Lista ocen Seat Toledo IV (24) - Układ jezdny

Na liście zabraknie 9 opinii, w których wybrana kategoria jest pusta
~jarni
Liftback 1.4 TSI 122KM 90kW
Zacznę od minusika, który kosztował o stopień niższą ocenę. Powodem była twardość zawieszenia (jak na nasze drogowe realia) - przejazdy po progach zwalniających i drobnych dziurach po prostu "bolą" i auto i kierowcę. Cała reszta pracuje wzorowo - kręcenie kierownicą to wręcz poezja, układ kierowniczy nadaje bowiem na tych samych falach co kierowca. Toledo jest bardzo zwrotny, z parkowaniem radzi sobie świetnie (czujniki parkowania...
~MEDUsA
Liftback 1.2 TSI 105KM 77kW
Typowe seatowskie: twarde. Czuć klejony asfalt. Czuć i słychać. Dramatu nie ma. Jest OK. Mój Leon z zawieszeniem wielowahaczowym ma tak samo. W zakręty wchodziłem raczej szybko z pustym bagażnikiem. Opinie innych nie potwierdziły obaw. Dla normalnie użytkującego rodzinne (budżetowe) auto takie zawieszenie jest OK. Być może dociążenie może sprawić inne odczucia. Na prostej: też OK. Ale uwaga: to była krótka jazda testowa.
~radomir_debek
Liftback Facelifting 1.4 TSI 125KM 92kW
Niby FRline a zawieszenie w cenniku jest opisane jako komfortowe. I to też nie jest prawda. Jest sztywno ale w szybciej pokonywanych zakrętach auto się buja. Dodatkowo opony 215/45/17 tylko pogarszają komfort. na szczęście układ kierowniczy jest lekki a jednocześnie dający dobry feedback. Niestabilny od 140 km/h.
~Bartek
Liftback 1.6 TDI CR 105KM 77kW
Jest OK. Co prawda jadąc nowym toledo nie czujemy aż takiego sportowego sznytu jak w leonie, ale też to auto nie jest aż tak "rasowe" jak jego brat. Prowadzi się zdecydowanie neutralne, poprawne bez przechyłów, przy zachowaniu większego komfortu niż w leonie, ot bardziej statecznie pro rodzinnie.
~Kamil
Liftback 1.2 TSI 90KM 66kW
Auto ogólnie jest lekkie i na drodze to czuć. Fabryczne koła stalowe 15cali - średnie prowadzenie. Dobrym rozwiązaniem jest założenie felg 16 lub 17 cali, szerokość 7 lub 7,5 i opona 215.
~Sobas
Liftback 1.2 TSI 85KM 63kW
bez zadnych negatywnych komentarzy, uklad jezdny jak na auto tej klasy poprawnie pracuje, trzyma sie drogi, w zakretach branych przy znacznych predkosciach lekka nadsterownosc
~bifri
Liftback 1.4 TSI 122KM 90kW
Samochód dobrze reaguje na ruchy kierownicy. Jest zawieszenie jest dość sztywne i dzięki temu układ kierowniczy jest bardzo precyzyjny
~BPZ1985
Liftback Facelifting 1.0 EcoTSI 110KM 81kW
Precyzyjny. Auto prowadzi się pewnie. Na zakrętach nie buja. Dla mnie pojazd wręcz komfortowy. Fajne wysokoprofilowe opony 16' zapewniają frajdę z jazdy.
~Tomasz K.
Liftback 1.6 TDI CR 105KM 77kW
Sztywno i sprężyście, jak w vagach. Po 120 tys. km nie słychać żadnych stuków. W porównaniu z zawieszeniami aut francuskich (np. C4, Laguna) trzęsie tyłkiem.
~MrMagic
Liftback 1.4 TSI 122KM 90kW
Dlaczego tylko "dobrze"? Stosunkowo twarde tłumienie nie do końca pasuje do charakterystyki naszych dróg. Duży plus za bezpośredni układ kierowniczy.