Lista ocen Seat Ibiza III 1.4 16V 75KM 55kW 2001-2006 (54) - Bezawaryjność (poważne usterki)

Na liście zabraknie 104 opinii, w których wybrana kategoria jest pusta
~Pangia
Hatchback 1.4 16V 75KM 55kW
Podczas pierwszej pozamiejskiej wycieczki na zakręcie wypadł z auta kawałek sprężyny prawego przedniego koła – cóż, okazało się, że Niemiec raczej nie interesował się tym, co jest na dole auta, bo z czasem wyszło, że spód tak mocno przykrył się rdzą, że spadek skuteczności hamulców nie był spowodowany zużyciem klocków hamulcowych, jak przypuszczałem, a zapieczeniem się cylinderków, przez co klocki zwyczajnie nie dociskały się z jednej strony...
~Dawid
Hatchback 1.4 16V 75KM 55kW
Auto mam ok 30miesięcy awarie: czujnik kąta skrętu, mechanizm wycieraczek przednich, cewka zapłonowa - łączny koszt części ok 300zł, naprawa samemu. Niezawodność oceniam przeciętnie, jednak kupiłem to auto jak już miało 180tyś a teraz dochodzę do 210tyś trudno stwierdzić jak dbała poprzednia właścicielka. Plus że nigdy jadąc w trasie czy to na Węgry czy do Augustowa auto mnie nie zawiodło.
~pafcio24 :)
Hatchback 1.4 16V 75KM 55kW
w ramach gwarancji - nie podłączona regulacja źródła poporu powietrza, pobór następował tylko z wewnątrz pojazdu, co powodowało parowanie szyb, usterka usunięta na gwarancji, ale dopiero po 3 wizycie, przy okazji, gdy okazało się że rozłączyły się przewody od oświetlenia środkowej konsoli. dodać nalezy iż minusem jest parowanie reflektorów - w serwisie powiedzieli że tak musio być
~epus@O2.pl
Hatchback 1.4 16V 75KM 55kW
Miesiąc temu zaświeciła się kontrolka ABS .W serwisie stwierdzono uszkodzenie pompy.Zaproponowali mi wymiane calego modułu za bagatela 3000 zł bez kosztu wymiany.Znając model i nr dokonalem zakupu używanej pompy na Allegro za 250 zł którą wymienili mi w serwisie za prawie 300 zł,ale i tak w tym przypadku zaoszczędziłem prawie 3000 zł.
~Adam
Hatchback 1.4 16V 75KM 55kW
OK. Linkę już poprawiono w Seacie - zamiki mają drobną korektę w konstrukcji a tłumik gnije jak każdy - w poprzednim Seacie zrobiłem 232 km i tylko po 170 go spawałem bo się w końcowym odcinku upalił i odeszły mu warstwy . Ale na pospawanym dojeździłem do końca eksploatacji. Wiec w nowym nie notuje sie na razie nic poważnego i ja też nic nie zanotowałem.
~tomas (tomas27@tlen.pl)
Hatchback 1.4 16V 75KM 55kW
jedna z poważniejszych usterek to jak narazie była wymiana plastyków podtrzymujących szybę w mechanizmie opuszczania..Koszt mechanizmu 650,45zł...wymiana w ASO 1000zł..ja dorwałem takie plastyki i wymieniłem sam ..koszt 63,00zł i czas wolny-bezcenne..ale oszczędność była duża:)
~Niuniu72
Hatchback 1.4 16V 75KM 55kW
Nic kompletnie się nie psuje, serwisuję w ASO ale patrzę im na ręce. Jestem z branży samochodowej i "kitu" mi nie wcisną. Ale wiem że będę musiał wymienić łącznik elastyczny układu wydechowego, koszt ok 200zł. Funkcjionalnie ok ale podczas pracy troszkę "dzwoni"
~Plumek
Hatchback 1.4 16V 75KM 55kW
odpukać tym bardziej... Moge jeszcze dodac, ze mama smigala Cordoba z poprzedniej generacji i przez 5 lat (od nowosci) w tym aucie nie popsulo sie NIC... teraz ma VW Bore, ktory w ciagu 2 lat byl w serwisie z 5 razy (elektronika...).
~Technogil
Hatchback 1.4 16V 75KM 55kW
Brak jakichkolwiek poważnych usterek. Nie stanąłem nigdy na drodze, ani nie miałem problemu z odpaleniem po dłuższym postoju. Jak mówi slang reklamowy "niemiecka technologia, hiszpański temperament" :)
~adamd
Hatchback 1.4 16V 75KM 55kW
Silnik bierze olej, cewki nie lubią wilgoci, brudzi się przepustnica, częste wymiany tulei metalowo-gumowych, rdzewieje układ wydechowy, padają łożyska kół, zacięty spryskiwacz tylniej szyby.