: Mocny, jak na swoje 100 KM, cichy i dynamiczny
Na 5 gwiazdek mocna "czwórka". Potrzebowaliśmy rodzinnego vana , który pomieściłby 3 foteliki i ze wszystkich popularnych pojazdów na rynku (Vanów, ze względu na koszty eksploatacji nie uwzględnialiśmy SUVów) takie modele można policzyć na palcach jednej ręki: Sharan, Zafira, Galaxy i S-max i właśnie Rifter/Berlingo/Doblo. VW, Ford i Opel (w takiej kolejności) odpadły ze względu na cenę i koszty utrzymania, moglibyśmy sobie pozwolić co najwyżej na 4-6 latka. Padło na Riftera, nowego. To dopiero początek więc pewnie zweryfikuję ocenę po jakimś czasie ale na razie daje radę.
Przestronny i wygodny, jak dla mnie troszkę za dużo elektroniki i "wspomagaczy" ale jeździ żona, więc jej się podoba. Silnik 1.5 HDI niby 100KM ale dynamiczny, elastyczny i o dziwo szybki (jak na VANa, dużo dynamiczniejszy niż w Nissanie Qashqai 1,6 114 KM, którego żona miała wcześniej). Kamera, nawigacja, BT, czujniki, podgrzewane fotele, itp (kupiliśmy wersję Allure+). Bardzo dobre wyciszenie wnętrza, a i sam silnik cichy. Przestronny bagażnik.
Z minusów jak do tej pory to: małe lusterka zarówno wewnętrzne, jak i boczne i największy moim zdaniem minus konstrukcyjny to klapa bagażnika, duża - może służyć za daszek podczas deszczu ale ciężka mimo siłowników. I niewygodna w otwieraniu - trzeba się cofnąć aby dać jej miejsce.
Cichy jak na diesla, elastyczny i dynamiczny.
Dość elastyczna, wygodna (umieszczenie dźwigni), łatwo wchodzą
Nie za miękki, nie za twardy. Taki jak powinien być w rodzinnym VANie. Qashqai w porównaniu z nim to taboret.
OK zobaczymy za 5 lat
Małe lusterka, słupek B szeroki mocno zasłania. Próbują nadrabiać czujniki parkowania i martwego pola.
Ergonomia samochodu rodzinnego. Tylko OK i aż OK
Bardzo dobrze, nawet biorąc pod uwagę dużą przestrzeń. Rewelacja to nawiew na tylne siedzenia u dzieci.
To w końcu VAN
Spore zaskoczenie, cichy nawet powyżej 120 km/h
Na pewno niskie spalanie, resztę zobaczymy z czasem.
Na razie nowy, uaktualnię za 5 lat
Na razie nowy, uaktualnię za 5 lat