Ocena kierowcy - Renault 21 Hatchback

Maciej Ahrendorff, 18 lat temu
Silnik 2.2 i 110KM 81kW
Rok produkcji 1988
Renault 21 Hatchback 2.2 i 110KM 81kW 1987-1994 - Oceń swoje auto
Trudno wymagać od 18-letniego samochodu by był wzorem niezawodności, ergonomi i ekonomiczności wg dzisiejszych zasad. Auto czasami kapryśne, ale przy regularnej prawidłowej obsłudze serwisowej długo jeszcze pojeździ.
Pomimo wieku na trasie spokojnie osiąga 190-200km/h Jest paliwożerny, ale przy tak dużej pojemności nie jest to niczym dziwnym.
Dwójka zgrzyta dość często przy redukcji. Ogólnie dobrze. Piąty bieg nie do wykorzystania w mieście.
Wszystko sypie się w oszałamiającym tempie. Przynajmniej u mnie.
Do przodu dobra, natomiast do tyłu poniżej oczekiwań. Musiałem założyć spoiler, bo nie widziałem klapy bagażnika, co przy manewrowaniu tak dużyn autem na parkingu nie jest bez znaczenia.
Jestem zadowolony, natomiast mogłoby być lepiej, w szcególności z umiejscowieniem radia (za wysoko), poza tym bardzo niewygodne jest sterowanie szybami z panelu przy skrzyni biegów.
Ogrzewanie działa doskonale! Nawet jeżeli nastawię na zimną dmuchawę to i tak leci gorące wręcz powietrze.
Jeżdżę autem sam, ale przy komplecie pasażerów (5 osób) nikt nie narzeka na brak miejsca.
I może być. I nie może :-)
Przy tym silniku zdobycie części używanych graniczy z cudem. Nowe (zamienniki) nie są drogie, ale do najtańszych też nie należą. Polecam Motrio, firma, która korzysta z techniki Renault przy produkcji części. Spalanie ok. 10-12l/100km. Ale w porywach potrafi dojść do 15l
Kupiłem go za 500zł Był kompletny, jeżdżący, ze wszystkimi dokumentami i paliwem na 80km.
bez przerwy coś
Ogólnie nie zdarza się często, ale jak już się zdarzy, to trzymajcie mocno potrfele.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 2.2 i 110KM 81kW [l/100km]

11,5