Lista ocen Renault Megane III Grandtour Facelifting 2013 (25) - Skrzynia biegów

Na liście zabraknie 11 opinii, w których wybrana kategoria jest pusta
~wieruch
Grandtour Facelifting 2013 1.6 16V 110KM 81kW
Skrzynia w moim aucie ma 6 biegów, co powinno być zaletą ale nie jest. Przełożenia są zbyt krótkie. W mieście to nie przeszkadza, ale na trasie jest denerwujące. Na 6. biegu wyprzedzenie TIR-a, może być niebezpieczne bo samochód nie chce się zbierać i konieczna jest redukcja. Denerwujący jest również świst dochodzący ze skrzyni przy prędkości ok 65-75 km/h na 4. i 5.biegu. Ponoć ten tup tak ma i nie jest to oznaką uszkodzenia skrzyni.
~piotr
Grandtour Facelifting 2013 2.0 T Renault Sport 220KM 162kW
Tutaj w sumie nie mam zastrzezen ale troche draznia mnie male luzy niby niewyczuwalne ale jak ktos pojezdzil innym samochodem gdzie prowadzenie biegow bylo idealne to jednak wyczuje drobne niedociagniecia. Ogolnie biegi wchodza bardzo dokladnie, slychac takie charakterystyczne klik wiec ogolnie dalbym takie szkolne 5- , a ten (-) wlasnie zeby panowie usztywnili i skrocili skok przelozen szczegolnie w wersji GT
~Arkadikos
Grandtour Facelifting 2013 Energy dCi 110KM 81kW
Bardzo dobra skrzynia do jazdy w trasie. "Wygodne", długie przełożenia. Mając na uwadze pojemność silnika (~1480 cm3), jazda z prędkością około 150 km/h, to obroty silnika JEDYNIE ~ 2500 obr./min. Do tego jeszcze cichy silnik. Super zestawienie. Miałem Lagunę II 2006 r. 1.9 dCi 130 KM 6 biegów man. i szczerzę w Megance Układ napędowy jest lepiej zestrojony niż w Lagunie. Rewelacja!
~Driver
Grandtour Facelifting 2013 dCi 110KM 81kW
Skrzynia nie jest najmocniejszą stroną, może nawet na 3, a nie 4 gwiazdki. Nie miałem z nią żadnych problemów, to jest OK, ale biegi są za krótkie (przy ruszaniu trzeba bardzo często zmieniać i jeśli pokręcimy silnik wyżej, to właściwie spokojnie można zmieniać co 2 biegi, np.: 1-2-4-6). Skok lewarka jest długi i precyzją nie dorównuje np. skrzyni w Hondzie.
~Rafał
Grandtour Facelifting 2013 1.6 16V 110KM 81kW
Wystarczająco precyzyjna dla przeciętnego użytkownika. Nie mam za bardzo porównania, ale nie odczuwam żadnego dyskomfortu podczas zmiany biegów zarówno jadąc spokojnie jak i dynamicznie. Nie podoba mi się zestopniowanie, po 6-cio biegowej skrzyni oczekiwałbym niższych obrotów podczas jazdy autostradowej(powyżej 3000 przy 140)
~driver
Grandtour Facelifting 2013 dCi 110KM 81kW
Pod względem precyzji jest znacznie lepiej niż w wersji 5-biegowej w słabszych odmianach dci, które testowałem. Absolutnie nic nie haczy, również przy wrzucaniu wstecznego. Minusem są za to bardzo krótkie przełożenia. Jeśli pokręci się silnik do wyższych obrotów, to można spokojnie zmieniać co 2 biegi.
~Sebo
Grandtour Facelifting 2013 dCi 110KM 81kW
skrzynia pracuje dobrze, nic nie zgrzyta, nic nie hałasuje a biegi wchodzą przyjemnie z lekkim oporem, co do synchronizatora to działa bardzo fajnie, drążek wystarczy delikatnie wypchnąć i sam wskakuje na odpowiedni bieg.
~jkfish
Grandtour Facelifting 2013 dCi 95KM 70kW
Świetna, płynnie działająca i precyzyjna 6 biegowa skrzynia. Ma może trochę za krótkie przełożenia, dobrze sprawdzają się w mieście, ale w trasie dla osób lubiących szybko jeździć może to być problem.
~błażejek84
Grandtour Facelifting 2013 1.6 16V 110KM 81kW
Wszystko ok, ładnie wchodzi, spoko praca sprzęgła, natomiast biegi 1-4 są bardzo blisko zestopniowane przez co non stop nimi mieszasz. więc przełożenie całkowite mogłoby być odrobinę dłuższe

Usterki Renault Megane III

Liczba wpisów: 27

Renault Megane III – wystepowanie usterek w zależności od przebiegu

~Grzegorz ze Szczecina
Grandtour Facelifting 2013 TCe 130KM 96kW
Niektórzy piszą że Renault ma jakąś nieprecyzyjną skrzynię biegów. U mnie jednak nie zdarzyło się aby kiedykolwiek zawiodła a w Lanosie wielokrotnie się to zdarzało.
Renault Megane III Grandtour Facelifting 2013