Niepowtarzalna stylistyka i urok samochodu powoduje, ze nie jest dla mas. Solidnie wykonyny jesli chodzi o glowne podzespoly i blache, kiepska jakosc plastikowych drobiazgow, co jednak az tak bardzo mi nie przeszkadzalo. Mam do niego sentyment i dlatego zamienilem na kolejnego saaba.
Oceniam go dobrze za niezawodnosc. Kilka lat uzytkowania i 100 tys km bezawaryjnego przebiegu w moim wykonaniu to dosc dobry rezultat. Jedyne co wymienilem to szwankujacy wentyl podcisnieniowy - koszt 600 zl, mysle ze to stosunkowo niewielki koszt. Silnik powoli sie rozgrzewa, w temp. ponizej zera potrzebuje na to chyba kilkunastu minut i niestety nie wydaje wtedy zbyt milych dzwiekow.
Bez zarzutu, przelozenia nie zawsze wchodza jak po masle, ale nie uwazam tego za wade. Bez awarii, bez pogorszenia jakosci z biegiem czasu, bez wyciekow oleju itp.
Przechyly na zakretach na boki, bujanie i niepewne trzymanie sie drogi, takze przy poprzecznych nierownosciach. Sredni komfort. Samochod ma spory przebieg ale wymienione amortyzatory i komplet gum w wahaczach. Tego typu reakcje nie powinny wystepowac. W modelu 9-5 czy w innych markach tego nie ma.
Dobra widocznosc wstecz, dobre lusterka, wycieraczka na tylnej szybie. Wysokie krawiedzie drzwi bocznych, slupki przy przedniej szybie i lusterka umieszczone w specyficznym miejscu ograniczajacym widok "na skos" i bok. Nie jest to optymalne rozwiazanie. Fakt, ze saab produkuje tez odrzutowce niestety niewiele tu zmienia.
Funkcjonalne i proste rozwiazania. Wygodne fotele, za to niewygodne wsiadanie i wysiadanie. Trudno zauwazalny wlacznik swiatel przeciwgielnych, ale uzywa sie go rzadko. Podobnie przyciski otwierania okien. Mimo tego nie sa to dla mnie wady, ale raczej cechy saabowskiego stylu.
Zakladajac, ze akurat nic nie uleglo awarii, wentylacja i ogrzewanie dziala dobrze. Sterowanie wlotami nawiewu, silnik wentylatora, osuszacz w klimie niestety nie sa w moim przypadku bezawaryjne. Wymiana na nowe nie zawsze przynosi rezultaty. Te rzeczy nie zostaly dobrze zaprojektowane.
Przod ok, z tylu ciasnawo.
Silnik pracuje glosno, zwlaszcza gdy jest zimny jest fatalnie. Zle wyciszona praca kol, czasami slychac jak tocza sie po asfalcie. To dla mnie zagadka, jak to w ogole jest mozliwe. Przy wyzszych predkosciach jest jako tako.
Bardzo oszczedny, w granicach 5-8l/100km. Co do przegladow i napraw pomimo pewnej egzotyki marki, zastosowano w wiekszosci przemyslane i dosc typowe rozwiazania techniczne (GM). Mozna naprawic prawie w kazdym warsztacie i wlasciwie obejsc sie bez ASO.
Rozsadna cena za oferowana jakosc.
Sterowanie nawiewem, klopoty z radiem i cd, wyswietlacz komputera, zacinajacy sie przycisk otwierania okna, zacinajacy sie zamak bagaznika, zacinajace sie sterowanie lusterkami, osuszacz przy klimie, nie zawsze plynnie pracujacy zamek w drzwiach, wewnetrzna klamka otwierania drzwi to rzeczy ktore mnie zawiodly. Na szczescie czasem lubie wziasc srubokret do reki, wiec jakos to bylo.
Nigdy nie zawiodl mnie w trasie, a to wazne bo najczesciej sporo podrozuje.
- zużycie paliwa dla silnika 2.2 TiD 115KM 85kW