Ocena kierowcy - Renault 25 II

tombog, 19 lat temu
Silnik 2.85 i V6 160KM 118kW
Rok produkcji 1991
Renault 25 II 2.85 i V6 160KM 118kW 1988-1993 - Oceń swoje auto
Niesamowicie dynamiczny i cichy silnik jak na początek lat 90. Po prostu cudo techniki. W tej wersji jest to silnik, do którego nie można tylko dopuszczać polskich konowałów i nic się nie powinno zepsuć samo.
Rewelacja.
Chodzi oczywiście o komfort jazdy. Jest to okupione wytrzymałością, ale na polskich drogach nawet czołg się psuje. W moim modelu są jeszcze orginalne, nitowane swożnie dolne. Nie zamierzam ich zmieniać jeszcze. Przez śpiących policjantów przemykam przy prędkości 40 km/h bez żadnych nudności i bez nurkowania.
To auto praktycznie nie posiada martwych punktów przy właściwym ustawieniu lusterek i foteli.
Wszystko pod ręką i nic niczego nie zasłania. Młodzi dizajnerzy powinni ten model przerabiać na studiach.
2-3 minuty i mamy żar tropików w zimie. W lecie nawet bez klimatyzacji, po krótkim czasie nadmuchiwania powietrza mamy przyjemny "chłód" i możemy jechać w temperaturze otoczenia. Mi tu klimatyzacji nie brakuje.
Kiedyś przewoziłem tym pralkę i lodówkę jednocześnie. CZAD :)
No standardy wyciszenia poszły do góry od czasu produkcji tego auta, ale i tak jest bardzo ciche.
No niestety. Ale jak przyrównać do czołgu .... Jak ktoś chce tanie auto w eksploatacji, to z komfortem musi się pożegnać.
Jak to w starych autach. Zawsze coś padnie, ale nie demonizowałbym problemu. W nowych autach częstoteż lecą drobiazgi. Jeśli chodzi o elektrykę, to jest najlepiej wykonana ze wszystkich z jakimi miałem doczynienia. Podczas powodzi w Gdańsku, byłem jednym z niewielu użytkowników dróg, którym woda straszna nie była.
Nigdy nic nie padło i miejmy nadzieję, że tak już zostanie.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 2.85 i V6 160KM 118kW [l/100km]

10,5