Ocena kierowcy - Renault Megane III Grandtour Facelifting 2013
Przebieg:
71 tys. km
Okres użytkowania:
niecały rok
: miękka praca na niskich obrotach
: reakcja na gaz
: kijowe wyciszenie silnika przy wyższych obrotach
Podstawową zaletą auta w tej wersji silnikowej jest 1. cena 2. możliwośc bezproblemowego montazu instalacji lpg. mało pali (oczywiście gazu;), wyglada ludzko, ma parę wad, ale stosunek ceny do jakości jest naprawdę w porządku. No i wygląda naprawdę sensownie w wersji grandtour. Mało już jest samochodów z klasycznymi silnikami nadającymi sie do gazu. Kupiłem jeden z ostatnich. Jak pisałem poniżej irytująca reakcja na gaz wymagająca przyzwyczajenia... lubię jeździć miękko autem a to opóźnienie mocno mi to utrudnia. Bardzo ostry hamulec, również wymaga przyzwyczajenia
Z jednej strony fajny, dość elastyczny jak na 1.6 i miękko pracujący w dolnym zakresie obrotów silnik, z drugiej strony wk...ca reakcja na gaz z opóźnieniem. teraz się przyzwyczaiłem ale np 1.5 dci jeździ idealnie, mam taki w drugim aucie. Elektroniczne przepustnice w innych modelach pracują dużo lepiej, i to nie tylko moja skarga. Kurcze jak można zrobić turbodziurę w aucie bez turba?:)Żeby wyprzedzać, trzeba redukować, mocy trochę brak ale nie spodziewałem się niczego innego więc rozczarowany nie jestem. Do miasta rewela.
Wszystko ok, ładnie wchodzi, spoko praca sprzęgła, natomiast biegi 1-4 są bardzo blisko zestopniowane przez co non stop nimi mieszasz. więc przełożenie całkowite mogłoby być odrobinę dłuższe
prowadzi się poprawnie, nie ma pewności prowadzenia niemieckiej ale jest ok. Da się jeździć dynamicznie chociaz nie do takiej jazdy to auto było pomyslane.
Wszystko spoko, tylko malutkie tylne okienko... ale wygląd wyglądem więc coś za coś. ogólnie do przodu bez zastrzeżeń.
Wszystko na swoim miejscu, przemyślane i nie ma za bardzo do czego się przyczepić
Benzyna szybko się grzeje , klima działa, jest ok
Z przodu ok, z tyłu nie narzekają.
Moim zdaniem tu Megane kuleje, przynajmniej wersja 1.6 benzyna. Puki jexdzisz po mieście jest spoko. Ale już od 110 km/h robi się dość głośno, i jest to silnik. Zauważyłem żę w wersji benzynowej nie ma podbitki maski - zamawiam niedlugo jedną i sprawdzimy czy to pomoże w głośności. Plus około 2000 obrotów coś wpada mi w wibracje - chyba maska... mam nadzieję że podbitka pomoze na obie rzeczy.
tanie części, mało się psuje, jest spoko
za 40000 tys kupiłem, fakt że słabo wyposażone, ale dwuletnie auto.
na razie się nie zdarzały, ze dwa razy podczas uruchamiania usłyszałem koło zmiennych faz rozrządu - pracuje przez pare sekund jak diesel - stała przypadłość megane 1.6, polecają wymianę przy rozrządach
na razie brak
- zużycie paliwa dla silnika 1.6 16V 110KM 81kW