Lista ocen Renault Koleos II (36) - Skrzynia biegów

Na liście zabraknie 12 opinii, w których wybrana kategoria jest pusta
~Stepidar
SUV 2.0 dCi 177KM 130kW
jest to zdecydowanie najwszechstronniejszy automat jakim ježdziłem. oczywiscie dla kogoś kto patrzy wyłącznie na szybkość zmiany biegów bez względu na koszt serwisowania oraz żywotność skrzyni powie że DSG w VW zmienia biegi jeszcze szybciej, ja natomiast przyznam tu racje ale tylko dla nowego auta. wiem z doświadczenia jaka kosztowne w utrzymaniu są teskrzynie gdy auto ma kilka lat i przekroczy 150tys km... X Tronic jest swego rodzaju...
~EZOGHUL
SUV Facelifting 2.0 Blue dCi 184KM 135kW
Skrzynia biegów - słynna i czasami wyjąca CVT. Dzięki niej samochód trzymany na niskich obrotach przy j jeździe ze stałą prędkością pali bardzo mało - niestety ruszanie na niej to porażka. Renault tak wykastrowało start, że szkoda strzępić sobie język. Na trasie jest ok ale start - to zastanawianie się "czy kierowca na pewno chce ruszyć?" Wirtualne biegi wg. mojej opinii to słabe rozwiązanie - wole rozwiązanie Toyoty gdzie CVT ich nie ma.
~Marek
SUV 2.0 dCi 177KM 130kW
CVT - w trybie automatycznym niestety trochę wyje przez to, że cały czas utrzymuje dość wysokie obroty (przy spokojnej jeździe około 1900 - 2000obr/min). Po przełączeniu na tryb ręczny jest lepiej, kosztem tego, że przestaje to być automat. Wobec tego jest to rozwiązanie na autostrady. Wówczas na 7 - wirtualnym biegu jest naprawdę cisza w samochodzie aż miło.
~as
SUV 2.0 dCi 177KM 130kW
Nie wszystkim skrzynia CVT będzie odpowiadać. Sprawia wrażenie jakby sprzęgło pływało. Nie zachęca do dynamicznej jazdy. Przy lekkim wciśnięciu gazu przyspiesza utrzymując niskie obroty, przy większym symuluje zmiany biegów, przy wciśnięciu maksymalnym obroty skaczą do 4 tys. i zabawa w symulację zmiany biegów się kończy.
~Krzysztof
SUV 1.6 dCi 130KM 96kW
Niestety - niska ocena ponieważ jedzie się bardzo nieprzyjemnie w mieście. Rozpędzając auto z 1 biegu i włączając sprzęgło bardzo wyraźnie odczuwalne rozłączenie skrzyni z silnikiem (szarpnięcie), tak samo z 2 biegu na 3. Pozostałe przełożenia ok. Ta przypadłość bardzo denerwująca i odczuwalna dla pasażerów.
~Przemek
SUV Facelifting 2.0 Blue dCi 184KM 135kW
skrzynia CVT dość wolno reaguje na wciśnięcie pedału przyspieszenia ale moim zdaniem i tak jest lepiej niż CVT toyoty czy Subaru, Może to zasługa połączenia jej z dieslem który ma wysoki moment obrotowy i lepiej to pracuje niż w przypadku silników benzynowych.
~Janusz
SUV Facelifting 2.0 Blue dCi 190KM 140kW
to jest chyba największy mankamet tego auta. Myślę że nikt kto miał pomysł na skrzynię bezstopniową w tym aucie, nigdy nim później nie jeździł.. To jest to co w 100 % zniechęca do jazdy tym autem. Wyje, turla się i jak już się rozbuja to jakoś jedzie. NIE POLECAM !
~yarecky
SUV Facelifting 1.7 Blue dCi 150KM 110kW
Użytkowo ok. Wirtualne biegi maskują charakterystykę CVT. Silnik wykorzystuje zakres obrotów 1500-2000 przez większość czasu. Podczas rozgrzewania silnika przy ruszaniu przez pewien czas trzyma go w wyższym zakresie (ok. 2000rpm)
~Michał
SUV 2.0 dCi 177KM 130kW
Trzeba ją "zrozumieć"(czasami wydaje się żyje własnym życiem) i się do niej przyzwyczaić (wirtualne biegi). Na początku (mój pierwszy automat i skrzynia bezstopniowa) spokojnie "osiągnąłem" spalanie średnie w okolicach 12l.
~Grzesiek
SUV 2.0 dCi 177KM 130kW
Bardzo miłe zaskoczenie skrznią CVT X-tronic II generacji. Dzięki wirtualnym biegom jeździ się jak klasycznym automatem ze sprzęgłem hydrokinetycznym. Bez wątpienia wygodniejsze rozwiązanie od skrzyni EDC. Szczególnie w korkach.