Lista ocen Opel Corsa B (512) - Skrzynia biegów

Na liście zabraknie 510 opinii, w których wybrana kategoria jest pusta
~MASAKRA
Hatchback 1.2 i 45KM 33kW
Jedynym mankamentem skrzyni jest przekladnia na drążku zaraz przy wyjsciu z skrzyni, ten kawalek plasiku z czasem sie wyrabia co powoduje problemy z wkleszczeniem konkretych biegow. Niby pierdola i nie powinna byc droga jednak opel NIE uwzglednil wymiany samego tego elementu a calosc przekladni kosztuje w serwisie okol 500zl!!! Co ciekawe kadet mial mozliwosci wymiany podobnego elementu (niestety nie pasuje do corsy :/). Duzym jednak plus dla...
Dodane 15 lat temu
~Pizzaman
Hatchback 1.7 D 60KM 44kW
Bardzo dobrze ze stopniowana skrzynia biegów, w porównaniu do nieco nowszego, ale bardzo budżetowego lanosa który jeździł w parze z corsą to jednak niemieckim wynalazkiem dużo lepiej się zmieniało biegi, które wskakiwały bez oporu i zgrzytów w przeciwieństwie do lanosa w którym często gęsto zmiana biegu równała się nieprzyjemnym odgłosem mielenia zębatek. W corsie pomimo dość mocnego silnika 1.7 d isuzu skrzynia dzielnie współpracowała z...
Dodane 7 lat temu
~SETH82@o2.pl
Hatchback 1.5 TD 67KM 49kW
Jeśli chodzi o obsługę skrzyni biegów, to rewelacji nie ma. Gałka ma luzy, czasami jedyna trudno wchodzi, no ale nie jest źle. W trasie przełożenia wykonuje się nader dobrze, ale w porównaniu do innych samochodów ocena dość przeciętna. Jeśli zaś chodzi o osiągi na poszczególnych biegach, to mamy tu do czynienia z dieslem - czyli użytkownicy tego pojazdu jeżdżą raczej oszczędnie. No, ale jak ktoś chce przydusić, to na czwórce można jakiegoś...
Dodane 16 lat temu
~Mirek
Hatchback 1.2 i 45KM 33kW
Tu mam mieszane uczucia, problemy ze wrzucaniem wstecznego.Przy przebiegu ok.100tys. wyłamany wybierak ( zniknęła dwójka) naprawa kosztowała ok.30 zł.W pracy użytkuję Astrę II 2006 rok-tu Opel chyba niczego się nie nauczył,wrzucenie wstecznego bez zgrzytnięcia i szarpnięcia wymaga wprawy.Reszta biegów ok chociaż irytujące może być to że pierwszy bieg można wrzucić właściwie po zatrzymaniu samochodu-przy prędkości 5 km/h ciężko redukować z 2 na 1.
Dodane 18 lat temu
~eosrulez
Hatchback 1.4 16V ECOTEC 90KM 66kW
Same przełożenia nie są jakieś niesamowite, bardzo typowe. Polecam sprawdzić olej w skrzyni po kupnie, gdy dobry i skrzynia nie jest zmasakrowana to pracuje naprawdę lekko. Wadą jest moim zdaniem pozycja względem wybierania poszczególnych biegów. Czasami przy wybieraniu bieg może się "prześliznąć" na nieprawidłową stronę (szczególnie gdy z 2 wrzucamy 3 - to potrafi się prześliznąć na 1 albo 5).
Dodane 9 lat temu
~pepito82
Hatchback 1.4 i 60KM 44kW
W moim egzemplarzu duże luzy na drążku zmiany biegów. Wymieniłem drobne elementy i jest nieco lepiej, ale trzeba by było wymienić cały wybierak, na co się nie skuszę z uwagi na cenę nowego. Każdy inny używany będzie w podobnym stanie co mój więc nie ma sensu brać używki. Biegi przełącza się bez większych zgrzytów, słaba synchronizacja jedynki, jak to w oplach.
Dodane 11 lat temu
~Szymon
Hatchback 1.4 i 60KM 44kW
W starszych modelach może występować problem z wybierakiem skrzyni biegów. Wówczas są problemy z wbijaniem jedynki lub wstecznego. Najczęściej pomaga wymiana bolca na wybieraku. W przeciwnym wypadku naprawa może sprawić wiele problemów. Przy takiego autka zakupie polecam sprawdzić właśnie ten element. Ogólnie skrzynie oceniam dobrze. Bardzo krótki pierwszy bieg.
Dodane 13 lat temu
~Iwan
Hatchback 1.0 12V ECOTEC 54KM 40kW
Użytkowałem Corse przez 11 lat - powiem tak - auto było świetne, do póki nie minęło 10 lat. Do tego czasu nie było prawie żadnych usterek. Po - dramat. Sypało się wszystko, od silnika, przez zawieszenie, elektrykę i elektronikę. Pożegnałem się z nim szybko. Typowe usterki: korozja wydechu. Co pół roku do robienia. Odradzam silnik 1.0 (3cylindry), inne sprawowały się lepiej
Dodane 13 lat temu
~_makak_
Hatchback 1.7 D 60KM 44kW
Lubię ją, bardzo elastyczna. Jedynki używam jedynie do ruszania pod większe wzniesienia, w 90% przypadków startuję z dwójki. W korkach w mieście to taki automat ze sprzęgłem ;) Czwórka bezproblemowo już od 40, piątka od 55-60. Raz w trasie nie chciała wchodzić piątka, ale usterkę było łatwo usunąć - wystarczyło lekko nagiąć wybierak.
Dodane 12 lat temu
~Gelo
Hatchback 1.5 D 50KM 37kW
Skrzynia biegów to w moim samochodzie kompletnie inna bajka, mam wywalony synchornizator na 5-tce i włączam ją z podwójnym wysprzęglaniem (nawyk pozostaje nawet jak jeżdżę innym samochodem:P) Trochę za krótka jedynka, ogólnie skrzynią macha się na hektary, o dziwo było u mnie w domu już parę opli i w żadnym innym jak w tym wchodzi bardzo ładnie wsteczny.
Dodane 16 lat temu