Lista ocen Renault Megane I Sedan 1.6 e 90KM 66kW 1996-1999 (32) - Silnik

Na liście zabraknie 23 opinii, w których wybrana kategoria jest pusta
~marco_j@op.pl
Sedan 1.6 e 90KM 66kW
Jesli chodzi o kulture pracy silnika to nie jest za dobrze,nie pracuje zbyt rowno ,pozatym dzwieki jakie wydaje to mniej wiecej taki jak Perkins w polu:0 ,mocno mnie to irytuje. Pozatym jest calkiem dynamiczny,ale elastycznosc nie jest tak dobra jak w 19-stce (moze ze wzgledu na inne przelozenia skrzyni) ,ale nie jest zle. Dodam ze silnik bardzo dobrze wspopracuje z mieszalnikowa inst. LPG-nie mialem zadnych problemow.
~sejang
Sedan 1.6 e 90KM 66kW
1.6 8V szaleństwa nie ma. Jednak silnik mało awaryjny i bardzo tolerancyjny, dobrze sobie radzi i na niskich i na wysokich obrotach. Jak się umie dobrze lawirować biegami i gazem to nawet można kogoś zaskoczyć ruszając z pod świateł :) .Meganka w sedanie mimo swoich gabarytów nie jest zbyt ciężka więc taki silniczek daje radę.
~Krzychu.Q - Zabrze
Sedan 1.6 e 90KM 66kW
Auto naprawde jest OK mam Classica i naprawde nie moge narzekać , mało awaryjny, pali odpowiednio do mocy silnika, wykonczenia bardzo ladne, plastiki nie trzeszczą, jedyny feler to slaba widocznosc przy cofaniu ze wzgledu na wersje sedan ale ten problem rozwiazuja czujniki cofania :) TAK czy SIAK ja polecam !!!
~załamany
Sedan 1.6 e 90KM 66kW
autko dość elastyczne świetny start troszke za krótkie biegi a potem nagle zaczyna czeoś brakować gdzie jest ta moc:) jak na 90KM to nie jest źle jedyną wadą jest mruczenie silnika a raczej jego brak odgłos jest dość dziwny tzn całkiem normalny tylko nie jest to muzyka dla serca właściciela
~Maclaw
Sedan 1.6 e 90KM 66kW
Jak na silnik 1.6 i taką wagę auta nie ma co narzekać. Problemów z wyprzedzaniem w trasie raczej nie ma, natomiast w momencie gdy są 4-5 osób na pokładzie i bagażnik pełny, trzeba się kilka razy zastanowić czy nam starczy drogi.. W zimie nie ma problemów z odpalaniem.
~Paweł omegga@irc.pl
Sedan 1.6 e 90KM 66kW
No wlasnie i tu jest pies pogrzebany. W moim przypadku bylo w sumie ok ale wiekszosc osob z silnikiem 1.6e zali sie ze pekaja im uszczelki pod glowica i to jest faktycznie duzy problem tych jednostek. Nie wolno tych aut pilowac. Bardziej dla osob spokojnych
~RafAł
Sedan 1.6 e 90KM 66kW
Ogólnie ok, żwawy, chociarz trzeba go troche przycisnąć, żeby dał moc, a wtedy nawet przyjemnie wciska w fotel. Ma tylko jakieś zachwiania obrotów jałowych, co szczególnie przeszkadza przy ruszaniu, ale da się przyzwyczaić
~Reno to już moja marka!
Sedan 1.6 e 90KM 66kW
Silnik nie lubi by go dusić Osobiście nie schodzę poniżej 2500 obr. średnio jeżdrzę poniżej 3000 Przy 4000samochód jest super elastyczny. A maksymalny moment ma 5000 chociaż jeszcze nie osiągnęłem tyle.
~kamilloff
Sedan 1.6 e 90KM 66kW
Silnik jak silnik, dość zrywny, w porównaniu do poprzedniego auta (Seicento) dużo cichszy. Szybko zbiera się spod świateł nie koniecznie dociskając gaz na starcie.
~kamilloff
Renault Megane I Sedan