AutoCentrum.pl
Ulubione stacje paliw
Ustawienia konta
Wyloguj
Gorące tematy
Sprawdź VIN przed zakupem!
Ile
Lista ocen
(197) - Skrzynia biegów
Na liście zabraknie
190
opinii, w których wybrana kategoria jest pusta
filtry
Wybierz
wyniki
~Chemicalsister
Minivan 1.6 i 16V 115KM 85kW
Niestety tutaj tylko przeciętna ocena. Pozytywna strona to bardzo dobrze dobrane przełożenia. Jednak same biegi czasem wchodzą "opornie" - tylko przy niższych temperaturach. Jako że siedzę w branży naftowej, winę zrzucam na tego, kto dobierał klasę lepkości oleju przekładniowego do naszych warunków klimatycznych, gdyż po rozgrzaniu nie ma problemu. Dodam "na marginesie", że przeważnie oleje przekładniowe do przekładni...
10 lat temu
~gruby
Minivan 1.5 dCi 101KM 74kW
ruszamy i dusza zbita, pierwsze hamowanie, redukcja i jedyna haczy jak glupia, nie chce wejść, czyli walczymy sprzęglem i lewarem do skutku ;) w aso powiedzieli że tak ma być, to nie wada, czekać trzeba aż się olej w skrzynce podgrzeje i tak jest faktycznie. ogólnie więcej wad nie ma, wyższe biegi bez zarzutu i w góre, i w dół. w trasie czy też w mieście krótko, miło, bez oporu. na ostatnim przeglądzie zauważony mały wyciek, po umyciu...
16 lat temu
~Jacek
Minivan 2.0 i 16V 136KM 100kW
Można się przyzwyczaić, choć nie jest zbyt precyzyjna. Dużym plusem jest 6 bieg. 5 i 6 bieg bardzo elastyczny. Od 1 do 4 biegu to porażka. Bardzo złe przełożenia, które sprawiają, że ruszanie dynamiczne spod świateł jest dużo gorsze niż aut o mniejszej mocy silnika. Ogólnie nie jest źle, ale skrzynia biegów jest skonfigurowana dla osób, które jeżdżą głównie na trasie. Po mieście używanie tej skrzyni to mordęga.
5 lat temu
~Roman
Minivan 1.9 dCi 120KM 88kW
6 biegów, przyjemna praca lewarka z wyczuwalnym oporem. Uwaga na zestopniowanie - bardzo krótka "jedynka", na dwójce na wolnych obrotach wyczuwalny ciąg (wrażenie szybkiego nabierania prędkości), aby przejechać powoli np. przez garb, trzeba korzystać z tzw. półsprzęgła, co oczywiście nie jest najlepsze dla samego sprzęgła. 6-tka - klasyczny nadbieg, ale na dłuższej prostej też da się wyprzedzić ;)
8 lat temu
~Radek7194
Minivan 1.6 i 16V 115KM 85kW
Niestety zdecydowanie brakuje szóstego biegu. Generalnie skrzynia pracowała dobrze, lekko haczyła dwójka, ale brak szóstego biegu dyskwalifikuje auto na autostradzie powyżej 120 km/h. Jazda jest bardzo uciążliwa, bardzo wysoki hałas w kabinie, za to w mieście można lecieć na piątce z prędkością 50 km/h i to jest nawet fajne - chociaż tutaj raczej zasługa elastycznego silnika.
5 lat temu
~FAnreno
Minivan 1.6 i 16V 115KM 85kW
Przeciętnie gdyż ogranicza przyjemność z jazdy. Przydałoby się żeby na 5 biegu przy 120km/h było jakieś 3100 -3200 obr/min - ale tak nie jest . Wielka szkoda i ogromny minus dla kogoś kto jeździ po niemieckich autostradach !W zasadzie nie da się jechać szybciej niż 120km/h z powodu męczącego buczenia silnika . Przyjemna prędkość to 100-110 km/h. Wtedy jest cichutko.
11 lat temu
~Bb
Minivan 1.9 dCi 120KM 88kW
Chodzi bardzo przyjemnie, nie mam zastrzeżeń. Niestety jak całe auto, skrzynia jest bardzo delikatna i nie lubi brutalnego traktowania. Trzeba uważać żeby jej nie uszkodzić. Cóż, taki urok francuzów :) 6 dla mnie trochę za krótka - fajnie, że można ją wrzucić w mieście i cieszyć się małym spalaniem, ale 3 tys obr. na autostradzie to trochę za dużo.
12 lat temu
~Miki
Minivan 1.5 dCi 101KM 74kW
Od początku mi się nie podobała. Chrobocząca, twarda, biegi trzeba wciskać, wrzucać z siłą, to psuje całą frajdę z jazdy. W zimie, w mroźne poranki, miałem spore problemy żeby wrzucić bieg. Niestety skrzynia jest bardzo daleka od perfekcji i na trasie brakuje 6 biegu. Bardzo słaba strona Scenica. Stukająca, zgrzytająca, mało elastyczna.
14 lat temu
~Wojtek
Minivan 2.0 i 16V 136KM 100kW
Automat zmienia biegi po dość długim zastanowieniu. W dół zaś zrzuca za szybko. Na pedał do dechy reaguje błyskawicznie i pracuje płynnie. Nie rozumiem ludzi kupujących samochody za 100 kzł z manualną skrzyniom. Toc to "masochzm". Polecam ten automat choć odnoszę wrażenie, że jest od mniejszego silnika.
8 lat temu
~Marcin Scenic II 1,5 DCI
Minivan 1.5 dCi 105KM 77kW
Ta nowa 6 biegowa jest lepsza od poprzedniej 6 biegowej, lepiej zestopniowana, silnik sprawia wrażenie, że jest mocniejszy. Poprzednio jeździłem Grandem z silnikiem 1,9 120 koni i subiektywnie mam wrażenie, że ten 1,5 dci 105 koni zbiera się tak samo, a może nawet lepiej, bo buda jest lżejsza o prawie 200 kilo.
17 lat temu
Poprzednia