nocnych na trasie 120 km...
~inhalt
Kombi 1.6 75KM 55kW
Skrzynia niezbyt trwała - już po 200 tys km są kłopoty z przełączaniem biegów i synchronizatorami. Fatalne zestopniowanie przełożeń. Za V biegu jeździ się od prędkości 60 km/h, ale przy 120 km/h wypadałoby włączyć brakującą "szóstkę". Przy dynamicznej jeździe po mieście często po jedynce od razy daję trójkę. Skrzynia sprawdza się świetnie przy ciągnięciu ciężkiej przyczepy i wtedy zestopniowanie odpowiada potrzebom. Skrzynia ma wady...
~Elvis1980
Kombi 1.3 68KM 50kW
Biegi zestopniowane sa w porządku, może piątka mogłaby być troszke dłuższa bo czasami kończy sie obrotomierz:-). Awarie jakie miałem dotyczyły urywania się cięgien od dźwigni , ale to banał. Mechanik stwierdził ze to moja wina boo uzytkuje ten samochód jako auto terenowe( jestem wiejskim lekarzem weterynarii)i sie z nim zgadzam!Pewnego razu urwałem silnik(!!!!) ale po zespawaniu łapy i wymainie oleju w skrzyni(stary sie wylał przez małą...
~Krystian Gdynia
Kombi 1.3 68KM 50kW
Skrzynia jest elastyczna dobrze się jeździ w mieście i na trasie choć czasem brakuje 6 biegu (tak się wydaje, że silnik jeszcze może ale biegi się skończyły). Mankamentem jest drążek skrzyni biegów i połączenie go ze skrzynią - dość szybko tuleja się wyrabia i potrzeba trochę wprawy aby biegi poprawnie wchodziły lub trzeba wymienić podzespół.
~TOMEK
Kombi 1.3 68KM 50kW
Zadnych przecieków, wymiana oleju co 60tyś. wsteczny czasem wymaga powtórzenia. Piątka przy silniku 1,3 ma nieciekawe przełożenie. Powyzej 120 silnik ma juz dość wysokie obroty i nadmiernie hałasuje. Ogólnie żadnych istotnych uwag krytycznych
Kombi 1.3 68KM 50kW
Skrzynia biegów ok, wsteczny czasami zachrobocze, podobnie było w Favoritce, minusem jest uszczelniacz wybieraka zmiany biegów, z którego lubi wyciekać olej, w Favoritce tego problemu nie było, nie zawsze nowe rozwiązania są dobre
~Adam
Kombi 1.9 D 64KM 47kW
Skrzynia kiepska ,szczególnie drążek zmiany biegów.Łącznik i krzyżak już dwa razy wymieniany,ostatni raz wykonałem te detale sam według własnego pomysłu i jest ok,zero luzów,wymieniony uszczelniacz wybieraka a olej dalej się ślimaczy.
~tapchan69@gmail.com
Kombi 1.3 55KM 40kW
Duże luzy, czasem trzeba wbić bieg na siłę, ale podobnie jak silnik jest bardzo trwała. Przełożenia są dobrze dobrane do niewielkiej mocy silnika, pozwalają na płynną jazdę bez ciągłego wajchowania.
~spicz@op.pl
Kombi 1.9 D 64KM 47kW
jezdzilem tym autem po calej europie i raz w okolicach Barcelony rozsypala sie skrzynia biegow i musialem jechac 2000km na 4 biegu, okazalo sie ze odkrecila sie nakretka od zebatki 5 biegu
~Michal
Kombi 1.3 68KM 50kW
Problemy z wrzuceniem 2 (ponoc standard), drazek zmiany biegow rozlatany - nie widac na ktorym sie jedzie biegu bo drazek zawsze gdzies tam sobie w okolicach srodka jest. Malo precyzyjna skrzynia.
Skoda Felicia II Kombi