Lista ocen Opel Corsa C 1.7 DTI ECOTEC 75KM 55kW 2000-2003 (34) - Łatwość utrzymania (pod względem kosztów)

Na liście zabraknie 14 opinii, w których wybrana kategoria jest pusta
~Robert
Hatchback 1.7 DTI ECOTEC 75KM 55kW
Jeśli chodzi o zużycie paliwa to dla mnie rewelacja. Nie jestem typem rajdowca i nie katuję silnika, jeżdzę normalnie, troszkę więcej niż przepisy pozwalają. W mieście gdzie spędzam większość czasu spalanie wynosi maksymalnie 6-6,5 litra, na trasie ze średnią prędkością 120-130 km/h wychodzi z 4,5 litra. Trasa Katowice-Władysławowo średnio 5 litrów z odcinkami po 160-170 km/h na autostradzie więc uważam że bardzo dobrze. Jeśli chodzi o ceny...
~Rafał
Hatchback 1.7 DTI ECOTEC 75KM 55kW
Mam Corsę równy rok. Autko jest nie zawodne i ekonomiczne. Moje średnie spalanie to codzienna droga do pracy ok. 18km w jedną strone (65% teren zabudowany) - prędkości między 50-120km/h. z często załączoną AC. Trasa A4 Gliwice- Wrocław z prędkościami 120-170km/h - wyszło 5,4l/100km, ale parę razy testowałem v-max podczas tej trasy. Myślę że pyrkając spokojnie 100km/h można zejść poniżej 4l, jeszcze tego nie sprawdzałem (nie mam na tyle silnej...
~topol - topol5@wp.pl
Hatchback 1.7 DTI ECOTEC 75KM 55kW
Jest NAPRAWDE dobrze. W mieście zimą 5,7l na 100 km. W mieście latem 5,5l na 100 km. Na trasie latem około 4,6 l na 100 km przy prędkości rzędu 120-130 km/h. W mieście zimą 5l na 100 km. UWAGA !!! autem tym udało mi się spalić 4l na 100 km i to u nas w polsce przy jeździe na trasie z prędkością tak około 100 km/h. Ciekawe ile spalił by w niemczech na autostradzie jak bym jechał 100 km/h - zazwyczaj jeżdżę tam 150 - 170 km/h.
~Adrian
Hatchback 1.7 DTI ECOTEC 75KM 55kW
Mało pali. Nawet przy dynamicznej jeździe w cyklu mieszanym pali około 5l/100km. Niestety naprawy kosztują. To diesel, więc dużo rzeczy może się zepsuć. Na szczęście to stara konstrukcja, która i tak jest tańsza niż nowe silniki z z systemem common rail. Jak wspomniałem wcześniej ceny elementów zawieszenia bardzo tanie. Elementy takie jak filtry, rozrządy, paski itp. też nie są drogie.
~Tomasz
Hatchback 1.7 DTI ECOTEC 75KM 55kW
No tu jest chyba normalnie jak na dziesla. W trasie na autostradzie przy działającej klimie, w dwie osoby, przy pełnym bagażniku i jeszcze załadowanymi tylnymi siedzeniami 4,4 litra ropy na 100 km. Średnio w mieszcie 5.1. Zimą w mieście 5.7. Dodam jeszcze tylko , że albo nie mam wcale nogi na gazie bo mam ją na chamulcu, albo mam ją na gazie i jest wciśnięta do podłogi.
~Borsuk
Hatchback 1.7 DTI ECOTEC 75KM 55kW
Tutaj wręcz idealnie, mało pali, więc małe są i koszta. W tych pancernych silnikach nie ma jakichś kosztownych napraw, lejemy tylko paliwo i jeździmy. Klocków oleju i pasa rozrządu nie liczymy bo to standardowa obsługa. Spalanie około 5,5-6 litrów i nie musimy się martwić przesadnie o jakość paliwa. Super!
~george
Hatchback 1.7 DTI ECOTEC 75KM 55kW
REWELACJA!! tylko raz udalo mi się spalic 6,0 litra. Było to przy pierwszym tankowaniu po zakupie auta kiedy testowałem jego możliwośći. Norrmalnie przy jezdzie pół na poł po mieści i szybkim śmiganiu po trasie (130 - 140km/h) pali do max 5,5 litra.
~Łukasz
Hatchback 1.7 DTI ECOTEC 75KM 55kW
a tu wielki uśmiech. Robiąc 60 km po Warszawie i 40 km w trasie średnie spalanie 5 litrów przy włączonej klimie. Nieraz udawało się zejść na 4,2 ale po co... A na trasie jadąc przepisowe 90km/h wskaźnik paliwa nie opada
~alfred
Hatchback 1.7 DTI ECOTEC 75KM 55kW
to wzór do naśladowania w swojej klasie. To jest moje 13 auto i z pewnością najtańsze w obsłudze. Części eksploatacyjne bardzo tanie a auto generalnie się nie psuje. Rewelacyjnie niskie spalanie
~Extremalmen
Hatchback 1.7 DTI ECOTEC 75KM 55kW
Raz na baku zrobiłem ok 1000km na autostradzie potem juz to się nie powtórzyło,byc morze to dla tego że sterownik wtrysku się kończył nie dawno go wymieniłem -zobaczymy czy to się zmieni...