Lista ocen Peugeot 206 Kombi (39) - Skrzynia biegów

Na liście zabraknie 30 opinii, w których wybrana kategoria jest pusta
~Persen
Kombi 1.1 i 60KM 44kW
Chodzi lekko ale dźwięk towarzyszący zmianie biegów przypomina grzebanie w skrzynce z narzędziami.Częsciowo jest to winą "śródziemnomorskiej" specyfikacji oleju. Wsteczny czasem nie wchodzi za pierwszym razem. Uwaga na stosowanie blokady skrzyni biegów w samochodach 3-drzwiowych. Za każdym razem trzeba przesuwać siedzenie pasażera.
Dodane 20 lat temu
~kumo@wp.pl
Kombi 1.4 i 75KM 55kW
Przy obecnym przebieguu (115000 km) czasami jest problem z wrzuceniem 1 biegu (zwlaszcza pzy wysokiej temperaturze otoczenia , 25 - 30 stopni). Generalnie dzwignia zmiany biegow nie nalezy do cichych, odglos nieco przypominajacy mieszanie pogrzebaczem w wiadrze z weglem, ale mnie osobiscie to wogole nie przeszkadza.
Dodane 15 lat temu
~Michał
Kombi 2.0 HDi 90KM 66kW
Precyzja nie jest na najwyższym poziomie, brak synchronizacji pierwszego biegu był początkowo uciążliwy, do tego teraz po niespełna 200k/km dość często mam problem ze "znalezieniem" jedynki. Za to biegi trzeci i czwarty to as w rękawie tego autka:)
~Grzesiek
Kombi 2.0 HDi 90KM 66kW
tu w zasadzie nie mam żadnych obiekcji. Skrzynia, jak skrzynia. Działa ok. Problem (z tego co słyszałem), to źle skonstruowana linka do sprzęgła. Pewien bolec jest wykonany z gumy, która się zużywa i linka po prostu spada- tego trzeba pilnować.
Dodane 15 lat temu
~Balticmaster
Kombi 1.4 HDi 70KM 51kW
Biegi wchodza lekko, w miare krotkie przelozenia, jednak kazdej zmianie towarzyszy typowy 'chrobot'. Niektorym to przeszkadza, dla mnie jest po prostu mila 'osobliwosc' tego auta:)
Dodane 17 lat temu
~K W
Kombi 2.0 i 16V 136KM 100kW
Skrzynia biegów pracuje poprawnie ale nie precyzyjnie i potrafi zazgrzytac przy włączaniu wstecznego. Przełożenia biegu 4 i 5 mogły byc trochę dłuższe aby zredukowac obroty silnika.
Dodane 17 lat temu
~Grzesiek
Kombi 1.4 i 16V 88KM 65kW
Wymieniając regularnie olej, skrzynia prawie bezawaryjna. Co prawda pierwszy bieg jest bardzo długi, ale działa to na plus, bo auto szybciej się zbiera.
Dodane 2 lata temu
~borgolot
Kombi 2.0 HDi 90KM 66kW
Mało precyzyjna, Według mnie, to jedna z większych wad, trzeba zapomnieć o szybkim machaniu lewarkiem, to raczej mała ciężarówka, a nie sportowy wózek.
Dodane 7 lat temu
~ANDRZEJ
Kombi 1.4 i 75KM 55kW
PIERWSZY BIEG CIĘŻKO WCHODZI I ZBYT KRÓTKI UKŁAD RÓŻNICOWY SYPIE SIĘ PRZY NORMALNEJ JEŹDZIE PO PRZEJECHANIU 140000Km SKRZYNIA DO WYMIANY
Dziennik kosztów dla Peugeot 206 Kombi
6,3
7,5
11,5
~Tequila
Kombi 1.6 16V HDi 109KM 80kW
Skrzynia dość specyficzna, trzeba się do niej przyzwyczaić, przekładnie potrzebują precyzji jeżeli mogę porównać z VW to potrzeba więcej siły.
Peugeot 206 Kombi