Lista ocen Rover 200 II (52) - Łatwość utrzymania (pod względem kosztów)

Na liście zabraknie 47 opinii, w których wybrana kategoria jest pusta
~Rhos
Coupe 2.0 Turbo 200KM 147kW
Jak już pisałem przy ocenie silnika, nie mam najmniejszych zastrzeżeń do spalania tego auta - w mieście pali między 10,3-10,5 przy normalnej jeździe do 12-12,5 przy ostrzejszym traktowaniu.przy katowaniu na torze spalił 20l/100kmh, co też uważam za niezły wynik, biorąc pod uwagę fakt,że jeździł 6 godzin z pedałem w podłodze,2 bieg do odcięcia,3 bieg do odcięcia,hamowanie i od nowa:)Ceny części wbrew obiegowej opinii bardzo przystępne - klocki...
~gsx1300r1@op.pl
Hatchback 1.6 GSi 112KM 82kW
Spalanie nie jest małe niestety. W mieście jeżdżąc normalnie (nie jak emeryt i nie jak psychol chcący zarżnąć swoje auto) pali około 8,5 do 9litów benzyny. A po trasie myślę że poniżej 7 da radę zejść. Maksymalnie to jakieś 13-14litrów ale to jeżdżąc konkretnie :) A części może i są trochę droższe, ale nie trzeba ich tak często wymieniać jak w vw golf itp. A ceny nie są aż tak wygórowane. Pasek rozrządu między 35 a 60zł, rolka napinająca ok...
~Grzesiek
Coupe 1.8i 145KM 107kW
hm, no czesci chyba nie sa za tanie, ale jak narazie nic sie nie psuje, mam go juz pol roku i jak narazie nic wiekszego nie zmienialem, klocki, olej, i to chyba wszystko:). co do zuzycia paliwa no to jest dobrze na LPG :) w miescie pali ok 11-12 L LPG a po za miastem przy dosyc ostrej jezdzie ok 10, a spokojnej jazdy jeszcze nie mialem chyba :), ale pewnie do 9 by mozna bylo zejsc, ale ... chyba nie wart spokojnie jechac za ok 2zł ;/ ma 100km :)
~ReFLeX
Hatchback 1.4 GSi/Si 103KM 76kW
Spalanie było przyzwoite (choć z biegiem lat zwiększyło się do poziomu opisanego poniżej), koszty części porównywalne do innych marek (choć jakieś rzadkie elementy niestety trudniej dostępne i odpowiednio droższe - na szczęście auto praktycznie bezawaryjne, więc wydatki były małe). Ten kanciak to bliźniaczy model z hondą concerto - różnią się tylko znaczkiem, więc nadal można dostać sporo zamienników.
~szczepi
Hatchback 1.4 GSi/Si 103KM 76kW
spalanie dobre, jeżeli chodzi to praktycznie bezawaryjny, części wbrew pozorom nie są drogie, zamienniki zazwyczaj występują i są markowych firm(nie ma no-name tak jak np w golfie tarcze hamulcowe przód 50zł(jaka jakośc)). minusem jest to ze trzeba na nie zaczekać, ale silnik 1.4(103)był montowany w poldkach. spalanie trasa 5.5-7.5 miasto(wrocław)9.5-11l
~ReFLeX
Hatchback 1.4 GSi/Si 103KM 76kW
Zużycie paliwa było bardzo dobre, potem z biegiem lat zrobiło się przeciętne. Ceny części akceptowalne - myślę, że maksymalnie około 15-20% droższe od cen aut współczesnych. Prosta konstrukcja (może poza silnikiem) nie powinna przy naprawach sprawić problemów mechanikom (mnie nie sprawiała, ale ja nie jestem mechanikiem :)).
~fr3sh
Hatchback 1.4 GSi/Si 103KM 76kW
Silnik nie lubi krótkich dystansów i pali jak smok gdy ostrzej się go traktuje. Podczas jazdy w mieście w godzinach szczytu spalanie nie ma szans zejść poniżej 8l/100. Przy ciężkiej nodze 10l i więcej. Na trasie podczas normalnej jazdy (nieco wyprzedzania i ok. 100km/h) pali w granicach 6-6,5l/100.
~kynieks3@wp.pl
Coupe 2.0 Turbo 200KM 147kW
na trasie przy prędkości 120-130km\\h w granicach 8 litrów, w mieście spala mi 15-16 litrów-to nie jest górna granica ;-).myśle że przy rozważnej i delikatnej jezdzie miejskiej w 11-12 litrach by się zamknął
~Tomasz Głowiński
Hatchback 1.8 TD 88KM 65kW
pali troszkę więcej bo TURBO ale aż chce się przycisnąć bęzyniak na drodze nie straszny na trasie cichy wygodny przeglady normalna cena cena części i naprawy jak kazdy inny samochód drogie części to mit
~Rafał
Hatchback 1.4 GSi/Si 103KM 76kW
Pali mi średnio 8litrów Gazu. Oczywiście instalacja podtlenku LPG na sekwencji. Bo do benzyny to muszę przyznać że nie wiem bo po kupnie zrobiłem tylko kilka kilometrów do stacji zakładania LPG.