Lista ocen Renault Grand Scenic I (99) - Układ jezdny

Na liście zabraknie 70 opinii, w których wybrana kategoria jest pusta
~PiotrWN
Grand Scenic 2.0 i 16V 136KM 100kW
I tu niestety jest bardzo przeciętnie, auto jest miękkie i wygodne, dodajmy do tego wysoki profil opony i elektryczne wspomaganie i robią nam się nienajlepsze właściwości jezdne auta. W codziennej eksploatacji nie jest źle, ale nie próbowałbym się ścigać z kimś w ciasnych łukach- to jest auto do spokojnej jazdy. Wspomaganie bardzo dobrze działa, kierownica chodzi lekko, zawieszenie dobrze tłumi nierówności. Mam wrażenie, że dużą rolę...
~melomk
Grand Scenic 1.9 dCi 120KM 88kW
Jak na minivana naprawdę bardzo dobre zawieszenie. Jest na tyle miękkie, że daje bardzo wysoki komfort jazdy, a jednocześnie na tyle sztywne (zasługa nisko położonego środka ciężkości i dosyć duzetawu kół), że podatność na wiatr boczny jest na poziomie zerowym. Jeśli chodzi o kierowców z zacięciem sportowym to zawieszenie oryginalne nie jest na tyle sztywne, aby mogli się nim nacieszyć maniacy szybkiego pokonywania zakrętów.
~Limek
Grand Scenic 1.9 dCi 130KM 96kW
dobry tylko przy większych prędkościach należy przy skręcaniu wspomaganie nie naturalnie lekko porusza kierownicą uczucie jest jakby się nie miało pełnej kontroli nad pojazdem choć wszystko ok, gdyby wspomaganie przy większych prętościach( w terenie nie zabudowanym w granicach 80-120 trochę mniej wspomagało było by bardzo dobrze) Na nasze drogi lepsze są 16 calowe koła mniej trzęsie, choć na 17 wygląda o wiele lepiej.
~Asdf
Grand Scenic 2.0 dCi 150KM 110kW
Jest to Van i 150KM w dieslu to było za dużo dla układu jezdnego trzeba uważać na zakrętach, dobry na autostradzie i prostych drogach, belka skrętna mocno obciążona w tej wersji często przez to pękają sprężyny. problemy z łożyskami kolumn McPersona. łączniki stabilizatora bardzo często padały co 10-15 tys. nie zależnie od firmy jakiej używałem. Tuleje wózka przedniego tęż nie wytrzymują eksploatacji.
~chivers11
Grand Scenic 1.5 dCi 105KM 77kW
no, jestem zwolennikiem twardych samochodow-nie lubie aut ,,plywajacych,, dlatego mam z tylu teleskopy gazowe (wymienilem,choc nie musialem) troche sztywne ale przez to autko lepiej trzyma sie drogi(oczywiscie mam zawsze dobre opony-z bieznikiem...hahahh) ma znakomity promien skretu, hamulce tez dosyc dobre, ogolnie znakomicie sie trzyma drogi-czy pusty czy pelny.
~ZimnyBdg
Grand Scenic 1.9 dCi 120KM 88kW
wg mnie 3+ wczesniej mialem mniejsze samochody,wiec moze dlatego tak to odbieram, zawieszenie dosc sztywne na dziurach, ale po zakretach \"pływa\" jak to w vanie van nigdy mistrzem slalomu nie bedzie zawieszenie tez dosc awaryjne amory po 100tys.km. dodam ze sa bardzo drogie do tego łaczniki stabilizatora ktore trzeba wymieniac przy mojej jezdzie co pol roku
~Max3miasto
Grand Scenic 2.0 dCi 150KM 110kW
Zgodny z oczekiwaniami, a nawet nieco twardczy niż sądziłem. Oczywiście z racji wysoko umieszczonego środka ciężkości wychyla się na zakrętach, dobrze informując o granicy bezpieczeństwa. Ale umówmy się - to rodzinny van, a nie sportowe coupe. Z racji bardzo cięzkiego przodu dość silna i wyraźna podsterowność. Zawias bardzo komfortowy, do łagodnej, spokojnej jazdy.
~Berttone heynet@onet.eu
Grand Scenic 1.5 dCi 105KM 77kW
Komfortowe zawieszenie, miękkie, ale nie buja. Scenic to klasa kompakt, ale moim zdaniem komfort jest tu wyższy niż w klasie średniej. Można się przyczepić, że na wertepach trochę się koła tłuką, ale żaden producent na świecie nie przewidział takich dróg jak w Polsce. Zawieszenie pięknie zachowuje się przy hamowaniu, tak fajnie kręci w brzuchu...
~diabeł
Grand Scenic 2.0 i 16V 165KM 121kW
Zaskakująco dobry! Auto ma duży margines przyczepności jakby zaklinając swoją masę i gabaryty. Wyraźnie daje znać w zakrętach kiedy należy odjąć gazu. Elektryczne wspomaganie kierownicy po moich doświadczeniach z doskonałym układem Passata, jest naprawdę dobre.
Dziennik kosztów dla Renault Grand Scenic I
6,6
9,7
9,3
10,1
~MrStyk
Grand Scenic 1.9 dCi 120KM 88kW
Zawieszenie nie jest ani za twarde ani za miękkie. Auto bardzo dobrze trzyma się drogi. Niestety w moim egzemplarzu coś stuka w przednim prawym kole i żaden z moich mechaników nie doszedł do tego co może być przyczyną. Co gorsza dźwięk pojawia się sporadycznie. Stąd ocena 4/5.