Lista ocen Nissan Almera I Sedan 1.4 87KM 64kW 1995-2000 (81) - Skrzynia biegów

Na liście zabraknie 64 opinii, w których wybrana kategoria jest pusta
~micek
Sedan 1.4 87KM 64kW
Oceniam tylko na 3, poniewaz moj egzemplarz jest chyba felerny - redukcja 4/3i 3/2 (zwlaszcza w zime) nie nalezy do najprzyjemniejszych. Znam co najmniej 2 wlascicieli blizniaczych Almer - problem nie wystepuje. Dlugie przelozenia, co odbija sie pozytywnie na elastycznosci, a negatywnie na dynamice.
~Teder
Sedan 1.4 87KM 64kW
Nie mam z nią żadnych problemów choć uważam że jest żle zestopniowana, za długa 4 powoduje że na tym biegu wyprzedzanie jest zbyt długie. Oszczędna to powinna być 5 a tak trzeba redukować aż na 3 i w czasie wyprzedzania pow. 4000 tyś obr. zmieniać na 4 co jest niebezpiecznie.
~Artoo
Sedan 1.4 87KM 64kW
Kiepska elastyczność. Czętste zmiany 2-3-4 bieg. Funkcjonowanie bez zarzutu z małą uwagą, że piątkę wrzuca sie dosć niewygodnie. Może dlatego że rzadko. Piąty bieg powyzej 80 km/h i w razie zwolnienia trzeba redukować, więc najczęściej jeździ się na czwórce bo do 110 bez problemu
~elvis
Sedan 1.4 87KM 64kW
Kiedyś kiepsko wchodził 2 bieg ale w serwisie usunęli usterkę - PS.w ASO nie jest zbyt tanio (ja mam duże upusty) ale za to naprawdę solidnie - jestem bardzo zadowolony i wiem ze po przegladzie z samochodem jest wszystko OK (ASO Łomianki k. W-wy)polecam
~Dominik S.
Sedan 1.4 87KM 64kW
Czasem trzeba ponownie wysprzęglić, żeby wrzucić wsteczny, reszta biegów wchodzi bez zarzutu. Skrzynia precyzyjna, działa bardzo lekko, a w razie potrzeby można zmieniać biegi naprawdę szybko. Sprzęgło działa dalej jak w nowym aucie.
~lafiryndus
Sedan 1.4 87KM 64kW
Biegi wchodzą precyzyjnie, pewnie. Przydałby się jednak synchronizator wstecznego (nie zawsze gładko wchodzi) i dłuższa "piątka" tak, aby np przy 120 km/h miał niższe obroty i spalanie. Nic nie trzeszczy, nie zgrzyta - na razie!
~m.surowiec@op.pl
Sedan 1.4 87KM 64kW
w przeciwienstwie do silnika, skrzynia biegow w moim nissanie to nie jest mistrzostwo swiata. szczegolnie irytujaca jest jej praca krotko po uruchomieniu silnika. w porownianiu do skrzyni z vw golfa IV tylko przecietnie.
~Dawid WPU
Sedan 1.4 87KM 64kW
Skrzynia pracuje bardzo dobrze, biegi wchodzą lekko, niekiedy pojawia się problem z biegiem wstecznym ale wystarczy wrzucić jedynkę lekko puścić sprzęgło, znowu wrzucić wsteczny i po kłopocie.
~porkas
Sedan 1.4 87KM 64kW
Skrzynia dziala bardzo dobrze. Biegi wchodza jak w maselko, precyzyjnie dziala przelaczanie biegow. Skrzynia w miare niezawodna. Po duzym przebiegu sporadycznie zdarza sie ze glosne sa lozyska.
Dziennik kosztów dla Nissan Almera I Sedan 1.4 87KM 64kW
6,5
9,7
~Tylko oryginalny japończyk !
Sedan 1.4 87KM 64kW
Pracuje lekko, wyczuwalnie - dwoma palcami. Czasem pojawia się jeden problem: nie można za pierwszym razem włączyć wstecznego - wchodzi przy ponowieniu manewru.
Nissan Almera I Sedan