Ocena kierowcy - Renault Megane III Grandtour Facelifting 2013
Okres użytkowania:
3 lata
Nie kupiłby ponownie
Układ hamulcowy
: Skuteczny i zaskakująco trwały oryginalny układ hamulcowy.
: Problemy z uruchomieniem zima z uwagi na dwukrotna awarie termostatu, problemy z LPG (nierowna praca, gasniecie, itp) plucie olejem z odmy
Samochod kupiłem nowy w 2015 roku wraz z „fabryczna” instalacja LPG gratis. Skusiła mnie promocja i ekstremalnie niska cena.
Zawsze byłem przeciwnikiem LPG i po przejechaniu ponad 100 tys km poodtrzymuje swoje zdanie. Nizsze koszty paliwa sa okupione bardzo wysokim jego zuzyciem, niskim zasiegiem (250-300 km) oraz drobnymi usterkami. Samochod w ciagu 2 lat byl byl 9!! razy w serwisie na naprawach gwarancyjnych z czego 5 z nich było zwiazanych z problemami z gazem.
2 gwiazdki ponieważ po 65 tys wystapila awaria synchronizatora III biegu naprawiona na gwarancji, poza tym skrzynia poprawna, ale bez szału.
Układ jezdny komfortowy i dajacy pewność prowadzenia. Minus za awarie wachacza po 55 tys ktora skonczyla sie zniszczeniem opon. Wachacz wymieniony na gwarancji, opony musiałem kupić sam :/
Brak uwag
Calkiem ok, tylko ten francuski tempomat..
W porownaniu z konkurencja bardzo mało precyzyjne utrzymuje temperature i jest toporny w obsłudze. Nie da sie na stałe wyłączyć obiegu zamknietego przy właczonej klimatyzacji - system sam decyduje i wymusza nawet w trybie manualnym
Brak uwag
Wyciszenie fatalne, złe wrażenie poteguje niska kultura pracy silnika i krotkie przelozenia skrzyni biegow.
Bardzo niska cena zakupu niestety okupiona jest bardzo wysokimi kosztami serwisu w ASO (np obowiazkowy przeglad LPG co 15 tys kosztuje 500pln) inne czynnosci serwisowe rowniez dramatycznie drogie, ceny wyzsze srednio o 30% wzgledem Hondy czy Toyoty.
W momencie zakupu byl to zdecydowanie najtanszy kompakt kombi na rynku z takim wyposazeniem. Minus jednak za zbyt wiele irytujacych usterek.
- zużycie paliwa dla silnika 1.6 16V 110KM 81kW