: Wnętrze. Auto ma 150 000, 7 lat a w środku dzięki skórom pachnie ciągle miło i przyjemnie, siedzi się jak za sterami myśliwca. Na siłę wymyślam gdzie by tu pojechać byleby go prowadzić :)
Czarne 9-3 coupe z pakietem sport. 17calowe felgi, lotka od aero, sportowe progi, trochę zmodyfikowane zderzaki, przyciemniane lampy i szyby. Oczywiście wszystko fabrycznie! Prezentuje się i jeździ pięknie.
125KM może nie powala ale trzeba pamiętać, że Saab pierwszy montował turbiny do samochodów seryjnych więc zna się na rzeczy. Oszczędny z niezłą dynamiką.
Biegi wchodzą pewnie i przyjemnie. Czasami brakuje 6 ale jest to auto siedmio letnie.
Bez zastrzeżeń. W nieautoryzowanym serwisie gdy mechanik podniósł auto powiedział, że chyba sam sobie kupi saaba bo zawieszenie ma genialne.
Dobra do przodu i na boki, do tyłu nieco utrudniona ale z pomocą przychodzą duże lusterka:)
Jak to w Saabie. Wszystko pod ręką, idealnie spasowane. Żadne inne auto nie może pochwalić się taką oryginalnością (nawiązanie do myśliwców) jak Saab.
Klimatyzacja działa bez zarzutu. Przednia szyba odparowuje dość szybko. Szkoda tylko, że nie jest podgrzewana:(
Jeżdżę przeważnie sam więc wybrałem model 9-3 coupe. Dla 2 osób cudowne auto dla czterech już może być dość ciasne. Dla rodzinki polecam 9-3 5-cio drzwiowy, stanowczo odradzam coupe.
Gdyby nie głośny silnik (gdy jest zimny) byłoby idealnie.
Średnie spalanie na poziomie 6,5-7.0 przy włączonej klimatyzacji i bez zbędnego oszczędzania. Najniższe jakie udało mi się osiągnąć to 5.0. Po mieście maks do 9.0. Niestety serwis autoryzowany jest bardzo drogi. Warto poszukać nowych części w hurtowni. Kosztują 30% tego co w serwisie a są oryginalne. Dla przykładu zawór EGR w serwisie 3800zł, ja kupiłem nowy za 1600zł.
Całokształt do 30 000. Przebija każdą vectrę, passata, mondeo, A4. Nigdy bym nie zamienił.
Jeździłem 9-3 5-ciodrzwiowym, miał 250 000 i nigdy nic się w środku nie zepsuło. W moim coupe od tumelu odkleił się podłokietnik.
Zawór EGZ. To chyba standard w tych autach. Odcięcie turbiny zmusza do szybkiej wymiany;)
- zużycie paliwa dla silnika 2.2 TiD 125KM 92kW