Ocena kierowcy - Saab 9-3 I Hatchback

hubert@plusnet.pl, 14 lat temu
Silnik 2.2 TiD 115KM 85kW
Rok produkcji 1998
Saab 9-3 I Hatchback 2.2 TiD 115KM 85kW 1998-2000 - Oceń swoje auto
Silnik : Po przesiadce z gazu zawsze zaskakuje :)
Silnik : Padła skrzynia biegów po 270 tys. Być może z powodu trzymania ręki na dźwigni drążka.
Zawieszenie : Notoryczne wymiany silentblocków.
Inne : Uszkodzony dystrybutor nawiewu
Komfort jazdy i fajny silnik kontra problemy z zaw
Silnik dość niezawodny, problemem jest głównie turbina. Nie wysilony, zwija się ładnie po wyjściu z turbodziury. Ładny moment pozwala wyprzedzać bez zmiany biegów (jak się ma powyżej 2200 obr/min). Niestety, miałem problemy ze zbyt wysokim doładowaniem, co objawiało się \"check engine\" i przejściem w \"tryb żółwia\" jeśli za mocno się depnęło przy dużym obciążeniu. Podobnie ma kolega w vectrze 2.2 125 KM (ten sam silnik tylko nowszy)
Niestety konieczna była wymiana po 100 tys przejechanych przeze mnie - podobno to od trzymania ręki na drążku - strzeżcie się :)
Jak dla mnie zbyt miękki i podatny na dziury. Praktycznie większość czasu coś stuka. Za to dość tolerancyjny dla poprzecznych nierówności.
Nie narzekam, chociaż raz nieomal przejechałem przechodnia bo zgrał mi się ze słupkiem. Fajny bajer to załączająca się automatycznie wycieraczka tylnej szyby przy cofaniu (w przypadku gdy mamy włączone wycieraczki)
Patent z NightPanel bardzo przydatny w nocy, bardzo dużo przemyślanych dodatków. Kluczyk z blokadą skrzyni - dlaczego tego nie robią wszyscy? :) Dla takich drobiazgów kupiłem to auto.
Niestety w większości egzemplarzy blokuje się dystrybutor powietrza - zacierają się łopatki czy coś a przekładnia sterująca się łamie. Totalny bubel, którego nie spodziewałbym się po takim aucie. Przy zakupie nowego sprawdźcie to.
Z tyłu dużo miejsca, dla kierowcy i pasażera nieco mniej.
Niestety silnik jest słyszalny.
Jak na silnik niezbyt nowoczesny, bardzo dobrze. Niestety niektóre części były dość drogie na początku, kiedy samochody jeszcze nie były tak popularne w Polsce, jednak teraz koszty serwisowania dość zmalały
Gdyby nie początkowe koszty części byłoby nieźle. Nie taki Saab straszny.
Samochód nie jest upierdliwy, po 200-250 tys jednak należy się spodziewać awarii takich jak problem z dystrybutorem nawiewu, śniedzeniem styków w przyciskach zamykania szyb, siłowniku tylnej klapy czy spalony rezystor dmuchawy.
Najpoważniejsza awaria to skrzynia biegów, używaną dostałem za 800 zł + 400 zł wymiana.

On - zużycie paliwa dla silnika 2.2 TiD 115KM 85kW [l/100km]

6,6