Lista ocen Opel Corsa C 1.7 DTI ECOTEC 75KM 55kW 2000-2003 (32) - Skrzynia biegów

Na liście zabraknie 16 opinii, w których wybrana kategoria jest pusta
~Tomasz
Hatchback 1.7 DTI ECOTEC 75KM 55kW
W sumie to OK. Ciężko wchodzi jedynka podczas jazdy, więc lepiej się zatrzymać, lub prawie zatrzymać przed jej wrzuceniem, ale generalnie nie ma powodów do narzekania. Biegi wchodzą gładko, brak chrupnięć, szarpnięć, wyskakiwań biegów, itp. Posypał się jedynie plastikowy łącznik łączący lewarek zmiany biegów ze skrzynią, ale to podobno stadard. Kupiłem go w oplu za 350 zł i sam wymieniłem w 2 godziny w garażu - dodam tylko żę jestem...
~Borsuk
Hatchback 1.7 DTI ECOTEC 75KM 55kW
Skrzynia biegów jak najbardziej na plus jednak w moim przypadku szybko padło łożysko. Skrzynia f17... Biegi wchodzą lekko, no może poza pierwszym biegiem podczas prędkości szybszej niż toczenie. Piąty bieg mógłby być dłuższy bo 3 tyś obrotów to około 120km/h czyli trochę za mało, jednak można włożyć śmiało skrzynię o dłuższych przełożeniach co pozwoli na zwiększenie prędkości maksymalnej oraz prędkości przelotowej.
~Robert
Hatchback 1.7 DTI ECOTEC 75KM 55kW
Skrzynia biegów bardzo dobra. Dość krótkie skoki lewarka, do tego dobra precyzja dlatego zawsze wiemy jaki bieg akurat wrzucimy. Nie jest gumowa jak w niektórych samochodach. Nigdy nie zdarzyło mi się żadne zgrzytnięcie. Jedynka i dwójka bardzo krótka ale prawie każdy diesel tak ma. Jedyne co może wymagać przyzwyczajenia to bieg wsteczny przed jedynką z dodatkowym zabezpieczeniem.
~topol - topol5@wp.pl
Hatchback 1.7 DTI ECOTEC 75KM 55kW
Biegi bez zarzutów. Nawet po 20 godzinach na 15 stopniowym mrozie nie ma problemów z włączaniem biegów. Można ewentualnie przyczepić się do delikatnie długich skoków drążka zmiany biegów, ale w porównaniu np. RENAULT to drążech chodzi jak w sportowym aucie. Dlaczego ocena dobra a nie doskonała, a dlatego, że są jeszcze inne auta np. Mercedesy, BMW, itp.
~george
Hatchback 1.7 DTI ECOTEC 75KM 55kW
Przy przebiegu 86tys skrzynia chodzi zupelnie wporzadku chociaz zdazaja sie problemy z wrzuceniem pierwszego biegu. Wg mnie brakuje nadbiegu (szustego biegu) bo przy 120km/h silnik ma juz ponad 3000obr/min, a to oznacza ze przekracza sie juz pole maksymalnego momentu obrotowego. Wg mnie jest miejsce na jeszcze jeden bieg.
~Adrian
Hatchback 1.7 DTI ECOTEC 75KM 55kW
Nieprecyzyjna skrzynia, duży skok lewarka. Ponadto, przy moim przebiegu wybieraki chyba są do wymiany. Przy wbijaniu biegu, szczególnie 1, 2 i 3 skrzynia haczy, trzeszczy i należy użyć siły do wbicia biegu. Czasami przy wbijaniu 3, wchodzi 1.
~Łukasz
Hatchback 1.7 DTI ECOTEC 75KM 55kW
dość precyzyjna. Były problemy z redukcją do dwójki, ale wymiana krzyżaka z plastiku na metal czy aluminium pomogła i jest jazz. Fajne jest, że wyprzedzając TIR\'a na 5 akurat powyżej 90km/h włącza się turbo. Ekonomia i wygoda...
~jankes
Hatchback 1.7 DTI ECOTEC 75KM 55kW
czasami przy wbijaniu biegów skrzynia troszke haczy a szczególnie przy dwójce i wstecznym ale idzie z tym wytrzymać pewnie łącznik szykuje sie do wymiany ale to standart.
~czelanek
Hatchback 1.7 DTI ECOTEC 75KM 55kW
Skrzynia biegów poza jedynką, która jest troszkę mulasta jak najbardziej w porządku. Przydałby się 6 bieg no ale to małe autko więc nie ma co narzekaĆ.
~Kosiarz
Hatchback 1.7 DTI ECOTEC 75KM 55kW
Biegi wchodzą "dość" precyzyjnie. przy 40 tyś jeszcze na gwarancji wymieniony został jakiś stabuilizator i jak narazie jest ok.