Ocena kierowcy - Skoda Fabia I Sedan

Silnik 1.2 i 64KM 47kW
Rok produkcji 2004
Okres użytkowania: ponad 6 lat
Skoda Fabia I Sedan 1.2 i 64KM 47kW 2003-2008 - Oceń swoje auto
Silnik : 64KM a jeździ lepiej niż COLT 104KM , nie muszę jej wkręcać na 4,5 tys obrotów, żeby pociągła do przodu. Jechalem Coltem na dwójce i dopiero jak na tym biegu miałem 70km/h to wciskało w fotel. Do jakiego biegu więc mam redukować gdy jadę za rowerzystą 20km/h i chcę szybko wykonać manewr? W japońskich autach chyba na jedynce trzeba to robić bo moc na dwójce zaczyna sie przy 60-70km/h. Ale wiadomo to kwestia gustu.
Jeździłem juz różnymi coś koło 10 modeli różnych marek i skoda bardzo przypadła mi do gustu, zwłaszcza FABIA I, dwójka już nie taka fajna ze względu na jakość wykończenia, zresztą nowe POLO to też sam plastik, a głosność w kabinie na ocenę 2. Teraz o mojej Fabii - dla mnie auto rewelacja, zero stresów związanych z awariami czy jakimiś drobiazgami. Szkoda, że innym trafiły się jakieś felerne modele. Fabia to moja druga skoda, teraz mam jeszcze octavie i uważam, że żadna przepaść do VW je nie dzieli. Szkoda jedynie, że FABIA II jest gorsza niż I, jechałem nią , też silnikiem 1,2 tylko że 70KM i jest zdecydowanie głośniejsza i wykończona tandetnymi plastikami. Wykończenie Fabi I dorównuje OCTAVI II.
Rozpędzenie do 150km na godzinę w dwie osoby - żaden problem dla tego silnika. Maksymalną prędkość jaką uzyskałem to 170km na godzinę. Moim zdaniem silnik rewelacja. Niektórzy piszą że łatwo gaśnie przy ruszaniu z miejsca i trzeba mu sporo gazu dodać. Powiem tak - i co z tego, jak auto pracuje na niski obrotach to trzeba dodać gazu, raczej normalne, a zresztą wszystko zależy od przełożenia skrzyni biegów. W Felicji można było ruszyć z jedynki bez gazu tylko dlatego, że max prędkość na jedynce to 35 :). W Fabi to wyglada inaczej. Świetnie zato działają pedały u gaz szybko reaguje na naciśnięcie, czego brakuje mi np w Samochodach takich jak Getz i Colt. W japończykach czuje jakby miał jakąś turbodziurę :), oczywiście potem już jadą, ale jakaś taka zwłoka czasowa jest.
Prezyzyjna bez zacięć. Działa idealnie. Nie wiem jak trzeba jeździć żeby 3 skrzynie rozwalić w tym silniku przed 150 tys.
Świetne prowadzenie auta, być może to zasługa ESP
Troszkę przeszkadzają słupki przedbue i zbyt małe jest prawe lusterko wsteczne.
Wszystko pod ręką. Może jeszcze przydało by się gniazdo zapalniczki w bagażniku.
super, bardzo wydajna klima i nie wpływa znacząco na spalanie. W OCTAVI 1,9TDi od razu skacze do góry o około 0,3-0,4 litra.
Bardzo dobrze jak na tę klasę auta.
Moim zdaniem nie tak głośno, spokojnie da się jechać 150 na godzinę, silnik głośny tylko podczas przyspieszania. Przy uzyskaniu prędkości całkiem przyjemny dźwięk- dość niski ton silnika.
Jeźdżę 30% w mieście 70% poza miastem. Staram się jeździć ekonomicznie i zazwyczaj spalanie mam na poziomie 5,5l.
42 tys. wersja z klimą i ESP, zawsze mogło by być taniej
brak usterek