Lista ocen Opel Astra H (574) - Skrzynia biegów

Na liście zabraknie 432 opinii, w których wybrana kategoria jest pusta
~Igor, 26 lat. i-gore@email.it
GTC 1.8 ECOTEC 140KM 103kW
2 i 3ci bieg rewelacyjne. 5ty bardzo elastyczny, na autostradzie wiekszosc panzer wagonow zostaje w tyle, szczegolnie na podjazdach. Odczuwalne przyspieszenie nawet przy predkosci 160 km/h. Na minus brak 6stego biegu, co sie wiaze z wysokimi obrotami i spalaniem/halasem. robiac 1700 kilometrow, daje sie we znaki. A przy silniku 1.8 benzynowym, powinien to byc standard. Nadrobili troche dlugimi przelozeniami.
~Romano
Kombi 1.7 CDTI ECOTEC 100KM 74kW
Nawet nawet - jak na te 5 biegów da się jeździć. 5 w miarę elastyczna ale do wyższych auto autstradowych prędkości się nie nadaje(maksymalnie da się jechać 150-160km/h raczej krótką chwilę). 120km/h w miarę komfortowo ale powyżej już przy 140km obroty sięgają 3tyś. W skrzyni wymiana dwumasy przy 360tyś. a wcześniej padł wysprzeglik. Sama skrzynia natomiast jest ok - nie zepsuła się.
~Marki
Hatchback 5d 1.3 CDTI ecoFLEX 90KM 66kW
To jedyny element tego samochodu, który rozczarowuje. Skrzynia jest dobrze zestopniowana ale trwałość jej podzespołów kosztował mnie około 2tys zł. Niestety to ceha wszystkich samochodów samochodów z silnikiem diesla w serii H. Padają łożyska skrzyni biegów koła dwumasowe. Wymiana koła 2 masowego to około 3 tyś. U mnie była tylko wymiana łożysk skrzyni. przy 130tyś km. Koło jeszcze pociągnie.
~Zadowolony posiadacz
Cabrio 1.6 Twinport ECOTEC 105KM 77kW
jak dla mnie naprawdę dobra skrzynia, która działa precyzyjnie. Spotkałem się z opinią osób, które marudziły,że wsteczny im słabo wchgodzi- jak widać Ci Państwo nie potrafią lub nie lubią czytać instrukcji obsługi auta, ponieważ tam jest wyraźnie i po polsku napisane, że po wciśnięciu przycisku do biegu wstecznego należy odczekać ok 2 sekund i wszystko wejdzie gładko (jak to mówią- złej baletnicy....)
~Miecio
Hatchback 5d 1.4 TWINPORT ecoFLEX 90KM 66kW
Trzeba się przyzwyczaić, szczególnie jeżeli ktoś nigdy Oplem nie jeździł. Krótkie przełożenia sprawiają wrażenie, że nie jesteśmy pewni, czy bieg wszedł i czy jest to akurat ten który ma być. Im wyższy bieg tym lepiej wchodzi. Nie wiadomo, czy zaparkowany samochód jest na biegu, czy na luzie (drążek przy poruszaniu na boku na luzie nie jest luźny,a siedzi tak jakby miał włączony bieg).
~Marcin z Białegostoku
Kombi 1.9 CDTI ECOTEC 100KM 74kW
Skrzynię biegów (M32 6 biegów) oceniam na dobrą mimo, iż nie ominęła mnie awaria łożysk. Przy przebiegu około 150000 km uszkodzeniu uległy łożyska na 2 i 3 wałku. Po wymianie łożysk skrzynia przejechała ponad 60000 km i działa poprawnie. Biegi wchodzą precyzyjnie, ale dość ciężko. Czasami haczy 2 bieg, poza tym trzeba zmieniać biegi powoli - skrzynia nie lubi szybkich zmian.
~Civic
Hatchback 5d 1.6 ECOTEC 115KM 85kW
Chyba najsłabszy element tego auta. Toporna, długie przełożenia, biegi wchodzą ciężko, przed włączeniem wstecznego po postoju zawsze trzeba najpierw wcisnąć i puścić sprzęgło. Próba włączenia wstecznego od razu za pierwszym razem, zawsze powoduje zgrzyt. Nie ma porównania do skrzyń w większości aut japońskich czy francuskich, które są o niebo lepsze.
~produkuję się
Hatchback 5d 1.3 CDTI ecoFLEX 90KM 66kW
6b skrzynia manualna sprawdza się dobrze, 6 bieg to typowy bieg "autostradowy", przy 100km/h ma ok 1750 obrotów. Skrzynia nie haczy, ale przy dłuższym pozostawieniu auta na pochyłości na biegu, czasem ciężko wrzucić "jedynkę". Do minusów zaliczyć należy tarczę sprzęgła o niskiej wytrzymałości, ale zawsze można ją wymienić oddzielnie.
~fiskusmati
Kombi 1.7 CDTI ECOTEC 110KM 81kW
Skrzynia 6 biegowa M32 wypada słabo. Niektóre przełożenia są za krótkie, niektóre za długie. Po roku od zakupu (ok 30tys. km) padły łożyska wałka 5 i 6 biegu, przez co skrzynia szumiała. Wymiana łożysk w skrzyni wyniosła mnie prawie 2 tys. Dwumasa również wyglądała słabo - ale została na aucie. Mam nadzieje że jeszczę pojeździ troche.
~Dominik lat 23
GTC 1.6 ECOTEC 115KM 85kW
dobrze chodzi wszystkie biegi sztywno wchodzą czuć ze to nowy samochód ogólnie dobrze opel ma znaną dolegliwość wodziki od biegów szybko się psują i potem trudno trafić bieg ale ta część jest warta z 50 zł i jezdzi się dalej miałem juz doświadczenie z tym problemem na 5 opli 4 miały wodziki do wymiany ale to z 100 tyś km trzeba zrobić zeby się zużyły