Lista ocen Nissan Almera I Sedan 1.4 87KM 64kW 1995-2000 (83) - Łatwość utrzymania (pod względem kosztów)

Na liście zabraknie 62 opinii, w których wybrana kategoria jest pusta
~Przemo
Sedan 1.4 87KM 64kW
Samochód jest bardzo ekonomiczny, trzeba tylko o niego zadbać - regularna wymiana oleju, świec, przewodów zapłonowych i filtrów, dobre opony i sprawny układ wydechowy i nawet bez szczególnego eko-drivingu spalanie będzie niskie, choć na pewno rozsądne przyspieszanie zamiast wciskania gazu na chama i hamowanie silnikiem swoje zrobi. Jedna sprawa - po latach użytkowania tego modelu zauważyłem, że jest wyjątkowo wrażliwy na jakość paliwa. Bez...
~mariuszeq1989
Sedan 1.4 87KM 64kW
Pod tym wzgledem jest genialny bo ktory diesel zrobi za 73zł 529km? watpie ze ktorys :) w miescie meczac go niemilosiernie osiagnalem spalanie 10litrow gazu jezdzac normalnie po miescie to 9 litrow gazu a w trasie nie przekraczajac 120km/h spalanie gazu wynioslo 7,3lita na sto km... a do tego bezawaryjnosc wiec zmienia sie plyny tylko leje paliwo i jezdzi nie wyciaga kasy z kieszeni i nie jest kaprysna IDEAL pod tym wzgledem
~Antoni K.
Sedan 1.4 87KM 64kW
Spalanie około 6,5 litra jest akurat i nie ma sensu katować silnika przerabiając go na zasilanie gazem! Niskie zużycie paliwa można uzyskać poprzez utrzymywanie troche większego ciśnienie w oponach ponad zalecane- spadnie trochę komfort jazdy, ale oszczędność na paliwie znaczna, unikajcie autoryzowanych serwisów Nissana- za każdą pierdołę liczą pięć razy więcej, nie lubię tych pajaców
~M.
Sedan 1.4 87KM 64kW
Spalanie na benzynie jest dosyć przyzwoite. Na gazie trzeba liczyć średnio litr do półtora więcej. Większość części jest dostępnych w sklepach od ręki w akceptowalnych cenach. Dla przykładu nie dawno zmieniałem kpl. rozrząd i cena łańcuszków, zębatek, ślizgów itd. wyniosła 350 zł, więc właściwie tyle co pasek rozrządu z napinaczami a wystarczy na kolejne 200 tys. km na pewno.
~micek
Sedan 1.4 87KM 64kW
Poprawnie, choc pamietajmy, ze wszystko zalezy od stylu jazdy. Od 5.3 (jazda z zalozeniem minimalnego spalania, poza miastem, do 90km, eco-driving) do 10 (miasto, dojazdy do pracy - dystans 3km, korki, sroga zima, zdarzylo sie raz). Srednio - 6,7 na dystanie 25000 km. Na trasie srednio 6,3-6,7, w miescie - 7.8-8.5
~pablo811
Sedan 1.4 87KM 64kW
przy prędkościach do 100km/h (bardzo spokoijna jazda)samochów jest oszczędny, w trasie spala wówczas około 5 l benzyny, szybsza jazda wymaga trzymania go na wysokich obrotach które te silniki bardzo lubią, wówczas spalanie wzrośnie do około 6,5 - 7,2 l/100km. na naprawy nie trzeba wydawać bo się nie psuję
~Rafał
Sedan 1.4 87KM 64kW
Spalanie mieściło się w 7l /100 teraz w mieście pali do 8. UWAGA!! Kluczowe okazało się oczyszczenie kopułki rozdzielacza zapłonu (od wewnątrz) i wymiana palca. Ogólnie było sporo śniedzi. Dobry zapłon wpływa mocno na zużycie paliwa !!!!!
~Teder
Sedan 1.4 87KM 64kW
Jeżeli chodzi o spalanie to jak mocno cisnę to i 10 L/100 km mnie nie dziwi ale na trasie bez pośpiechu udało się zejść poniżej 6 L/100 km. W miescie nizej 7,4 nigdy nie zszedłem. Części potwornie drogie ale brak potrzeby ich kupowania jest bardzo tani.
~lu007@interia.pl
Sedan 1.4 87KM 64kW
Bez rewelacji. Ale i też mam ciężką nogę. Trasa: 6.8, miasto 8.5, średnio 7.2. Przy moich przebiegach przeglądy w ASO 2x w roku. koszt roczny ok 2x1000pln (zawsze się coś znajdzie). Części ku... drogie. Głupia pastykowa spinka do uszczelki pod oknem to 20pln.
~Ciaki
Sedan 1.4 87KM 64kW
Ceny napraw są śmiesznie niskie. Zużycie paliwa nieco za wysokie, przez źle zestopniowaną skrzynię biegów i konieczność trzymania wysokich obrotów. Wysokie zużycie paliwa wynika u mnie ze specyfiki pracy do jakiej ten samochód używam.
Nissan Almera I Sedan