: Twarde, sztywne super trzymające się drogi - troszkę jak sportowe
Jestem bardzo zadowolony jak na razie, wcześniej jeździłem Audi A4 Avant (czyli kombi)1,9 tdi, i gdybym porównywał to w Audi podobało mi się super wyciszenie samochodu (przy 180km/h nie czuło się żadnych dźwięków z zewnątrz - tu niestety tak - ale na szczęście bardzo rzadko mi się zdarza tak jeździć) no i dużo komfortowsze zawieszenie - ale koszty wymian wielowachaczowego zawieszenia ... horror.
110 KM ale przy 4500 obr/min, więc nie oszukujmy się żeby dać kopniaka musisz cisnąć i to zdrowo, ale da się. Samochód raczej do spokojnej jazdy po mieście i w trasie (do 140 km/h)
Biegi odnajdują się naprawdę dobrze, nie miałem jak do tej pory żadnych problemów. Bardzo lekki skok (szczególnie jak przesiadam się z innego samochodu)
Bardzo dobrze trzyma się drogi, może zbyt sztywne zawieszenie, przenoszące nieco do kabiny do środka, ale zdecydowanie ciche.
Widoczność na przód i boki jest bardzo dobra jednak do tyłu jest już kłopot (szczególnie w kombi) dlatego czujnik parkowania to mus.
Ogólna ocena ergonomii - bardzo dobra, naprawdę wygodnie się siedzi, bardzo dobrze się prowadzi, super komfort, wszystko działa bardzo bardzo łatwo i masz wrażenie jakby wszystko miało wspomaganie. zaczynając od pedałów sprzęgła i hamulca poprzez wspomaganie, a na zamykaniu drzwi kończąc...
Zależy jak ustawiasz klimatronic, sporo jest tu trybów i gapy mogą się zgubić - ogólnie polecam AUTO lub w upalnych dniach AUTO SOFT (w tym tryybie klima działa naprawdę cicho i bardzo powoli cyrkuluje powietrze w kabinie). Czasami w deszczowe dni niestety trzeba zmienić tryby pracy bo AUTO juz nie wystarczy (parują szyby) po zmianie na poprawny tryb wszystko jest ok.
Jak dla naszej rodziny (2+2) naprawdę wystarcza, dzieciaki mają sporo miejsca z tyłu z przodu również, nie raz zdarzało się że samochodem w długą trasę jechało 5 osób -bez żadnych komplikacji.
Bagażnik również wystarcza chociaż przyznam szczerze że mógłby być o 5-7 cm szerszy.
No niestety tu pojawia się pewien problem, jadąc spokojnie do 110 km/h jest super cicho i komfortowo - właściwie nie dochodzą żadne dźwięki z zewnątrz. Ale sytuacja drastycznie się zmienia gdy dochodzisz do prędkości powyżej 130 km/h, zdecydowanie słychać w kabinie silnik i tylko silnik !!! Oczywiście radio automatycznie dopasowywując głośność stara się temu zapobiec ale niestety tu jest nie ciekawie.
Jeśli kupujesz silnik 110 km z max momentem przy 4500 obr/min no to nie spodziewaj się cudów. W pierwszych miesiącach użytkowania spalanie w mieście nawet przekraczało 11 l/100km, ale potem po jakiś 10.000 km spadło i to znacznie do poziomu 8,5. Uwaga. Warto w mieście jeździć spokojnie utzrymując stałą prędkość np 55-65 km i wtedy zdecydowanie spada spalanie. W trasie spalanie utzrymuje się na poziomie 7,5 - czasami 7,2 (trasa warszawa Grudziądz - lub warszawa gdańsk - stara 7-ka). NA autostradzie przy prędkości stałej 130-140 ustawionej na tempomacie spalanie ma wartość 8,3-8,5 l/100km.
Żadnych napraw i przeglądów jak do tej pory (pierwszy dopiero po 30.000 jest co uważam za naprawde dobre...)
Za samochód zapłaciłem niecałe 63.000, nie spodziewałem się żadnych cudów, jednak jestem bardzo zadowolony, w tej cenie znajdziecie m.in: Super wygodne fotele z naprawdę ładną tapicerką, Fotel kierowcy i pasażera regulowany również góra i dół), czujnik deszczu, czujnik zmierzchowy, porządny komputer pokładowy, klimatronic dwustrefowy, 8 poduszek z kurtynami włącznie, składane automatycznie lusterka, podgrzewane i regulowane elektrycznie, radio z bluetooth - naprawdę dobrze działa sterowanie rozmowami telefonicznymi z kierownicy, Alu 16 calowe, no i najfajniejsze brak kluczyka - podchodzę do samochodu i ciągnę za klamkę i już sam się otwiera, wchodzę nie wyciągając karty z kieszeni przyciskam przycisk start i jadę - wychodzę zabieram bagaże i po prostu odchodzę sam się zamyka składa lusterka i tyle
Jak na razie w porządku wszystko, ale UWAGA zaczyna się przecierać skóra na kierownicy i drążku biegów jak i na drążku od ręcznego. Co zaczyna mnie irytować bo po 25.000 to jakieś nieporozumienie!!!
Poza tym jak na razie wszystko OK
Brak żadnych usterek
- zużycie paliwa dla silnika 1.6 16v 110KM 81kW