Lista ocen Renault Scenic I Minivan 2.0 i 16V 140KM 103kW 1999-2003 (14) - Łatwość utrzymania (pod względem kosztów)

Na liście zabraknie 16 opinii, w których wybrana kategoria jest pusta
~Max
Minivan 2.0 i 16V 140KM 103kW
Silnik 2,0 i 140KM + wysoka i ciężka buda a spalanie mniejsze niż w lanosie 1,5. Średnio pali 8-9 l benzyny i 10-11 l gazu. Co ważne silnik idealnie współpracuje z instalacją gazową. Ja mam dobrą sekwencję i oprócz częstszych tankowań w zasadzie nie wiem że mam gaz. No i w kieszeni sporo zostaje :). Na gazie auto przejechało już 100 tys. km poza standardowymi przeglądami nigdy nie było najmniejszych problemów czy to z silnikiem, czy z...
~PJ40
Minivan 2.0 i 16V 140KM 103kW
Jak na tak wysoki samochód, niezbyt lekki i naprawdę dynamiczny, średnie spalanie (poza zimą) na poziomie 8.5, chyba jest całkiem przyzwoite. W zimie po mieście wychodziło jakieś 13, ale na trasie było już normalnie. Przy spokojnej jeździe dało się zejść do około 6.5, ale nie po to ma się 2 litry pod maską, żeby być zawalidrogą. Co do napraw to nie są one drogie (poza szczegółami - podam w innej rubryce), ale CZĘSTE. Samochód teoretycznie...
~mąż i ojciec
Minivan 2.0 i 16V 140KM 103kW
To auto nie dla mnie. Nie potrafię nim jeździć oszczędnie, bo po przesiadce z aut 1.0 lub 1.4, nie mogę się nacieszyć przyspieszaniem pod górkę na V biegu ;) Da się jechać bardzo ekonomicznie (na trasie przy drodze bez ciężarówek da się zejść poniżej 7 litrów - wg. komputera) ale pierwsze wyprzedzanie i... potem ciężko już zdjąć nogę z gazu ;) Zatem: - trasa na \"lekach uspokajających\" ok 7 l/100km - trasa normalnie ok 8 l/100km -...
~Krzysztof
Minivan 2.0 i 16V 140KM 103kW
Jak na benzynę oczywiście. Skor ta za droga ratuje sytuację 4 generacja lpg. Jeżdzę na BRC Sequent 24 nie mam uwag auto ojeździ identycznie jak na beznynie za to tanio. Reasumując minivan 140 KM 10s do setki zadowala się kosztem około 25 PLN/100 km. Przy dużych prędkościach w trasie spalanie dochodzi blisko 10 l/100 km jadąc spokojnie między 7 a 8.
~pawelko
Minivan 2.0 i 16V 140KM 103kW
mozna jezdzic naprawde na poziomie ok. 9 litrow w miescie (ale rowerzysci dziwnie sie wtedy patrza jak mnie wyprzedzaja). norma w miescie to ok. 12l. na trasie przy spokojnej jezdzie mozna zejsc ponizej 7 l, srednio ok 9 - 9,5. jak na taka bude i niemala moc, mysle ze jest to do przyjecia.
~slawekchelm14@op.pl
Minivan 2.0 i 16V 140KM 103kW
Jak na silnik 2.0 to dobrze, miasto bęzyna-12, gaz-13/ trasa benzyna-8, gaz-9 oczywiście do 120km/h, powyżej zurzycie wzrasta. Ceny napraw i części nie są duże, powiedział bym, że standart.
~PODMUCH
Minivan 2.0 i 16V 140KM 103kW
NIE BęDE SIE ROZPISYWAł W LICZBACH, PALI DUżO I TO JEST JEGO PODSTAWOWA WADA, ALE PRZEKłADAJąC TO NA OSIąGI TO JEST CAłKIEM POZYTYWNIE.
~wotr202@wp.pl
Minivan 2.0 i 16V 140KM 103kW
I tutaj zaczynają się schody, o ile spalanie jest ok, 10 l gazu/100 km, to ceny części zamiennych potrafią zdenerwować. Ogólnie mówiąc drożyzna
~eda
Minivan 2.0 i 16V 140KM 103kW
miasto 11 litrow gazu przy jezdzie dynamicznej P.S. Ciezka noga. Trassa 9.5 jazdna dynamiczna
~radzio-lapy
przy jeżdzie 90 k/h pali koło 8.5 paliwa średnia 9,5 na gazie 11 max