Lista ocen Skoda Favorit Kombi (84) - Silnik

Na liście zabraknie 50 opinii, w których wybrana kategoria jest pusta
~Mirek
Kombi 1.3 54KM 40kW
Silnik kojarzy mi się z młynkiem do kawy. Przy obrotach wyższych niż 2700 na minutę zaczyna ryczeć i buczeć dokładnie tak samo jak młynek do kawy który kręci się tym szybciej im mniej w nim grubych ziaren kawy. Dynamika tego silnika kończy się na 3500 obrotów. Później to już tylko wiara kierowcy rozpędza samochód. 18 sekund do setki powinno wytłumaczyć wszystko. Ogólnie kultura pracy i warkot są nazwyczaj uciążliwe, a miałem podobno jeden z...
~k. z koszałkowa
Kombi 1.3 54KM 40kW
Silnik nieco za słabiuśki jak na tak pakowne auto (wersja gaznikowa), po usunieciu jakiejś usterki w rozruszniku pali bez problemu od doslownie "kopniecia" . Gorzej kiedy silnik jest dobrze nagrzany. Nadal denerwuje mnie dzialanie ssania - po wlaczeniu trzeba jechać, bo silnik wyje pozbawiony obciazenia. Wylaczenie ssania to murowane zgaśniecie silnika :)
~cerleg1@o2.pl
Kombi 1.3 63KM 46kW
Było ekstra ale poprzedni właściciel pochrzanił coś z chłodnicą co zaowocowało przystankiem w podróży, pękniętą chłodnicą i jej wymianą( naprawa nieopłacalna).Od tej pory pije olej ale do dolnej kreski potem trzyma poziom. Szarpie przy przyspieszaniu na 5 biegu od80 do 90 potem idzie.
~ pawel.w@xl.wp.pl
Kombi 1.3 54KM 40kW
Nie jest zbyt mocny a na gazie nieco mułowaty ale do jazdy po mieście ok. trasa tak do 100 km/h (2,7 tys. obr/min na 5); pow. 3 tys. obr/min hałasuje; wyprzedzanie przy 100 km/h i powyżej nieco problematyczne (szczególnie na gazie) maksymalnie ok. 130 km/h (gaz) i ok. 140 km/h (benzyna)
~henry :-)
Kombi 1.3 54KM 40kW
bardzo elastyczny,chociaz jest za slaby jak na ta mase,szczegolnie na lpg i kiedy jest zle ustawiony (moja skodzianka leci prawie 170),przyspieszenie slabe chociaz jest bardzo czuly na jakosc paliwa,kiedy zaczalem tankowac na shell-u nie mam problemow
~g_b@wp.pl
Kombi 1.3 58KM 43kW
Silnik praktycznie bezawaryjny, jak się dba to nawet wycieków nie ma i oleju nie bierze. Szkoda, że gaźnik jest wyposażony w mnóstwo dodatkowych urządzeń i prawidłowa regulacja tego wszystkiego jest ponad ludzkie siły.
~Daro
Kombi 1.3 63KM 46kW
Silnik nie do zarżniecia. Jeśli wymieniasz olej i filtry regularnie to nie ma z nim żadnych problemów. 16 letni silnik na 1000 km polyka doslownie szklanke oleju. Niech mi ktos pokaze jakiego kolwiek niemca ktory tak potrafi :)
~RADZIO B
Kombi 1.3 54KM 40kW
nic do zarzucenia po drobnych naprawach wykonanych w własnym zakresie po poprzednim włascicielu slinik jest ok bardzo zdziwiony był ostatnio własciciel innej skody z silnikiem 136 ze moje auto tak ostro daje czadu
~mlisiak@poczta.onet.pl
Kombi 1.3 63KM 46kW
Po 120000 wystrzeliła mi uszczelka pod głowicą, o tyle nieszczęśliwie, że głowica pękła. Po wymianie głowicy silniczek jest jakby mocniejszy. Byc może to tylko sugestia ale autko jest jakby szybsze, lepiej przyspiesza
~/jacek/m
Kombi 1.3 54KM 40kW
Dobrze wyregulowany i ze sprawnym termostatem oraz ustawionym rozrządem zachowuje się całkiem kulturalnie; na benzynie elastyczność jak dla mnie całkiem całkiem ; na gazie juz trzeba mieszać biegami więcej
Skoda Favorit Kombi