Lista ocen Opel Zafira A 1.8 16V 116KM 85kW 1999-2000 (43) - Bezawaryjność (poważne usterki)

Na liście zabraknie 48 opinii, w których wybrana kategoria jest pusta
~feniss
Van 1.8 16V 116KM 85kW
NO WŁAŚNIE - I TO JEST NAJWIĘKSZA RYSA NA TYM ZUPEŁNIE DOBRYM WIZERUNKU; jeżdże nim 1,5 roku...zrobiłem 19.000 km i przez ten czas wymieniłem: - czujnik ABS (oczywiście trzeba cała piastę koła bo niedemontowalny) - termostat - silnik wycieraczki tylniej (rozsypał się) - silnik nawiewu dmuchawy - tarcze hamulcowe z przodu (jedna była zupełnie spalona) w ciągu niespełna 5 miesięcy wydałem na naprawy (w solidnym warsztacie ale nie ASO) 3...
~Grzesiek
Van 1.8 16V 116KM 85kW
No i tutaj ostrzegam ja kupowałem ze świadomością tych usterek tego silnika x18xe1 po lekturze forum. Nie wymieniajcie poszczególnych elementów jeśli komp pokazuje błędy tylko najpierw sprawdźcie komputer silnika w 90% tam jest błąd naprawa ok 500zł(wywala błędy m.in przepustnicy,przepływomierza, wtrysk nr2). Jeśli nie macie tej wiedzy możecie wydać 5tyś i dalej auto nie będzie jeździć. Po prostu są wadliwe komputery poza tym brak poważnej...
~ŻORŻ
Van 1.8 16V 116KM 85kW
KUPIŁEM AUTO W NIEMCZECH, NIESTETY SKRZYNIA BIEGÓW BYŁA USZKODZONA, WIĘC PO PRZEJECHANIU 3 TYS. MUSIAŁEM WYMIENIĆ NA INNĄ, KUPIŁEM (500ZŁ)Z ANGLIKA (ROZBITEGO), KTÓRY MIAŁ PRZEJECHANE 600 KM. POTEM WYSIADŁA NAGRZEWNICA- WYMIENIŁEM NA NOWĄ (300ZŁ). WIATRAK CHŁODNICY KLIMATYZACJI TEŻ SIĘ ZEPSUŁ - WYMIENIŁEM ZA NOWY(300ZŁ).
~tomek m
Van 1.8 16V 116KM 85kW
silnik z instalacją LPG na sekwencji wykazuje przed nagrzaniem i przejściem na gaz dziwne objawy czkawki i spadku mocy - na lpg już normalnie, jednak ta przypadłość pojawia się w większości aut marki Opel - od Corsy do Zafiry - więc jak dla mnie duży minus dla konstruktorów, za nie poradzenie sobie z problemem
~Mihalsky
Van 1.8 16V 116KM 85kW
Miałem poważny problem z silnikiem. Różni fachowcy dokonywali poważnych napraw. Dorzuciłem ponad 2 tyś. na remont silnika. (ale po prostu trafiłem na felerny egzemplarz). Po założeniu instalacji LPG i przejechaniu 20tyś km. uszczelka (klawiatury) zaczęła puszczać olej. Ale na gazie to ponoć norma.
~radoslawza@wp.pl
Van 1.8 16V 116KM 85kW
Wymiana przepływomierza (na gazie było BUM i 250 w plecy) Póżniej założyłem klapkę zabezpieczającą. Uszkodzona łapa silnika (urwane śruby mocujące), wymiana łącznika stabilizatora - ale po tym przebiegu to nie koszmar, LPG więc świece, filtr powietrza i koszmarnie zamontowany przeciwpyłkowy.
~krzys
Van 1.8 16V 116KM 85kW
auto jak na razie staneło na drodze raz ale to z winy mojej nie wymieniłem rozrzadu na szczescie nic powaznego nie stało sie z silnikiem wymiana tylko na noiwy pasek i sprawa załatwiona podobno miałem wiele szczescia a na rozrzadzie przejechałem 135 tys km teraz wymieniam go co 50 tys tak na wszelki wypadek
~Pepe
Van 1.8 16V 116KM 85kW
Miskę olejową wymieniałem dwa razy, przez dwa i pół roku jazdy. Dziury, krawężniki to dla niej zabójstwo. Źle umieszczony sterownik silnika - przegrzewa się i rozlutowują się styki. Efekt - błąd odczytu czujnika przepustnicy, który odłącza sterowanie automatu.
~enriu
Van 1.8 16V 116KM 85kW
elektronika bez komentarza (troszke wina serwisu brak fachowca - musieli przywiesc z Zielonej Góry - tak apropos serwis juz nie istnieje i dobrze) dosc czesta wymiana paska rozrzadu po ok 50tys. (jak nie to czeka kosztowan naprawa) reszta ok
Dziennik kosztów dla Opel Zafira A 1.8 16V 116KM 85kW
8,8
9,1
~stereo
Van 1.8 16V 116KM 85kW
w ciągu pierwszego roku miałem wymianę wspomagania kierownicy, awarię elektorniki i paru innych rzeczy. polecam wykupienie ubezpieczenia od napraw na drugi i trzeci rok (tzw. przedłużenie gwarancji) - zwróciło się szybko